Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Multimetr FlukeMultimetr Fluke
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przekładnik prądu do amperomierza

08 Jan 2016 11:03 3021 34
  • Level 9  
    Witam
    Na wstepie prosze o wyrozumiałość.
    Kupiłem sobie prostownik z aukcji alledrogo:
    allegro.pl/pt9-prostownik-hertz-6-12v-15a-2-lata-gwarancji-i5852936345.html
    chciał bym sobie wymienić w nim amperomierz bna cyfrowy tez z alledrogo:
    allegro.pl/amperomierz-dc-20a-zielony-cyfrowy-i5906763853.html

    I tu pytanie: czy cos takiego jest możliwe? o co chodzi z tym "AMPEROMIERZ WYMAGA PRZEKŁADNIKA"?
    Z tego co widze potrzebuje jeszcze zasilania, dało by go rade czymś tam zasilić?
    Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Level 30  
    Kup inny na PW masz linka do aukcji.
  • Level 9  
    Witam
    Fajny jest ale jak i gdzie to podłączyć?
    Dzięki wielkie za szybką odpowiedz
  • Level 30  
    Kolego trochę więcej zaangażowania.
    Przekładnik prądu do amperomierza
  • Level 9  
    No tak ale ja dalej nie wiem gdzie do trzeba wpiąć w wyjście na akumulator? nie zmieni to parametrów ładowania jak puszcze praez ten bocznik? o to mi chodzi. Ja cały czas widzę ten schemat tylko do konca nie wiem jak z niego skorzystać.
  • Level 30  
    Oczywiście pomierz czy się zmieści, pamiętaj że bocznik też do środka musisz włożyć.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Rozbierz ten prostownik i daj zdjęcia, wtedy Ci narysuję jak to zrobić.
  • Level 9  
    OK Dzisiaj to zrobię i podeslę.
    Dzięki wielkie
  • Level 30  
    mileykob wrote:
    nie zmieni to parametrów ładowania jak puszcze praez ten bocznik?

    Nie zmieni.
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Level 9  
    Witam ponownie. Dodaje zdjęcia ;)
    Przekładnik prądu do amperomierza Przekładnik prądu do amperomierza
    W ogóle to co to jest za czujnik na grubym uzwojeniu? Wygląda jak jakiś termistor zabezpieczający....
  • Level 30  
    Zamiast oryginalnego amperomierza podłączasz bocznik, reszta według rysunku.
  • Level 9  
    Rozumiem że zasilanie mam wyprowadzić bezpośrednio z wyjścia na akumulator?
  • Level 30  
    mileykob wrote:
    Rozumiem że zasilanie mam wyprowadzić bezpośrednio z wyjścia na akumulator?

    Nie.
    Kolego, wg. rysunku odbiornik to właśnie akumulator, a zasilanie to twój prostownik.
    Teraz rozumiesz?
  • Level 9  
    Miałem na myśli zasilanie wyświetlacza :)

    Dodano po 1 [minuty]:

    Tak czy inaczej w miarę kapuje. Jak tylko dojdzie wyświetlacz to go podmienie i dam znać.
    Dzięki wielkie za pomoc
  • Level 30  
    Albo inaczej plus czyli czerwony z wyjścia na akumulator, minus czarny przecięty i bocznik czyli tak jak teraz jest podłączony amperomierz i z tego bocznika podłączasz nowy amperomierz.
  • Level 9  
    Witam ponownie....
    A wiec tak... na początek chciałem podziękowac koledze scalok.... wszystki pięknie i cacy. Miernik założony i działa elegancko, jest tylko jedno "ale". Po założeniu i uruchomieniu podpinałem prostownik do akumulatora przez multimetr i wskazania na multimetrze są "stałe" a na załozonym wyświetlaczu mają troche nieprzyjemne wahania. Konkrertniej jak wyreguluje sobie prąd ładowania to na multimetrze normalnie pokazuje np. 11.34V i nie zmienia sie a wyświetlaczu prostownika cały czas ma skoki miedzy 9-14V. Ta sama historia jest z amperami.
    Czy to juz ten typ tak ma? i musze sie poprostu z tym pogodzic biorąc pod uwagę wartości uśrednione po chwili obserwacji?
  • Level 30  
    11.34V to za mało na prostownik, masz jeszcze jeden multimetr?
    W tym nowym przyrządzie jest kalibracja, próbowałeś go skalibrować?
    Masz do niego instrukcję?
    Jeszcze jedno, piszesz że amperomierz też skacze, podłącz ten stary w szereg i porównaj.
  • Level 9  
    Napisałem przykładowo bo jak ustawię max na regulatorze to potrafi 16V dać. Wpinałem w szereg stary amperomierz i pokazuje dobrze (nie faluje wskazówka). Wyświetlacz jest założony zgodnie z instrukcją i mniej wiecej skalibrowany (dokalibrowany).
  • Level 30  
    Może skontaktuj się ze sprzedającym, co on na to.
    Może te typy tak mają?
    W sumie czego się spodziewać po chińszczyźnie.
    Mam nadzieję że dobrze wszystko zlutowałeś, nie ma jakiegoś niekontaktu.
    Ja spróbuję się czegoś dowiedzieć i dam znać.
  • Level 9  
    OK. Ja napisze do sprzedawcy i zobaczymy co on na to.
    No do "Niekontaktu" czy jakichkolwiek nie-biegunowości, to nie ma opcji. Tego akurat jestem 101% pewny ;)
  • Level 9  
    Faktycznie moze tu jest problem... O_o
    Wsadze dzisiaj jakiś dodatkowy zasilacz do środka i zobaczymy ;)
    Odezwe się...
    Dzięki wielkie

    Dodano po 1 [minuty]:
  • Level 30  
    Kolego, odłącz wtyczki obie i sprawdź czy jest przejście pomiędzy zielonym tej dużego a czarnym tej małego gniazda w mierniku i napisz, nie rób nic pochopnie bo go spalisz.
    Podałeś link do allegro, ja pytałem o typ czy nie jest tam gdzieś napisany na twoim mierniku.
    Link skasuj, bo dostaniesz opieprz od moderatora.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Teoretycznie podłączasz osobne zasilanie pod to małe gniazdo.
    Czarny minus, czerwony plus, plus z prostownika odpinasz.

    Dodano po 1 [minuty]:

    mileykob wrote:
    Niby to samo

    Inaczej są gniazda ułożone.
  • Level 9  
    Sprawdze i napisze ale dopiero po 16stej bo w pracy siedze jak narazie ;)
    Odpisał mi gość a alledrogo i to samo zasugerował... osobne zasilanie bo prostownik sieje zakłuceniami.
  • Level 9  
    Witam ponownie....
    A wiec tak... podłączyłem osobne zasilanie z zasilacza 9,5V z monitora komputerowego i..... jest lepiej, ale to nie to co być powinno. Dalej sa skoki +/- 1v, +/- 0,5A. Multimetr wpięty równo z prostownikiem pokazuje dobrze a na wyświetlaczu nadal skoki. Zrobiłem jeszcze taki test, ale juz na wyłączonym prostowniku: Podłączyłem baterie 9V do zacisków prostownika i na wyświetlaczu pokazywało dobrze 9,11V... Bez zadnym skoków więc wyświetlacz jest jak najbardziej sprawny. "A" Nie miałem pomysłu jak sprawdzić, ale podejrzewam ze było by tez OK.
    Wiec wnioskuje... brakuje jakiegoś filtra co być może wyeliminował by te skoki wskazań z siejącego zakłuceniami prostownika... Może się mylę... Coś co ma multimetr a czego nie ma wyświetlacz.
    Hmmm...
  • Level 29  
    Z tego co widzę to minus prostownika podpięty jest przez amperomierz bezpośrednio z uzwojenia trafo, czyli prostownik pracuje jako jedno połówkowy i stąd te zakłócenia na mierniku.
  • Level 9  
    Witam Edek45
    Idzie to jakos ogarnac? czy sygerujesz ze to raczej niemozliwe. Chyba ze puscic przez +? Tylko jak?
  • Level 29  
    Na plusie absolutnie nie, bo na 100% uszkodzisz miernik.Zrób dokładne zdjęcie podłączenia przewodów przy przełączniku 6/12V i przednim panelu. Powinno dać się przełączyć tak aby na wyjściu było napięcie dwu połówkowe.
  • Level 9  
    OK... wieczorem podesle zdjecie. Dzieki ;)
  • Level 33  
    Ja bym raczej podejrzewał regulator prądu po stronie pierwotnej na triaku .
    On wprowadza duże zakłócenia podczas pracy ale po podłączeniu akumulatora
    wszystko powinno wracać do normy . :|

    Dodano po 1 [minuty]:

    Jak by nie patrzył, to jest bardzo prosty regulator fazowy .

    Dodano po 6 [minuty]:

    A co do podłączenia trafa do mostka to słabo widać .Też mi się wydaje , że pracuje w jednej połówce . :|