Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Frontera/Omega - Frontera/Omega 2.0 8V brak mocy, dławienie, złe spalanie

konkonek 07 Jan 2016 22:12 4029 12
  • #1
    konkonek
    Level 9  
    Witam. Mam problem z Frontera (pisze również omega bo ten sam silnik) następujący : podczas jazdy na benzynie dusi sie i powoli wkreca na obroty , do jakiegoś momentu gdy dodaje gazu jest ok ale jak dam opór chodzi gdyby sie dusił i strzela nieraz w filter. Dodam ciekawostkę że wymineiłm czujnik temperatury ten w bloku i nic to nie dało lecz gdy podpinam kostkę mu bez wkrecania na starym czujniku auto chodzi idealnie i wszystko jest ok, a jak tylko wepnę spowrotem do czujnika w bloku to znów zaczyna sie dusić. Na zimnym cieżko odpala
    W niej zostało wymienione/podmienione : przepustnica, przepływomierz , czujnik położenia wału, pompa paliwa i wyczyszczony bak, świece , kable, kopułka, sprawdzony rozrząd .
    Co to może byc ? nie mam pojęcia co jeszcze podmieniać
  • #2
    CameR

    Moderator of Vehicle Security
    konkonek wrote:
    Co to może byc ? nie mam pojęcia co jeszcze podmieniać

    Zainwestować w diagnostykę silnika samochodu.
    Będzie szybciej i taniej niż po kolei wymieniać .
  • #3
    konkonek
    Level 9  
    komputer był podłączony i nic nie wykryło
  • #4
    złowrogi_boncur
    Level 27  
    Takie objawy mogą być spowodowane: przepływomierz, zatkany katalizator, ciśnienie paliwa, świece obejrzeć bez tego nic na pałe się nie ustali, przepływomierz na diagnostyce sprawdź czy działa.
  • #5
    konkonek
    Level 9  
    ale chwile jest ok a za moment coś mu odbije i nie chodzi już dobrze a wtedy zapala sie czek
  • #7
    konkonek
    Level 9  
    podmieniałem i to samo ;/
  • #8
    sebap
    Level 41  
    Wg. mnie prawdziwą diagnostykę takich przypadków robi się podczas jazdy ale co ja tam wiem.
    Kolego, skoro podmieniłeś i jest to samo to podmieniaj do skutku. W końcu trafisz .
  • #9
    konkonek
    Level 9  
    wyskoczyły błedy 31 Sygnał obrotomirza lub jego obwód
    15 Czujnik temperatyru płynu chłodzącego lub jego obwód, niskie napięcie
    57 Zawór regulacyjny prędkości obrotowej biegu jałowego lub jego obwód, odłączenie (Bosch Motronic, Simtec)
  • #11
    konkonek
    Level 9  
    oby dwie rzeczy zrobione
  • #12
    konkonek
    Level 9  
    przyjechał elektryk i stwierdził że gdziś kable są zgniłe lub nie mają masy i dlatego sie tak dzieje
  • #13
    mariusz2235
    Level 10  
    Ne pamiętam dobrze ale czujnik temperatury na kompa jest w kolektorze dolotowym i jego srawdz on steruje dawką paliwa ciepły zimny a na gazie chodzi normalnie i awaryjnie tez powinien odpalac dobrze