Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samochód, ogólne pytanie

MichalBorger 08 Jan 2016 19:34 4872 4
    MichalBorger
    Level 2  
    Witam, przeszukałem internet zapewne w zły sposób, bo nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Mianowicie, szukam odpowiedzi na zagadnienie "Transmisja sygnałów analogowych w samochodzie, zapobieganie zakłóceniom."
    pytałem już wszystkich znajomych, starałem się szukać w google. Proszę o pomoc i szybkie zamknięcie tematu.
    emiltb
    Level 13  
    Bardzo proszę o ustalenie (celem udzielenia sensownej odpowiedzi) jakie analogowe sygnały?
    Czy chodzi o sygnały audio - częstotliwości akustyczne itd. - jeśli tak, to na jakich poziomach - zasilanie głośnika, czy sygnał z mikrofonu?
    Czy chodzi o sygnały CB radio? - to także przebiegi analogowe... W dodatku mogą być na poziomie anteny odbiorczej lub nadawczej...
    Czy chodzi o sygnały wizyjne (kamera cofania) - też sygnał analogowy...
    Czy chodzi o sygnały z przyrządów pomiarowych zainstalowanych w aucie (np. termometr też oddaje sygnał analogowy...
    Wszystkie różnią się "tyko" zakresem częstotliwości, kształtem przebiegu i poziomem sygnału.
    A to zaledwie początek góry lodowej.
    Następne pytanie - co Kolega rozumie jako transmisję? Kabel - jeśli tak, to jaki - ekranowany, skrętka, linia długa?
    A może bezprzewodowo - także transmisje analogowe w samochodach są realizowane (choćby kamera cofania generuje sygnał bluetooth odbierany na ekranie komórki...)
    Żeby uświadomić Koledze, jak bardzo niemożliwe jest udzielenie odpowiedzi na tak nieprecyzyjne pytanie, napiszę o mojej przygodzie z CB radiem i nawigacją.
    Jako szczęśliwy nabywca obu urządzeń oraz auta stwierdziłem, że nawigacja generuje zakłócenia pogarszające realnie zasięg CB. Nie da się obu używać... Bawiłem się z różnymi filtrami fabrycznymi i swoimi - z marnym efektem. Skończyło się na wymianie nawigacji na inny model...
    Czekam z zaciekawieniem na konkrety!

Dodano po 20 [minuty]:

Aha, jeszcze jeden ważny szczegół. Jaki pojazd, bo nie ma i być nie może recept uniwersalnych. Diesel? Benzyna? Ciężarówka? Osobowy? Autobus? Jaka produkcja - choćby rocznikowo czy - technicznie raczej bliżej Żuka, czy raczej BMW FX3?
    MichalBorger
    Level 2  
    Muszę zrobić pracę kontrolną i to jest jedno z wielu zagadnień, podejrzewam, że chodzi o sprecyzowanie ogólne, bardziej w charakterze definicji, nie chodzi o konkretny samochód

Jeżeli chodzi o wiek pojazdu, zakładałbym te najnowsze modele.
    Chciałbym to ogólnikowo przedstawić, ale mój poziom wiedzy w tym zakresie jest poniżej jakichkolwiek oczekiwań. Więc zwracam się elektrody z taką małą prośbą
    emiltb
    Level 13  
    W takim razie proszę o informację jakiej "objętości" wypracowania Kolega oczekuje. Jeśli wystarczy coś pomiędzy 1 a 2 strony maszynopisu, to mogę coś pomóc, większych tekstów po prostu nie chce mi się pisać...
    MichalBorger
    Level 2  
    Temat można zamknąć już sobie poradziłem,dziękuję za pomoc. :-)