logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD Samsung SP0411N 40GB - brak reakcji, problem z elektroniką i FET N

lukasz726 15 Cze 2005 22:07 1613 6
REKLAMA
  • #1 1580928
    lukasz726
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    mam taki problem.mam dysk 40gb samsola model SP0411N i nie działa.zakładaam że jest uszkodzona elektronika,i po ogólnych pomiaraach zauważyłem że na zasilaniiu 5V stoi fet N i napięcie na dren jest 5V ale niestety nie otwiera się on i dalej nie mam nic.zastanawiałem się czy nie leży stabilizator który jest bezpośrednio za nim,ale znów ten jest kodowany i nawet nie wiem co to takiego,a już na 100% czy to stabilizator też nie mam pewności.więc stoję w miejscu.proszę o pomooc kogoś kto się trochę na tym zna,i ma może taki dysk.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1581705
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    właśnie trafił do mnie podobny dysk SV0411N (Vango) i też cisza, talerz nie kręci się, nie daje się rozpoznać w biosie, po podmianie elektroniki z podobnego dysku, startuje na chwile silnik po czym staje, niestety miernik mi zdechł parę dni temu, a nowego sie jeszcze nie dorobiłem, jak narazie mogłem go zbadać tylko organoleptycznie, grzeje mi sie ten duży kondensator koło złączki zasilania, a dokładnie przy wejściu masy
  • REKLAMA
  • #3 1582169
    lukasz726
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    ten kondensaator również stoi na zasilaniu 5V mooże i ty masz tam usterkę.choć nie ukrywam że z chęcią bym odkupił tę elektronikę od ciebie :) .i myślę że elektronika musi być z takiego samegodysku a nie tylko podobnego.
  • REKLAMA
  • #4 2673286
    młodzik.1.
    Poziom 1  
    Posiadam taki dysk. Moj problem bardziej polega na tym ze dysk po podpieciu do kompa wiesza cale zasilanie... jakby byl katem na inne podzespoly. Przez pierwsze momenty myslalem ze cos tam ze stykami ale raczej nie bede sam szukal pomocy i dletgo tutaj przywedrowalm.

Pomozcie mi, chociaz powiedzcie co moge zrobic
  • REKLAMA
  • #5 2673310
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Młodzik.1, sprawdź sam dysk pod kątem zwarcia między linią +12V a masą.
  • #6 2674703
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Panowie - dyski VANGO i PALO , to dwa różne modele . Ich elektroniki nie są równoznaczne . Kolego artur00 , z objawów twego dysku wnioskuję , że ma uszkodzony preamp . Chociaż nie wykluczam innych szkód wewnętrznych dysku , lub uszkodzonego kontrolera silnika . Koledzy - lukasz726 i młodzik.1. - w grę wchodzi naprawa , lub wymiana elektroniki .
    Pozdrawiam .
  • #7 2675541
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    BIGOLSEN napisał:
    Panowie - dyski VANGO i PALO , to dwa różne modele . Ich elektroniki nie są równoznaczne . Kolego artur00 , z objawów twego dysku wnioskuję , że ma uszkodzony preamp . Chociaż nie wykluczam innych szkód wewnętrznych dysku , lub uszkodzonego kontrolera silnika . Koledzy - lukasz726 i młodzik.1. - w grę wchodzi naprawa , lub wymiana elektroniki .
    Pozdrawiam .

Ja już sobie darowałem walkę z tym dyskiem narazie, mam ciekawsze zajęcia, ale ze względu na to że mam już tych dysków 3, ostatnio jakoś padają wszystkim właśnie ten samsungi, to może kiedyś jeszcze siądę do tego.
    Zdaje sobie oczywiście sprawę że wersje Vango i Pango są różne od siebie. A jak już o wersjach to mam samsunga sv0411n który na wierzchniej naklejce ma napis VANGO na pcb jest PANGO :)
    Pozdrawiam
    artur

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Samsung SP0411N 40GB nie reaguje, prawdopodobnie z powodu uszkodzonej elektroniki. Występuje problem z tranzystorem FET typu N na linii zasilania 5V, który nie otwiera się mimo obecności napięcia 5V na dren. Podejrzenia padają również na stabilizator napięcia znajdujący się za tranzystorem, jednak jego oznaczenia są nieczytelne. W dyskusji pojawiły się podobne problemy z modelami SV0411N (oznaczanymi jako VANGO lub PANGO), gdzie po wymianie elektroniki silnik dysku uruchamia się tylko na chwilę, a kondensator przy złączu zasilania nagrzewa się. Sugerowano sprawdzenie zwarcia między linią +12V a masą oraz możliwość uszkodzenia preampu lub kontrolera silnika. Elektronika powinna pochodzić z tego samego modelu dysku, gdyż modele VANGO i PALO mają różne układy. Wymiana lub naprawa elektroniki jest rekomendowana jako potencjalne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA