Na przykład morele.net, proline.pl oraz techplanet.pl (aXam technology) mają filie lub siedziby w Katowicach (odpowiednio: ul. Sławka 5, pl. Grunwaldzki 4 oraz ul. Sobieskiego 11), więc jeśli będziesz tam kupowała, bez problemu możesz zamówić spokojnie przez internet i odebrać do rąk własnych cały zestaw.
Z 750Ti jedyna słuszna i najlepsza wersja to Gigabyte w wersji OC2 http://www.ceneo.pl/40117584 Mam ja i jest baaaardzo cicha, bardzo niskie temperatury czy to w stresie czy na pulpicie, dodatkowo ma pełne wsparcie DX12 oraz świetnie sie podkręca.
W jednym ze sklepów masz za 523zł z dostawą.
Właśnie gry nie są priorytetem a jest i raczej stabilność i bez awaryjność!
Ciekawa propozycja
...z tym że wczytałam że wersja gigabaita
Gigabyte Geforce GTX 750Ti 2048MB DDR5/128bit OC
bierze znacznie więcej prądu niż wersja Asusa
Asus GeForce GTX750Ti 2GB DDR5 (128bit) OC
To jest ten sam układ, więc nie powinno być znacznych różnic. Wersja Gigabyte wymaga dodatkowego zasilania, więc teoretycznie pobiera więcej mocy. Ale ile więcej, ja niestety nie wiem. Podejrzewam, że dla Twojego wykorzystania, w skali roku, różnice będą kompletnie pomijalne. Może poniższe informacje rzucą nieco więcej światła:
Trzy powyższe testy, były robione na jednym serwisie, na tej samej konfiguracji, wykorzystując taką samą metodykę.
Gigabyte GeForce GTX 750 Ti WindForce 2X OC (wymaga dodatkowego zasilania)
EVGA GeForce GTX 750 Ti FTW ACX Cooler (wymaga dodatkowego zasilania)
ZOTAC GeForce GTX 750 Ti OC (wymaga dodatkowego zasilania)
http://www.hardwareluxx.com/index.php/reviews...iants-of-the-geforce-gtx-750-ti-.html?start=5 Gigabyte: max 208W (cały zestaw)
EVGA: max 210W (cały zestaw)
ZOTAC: max 214W (cały zestaw)
EVGA GTX 750 Ti FTW (wymaga dodatkowego zasilania)
Galaxy GTX 750 Ti GC (wymaga dodatkowego zasilania)
PNY GTX 750 Ti OC (nie wymaga dodatkowego zasilania)
http://www.pcper.com/reviews/Graphics-Cards/N...p-EVGA-Galaxy-and-PNY-Overclocked/Coin-Mining Niestety, nie napisali konkretnie, a podali jedynie informację, że różnice między kartami, jeśli chodzi o pobór mocy, wynosiły maksymalnie od 201W do 211W, dla całego zestawu.
ASUS GeForce GTX 750 Ti OC (wymaga dodatkowego zasilania)
Palit GeForce GTX 750 Ti StormX Dual (nie wymaga dodatkowego zasilania)
Gigabyte GeForce GTX 750 Ti Windforce OC (nie wymaga dodatkowego zasilania)
http://www.hardwarezone.com.sg/feature-nvidia...i-custom-card-shootout/results-and-conclusion ASUS: max 227W (cały zestaw)
Gigabyte: max 230W (cały zestaw)
Palit: max 234W (cały zestaw)
Więc jak widać z powyższego, 10W to największa różnica. Przypuśćmy, że wersja bez dodatkowego zasilania pobierze 70W, a wersja z dodatkowym zasilaniem 80W (co oczywiście nie jest regułą, wystarczy popatrzeć na dwa pierwsze testy i ostatni, kiedy to wersja która wymaga dodatkowego zasilania, pobiera mniej mocy). Jaki z tego zysk/strata? Cóż, przyjmijmy, że codziennie, przez trzy godziny będziesz grała w jakieś potwornie wymagające (dla sprzętu) gry, gdzie karta graficzna będzie maksymalnie obciążana, totalne katowanie, 100% wykorzystania. Więc przy przykładowej cenie 30 groszy za 1kWh, różnica między przykładowymi kartami, to 3 zł w ciągu roku Pomijam już różnice podczas jakichś dużo mniej wymagających prac, ponieważ tutaj to już kompletnie nie ma o czym gadać.
Wersja OC czy nie-OC, tu już raczej nie ma większego znaczenia, ponieważ kartę zawsze można samemu podkręcić w panelu oprogramowania do karty, to nie nastręcza żadnych trudności. Ale różnice w cenie najczęściej są na tyle niewielkie, że można od razu brać wersję OC.
A co do R7 370 za 740 zł, popieram kolegę wyżej. Ta karta, jeśli chodzi o nowe gry, to segment podstawowy i 4GB na niewiele się tutaj przyda, skoro tak czy inaczej trzeba nieźle ciąć detale w najnowszych grach.
Jeśli już R7 370, to najlepiej wersja 2GB za niecałe 600 zł (np. Sapphire Nitro), będzie szybsza od GTX 750 Ti. W przeciwnym wypadku, za większą kasę, lepiej wybrać GTX 950, która na ogół będzie szybsza.
hmmm dzięki za rady to właściwie jakim parametrem się kierować przy wyborze karty
Ilość pamięci RAM? Szyną danych? Taktowaniem rdzenia?...?
Jednak rozumiem że najlepszą opcją chyba będzie GTX 950
ale mam pytanie czy jeśli mam do wyboru:
ASUS GTX 950 STRIX OC Edition DVI 2 2 GB Pci-E GIGABYTE NVIDIA GTX 950 WF OC 2 GB 128-Bit DDR5 za praktycznie te samą cenę no bo jest promocja na asusa...
to czy lepiej się opłaca wsiąść asusa po cenie promocyjnej
czy gigabyte po cenie normalnej? płacąc tyle samo co za asusa?
W spoczynku to i Gigabyte będzie niesłyszalny, bo wentylatory się bardzo powoli obracają.
Co za tym idzie w spoczynku Gigabyte będzie chłodniejszy, bo cały czas chłodzony.
Bierz którą chcesz, z obydwu będziesz zadowolony.
Kurczę pomyliłam się znaczy miedzy
Gigabyte GeForce GTX 750Ti a
Asus Nvidia GeForce GTX 750 Ti nie ma żadnej równicy w cenie ze względu na promocje!
a nie miedzy Gigabyte GTX 950 a Asus GTX 950!
Jednak powiedzcie mi jeszcze jedno czy do tej płyty głównej
czyli MSI B150M PRO-VDH s.1151 i tego procesora czyli
Intel Core i5-6500/3.2 GHz
...bardziej pasuję GeForce czy Radeon?
Mam jeszcze jedno pytanie odnoście kart graficznych
bo pierwotnie w moim komputerze miała być karta
Gigabyte Radeon R9 380X 4GB GDDR5 256Bit za ponad 1000 złych
Czy nie lepiej kupić tego samego Radeona R9 380 z tym że bez X np: MSI AMD Radeon R9 380 4 GB GDDR5, 256 Bit za mniej niż 900 złotych?
Mam pytanie odnośnie pamięci RAM bo w moim zestawie pierwotnie miały być
HyperX 2x4GB DDR4-2133 Non-ECC CL14 Fury model:HX421C14FBK2/8
czyli dwie kości kingstona po 4GB może lepiej trochę dołożyć i kupić dwie kości po 8 GB HyperX 2x8GB DDR4-2133 Non-ECC CL14 Fury model:HX421C14FBK2/8
W sumie to można by było kupić 4x4GB ale w tedy wyszło by drożej niż w przypadku 2x8GB ...jak jest lepiej 4x4GB czy 2x8GB???
a w zasadzie jaka częstotliwość RAM-ów będzie najbardziej optymalna
do mojego procesora??? a mam Intel Core i5-6500/3.2 GHz
Trudno powiedzieć, czy 16GB Ci się przyda, to zależy od zaawansowania prac oraz użytego oprogramowania, równie dobrze 8GB może być OK. Ale skoro stać Cię na 16GB, to będzie to przyszłościowy wybór.
2x8GB jest OK, nie ma potrzeby zapychania od razu wszystkich slotów w postaci 4x4GB, nic tym nie zyskasz, poza tym, że będzie się ładnie prezentować na płycie głównej
Dla Twojego procesora, najlepiej dobierz 2133MHz CL15 (najlepszy stosunek cena-wydajność), ewentualnie CL14 (odrobinę szybsze, ale droższe).
Dzięki za wszystkie rady macie po nie jednym plusie;)
Przyszedł czas na dysk twardy w moim zestawie pierwotnie miał być
nie specjalnie wysokiej jakości dysk: Seagate ST1000DM003 1TB sATA III 64MB
Jednak doszłam;) do wniosku że na dysku twardym tak samo jak na zasilaczu
nie warto oszczędzać i lepiej kupić pewniejszy sprzęt.
Zastanawiam się nad zakupem WD a dokładnie:
Dysk Western Digital Black, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD1003FZEX)
może jest on o ponad 100 złotych droższy od dysku Seagate
no ale za to ma aż 5 lat gwarancji i w rankingach sieciowych też dość wysoko stoi:)
Nawet na pierwszym miejscu sądzicie że to dobry wybór???
Z tego co mi wiadomo, seria Black ma jakieś tam mechanizmy odpowiedzialne za podwyższoną trwałość, do tego pięć lat gwarancji... i to są dzisiaj raczej główne różnice w porównaniu do Blue. Jeśli chodzi o wydajność, to jest niemal ten sam poziom, a podobno, seria Blue jest nawet odrobinę szybsza, przynajmniej jeśli chodzi o modele 1TB vs 1TB, nie wiem jak te pojemniejsze. Kiedyś różnice między Blue a Black były bardziej znaczące.
Jeśli możesz sobie pozwolić na wersję Black, to nie ma sprawy.
Jeśli chodzi o powyższe obudowy, to już raczej rzecz gustu, ponieważ techniczne wszystkie będą OK.
Nie wiem gdzie będziesz trzymała komputer, ale czerwone podświetlenie wentylatorów, może z czasem zacząć przeszkadzać... lub nie, zależy jak kto jest wyczulony.
Jeśli interesuje Cię stonowany design, to jeszcze kilka przykładowych, popularnych opcji:
Jeśli Ci się podoba, to znaczy, że będzie dobra, technicznie nic jej nie brakuje. Na tym pułapie cenowym wszystko rozchodzi się o bajery i design, ponieważ w zdecydowanej większości przypadków obudowa za 200 zł nie ma lepszej jakości niż ta za 150 zł czy 250 zł.
W sumie to mam dylemat...:
Podoba mi się wyżej wymieniony Zalman R1 z tym że posiada on tylko jeden port USB 3.0 ...a moja płyta główna MSI B150M PRO-VDH
umożliwia podłączenie dwóch portów o tym standardzie.
Natomiast drugą opcją która mnie kusi jest Zalman Z11 NEO Oczywiście posiada on dwa porty USB 3.0
z tym że ten jego top mi się właśnie nie podoba.
Na dodatek nie posiada on żadnego regulatora obrotów wentylatora
w przeciwieństwie do Zalman R1.
A propo wentylatorów Zalman Z11 NEO posiada aż 5 co prawda dwa małe
natomiast Zalman R1 posiada fabrycznie tylko 3 wentylatory
Pytanie tylko czy muszę mieć do tego zestawu
MSI B150M PRO-VDH s.115 plus Intel Core i5-6500/3.2 GHz jak i również karta graficzna MSI AMD Radeon R9 380 4 GB GDDR5 aż 5 wentylatorów czy jednak wystarczą tylko 3?
Odnośnie USB 3.0, to nie zapominaj, że w przypadku obudowy R1 oraz wymienionej płyty głównej, oprócz jednego portu na przodzie, będziesz miała jeszcze cztery z tyłu, więc w sumie 5 x USB 3.0, to całkiem sporo, a oprócz tego jeszcze kilka USB 2.0.
Jeśli masz dużo urządzeń wymagających łatwego i szybkiego podłączenia pod USB 3.0, to zawsze można kupić przedłużacze USB 3.0 (od kilku do kilkunastu złotych, zależy od długości) albo w ogóle USB 3.0 HUB z zasilaczem (około 60 zł za cztery porty).
Natomiast co do wentylatorów, moim zdaniem wystarczą trzy.
Zresztą mniejsza! mam takie pytanie co do obudowy Zalman R1 wewnątrz tej obudowy znajduję się taka nie typowa belka podpórka
do czego ona służy do usztywnienia kary graficznej???