Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Satel Versa 15 - wejścia cały czas sygnalizują naruszenie

Fidelis 08 Jan 2016 19:47 3333 19
Optex
  • #1
    Fidelis
    Level 16  
    Jak w temacie: wejścia centralki cały czas sygnalizują (pozorne) "naruszenie".
    W chwili, kiedy "światło" czujek (AquaPlus, wpięte jako 2EOL/NC) jest faktycznie a nie pozornie naruszone, to alarm z naruszenia znika a na jego miejsce pojawia się alarm "sabotaż", który po zaprzestaniu naruszeń zmienia się w "pamieć sabotażu" a (pozorne) "naruszenie" powraca - jak na załączonym screenie. Czujki 3, 11 i 15 są wyłączone.

    Ma ktoś pomysł jak to poprawić?
    Pomysły mi się wyczerpały.
    Reset konfiguracji nie pomaga.

    Dodam, że całą domową instalację zamontowałem, spiąłem i skonfigurowałem sam. Do tej pory (4 lata) z centralą i czujkami nie było najmniejszych problemów i całość działała OK. Ponieważ jedna z czujek alarmowała "sabotażem", który związany był z poluzowanym kabelkiem na płycie, to postanowiłem wszystkie kabelki (AUX i COM) wypiąć z płyty, poprostować powyginane końcówki (Versa 15 ma tylko dwa wyjścia zasilające AUX na 15 wejść) i wpiąć je z powrotem. No i mam kłopot... a wszystko wydaje się złożyłem "po staremu".
  • Optex
  • #2
    User removed account
    Level 1  
  • Optex
  • #4
    PRO-TECH Emil Miron
    Level 14  
    Jeżeli chcesz być pewien że to z centralą jest coś nie tak. Podłącz zasilanie 1 czujki np bezpośrednio z aku ( nie do centrali ) i sprawdź na przewodach od linii bez podł. do centrali (miernikiem ) jaką masz rezystancję w stanie normalnym i naruszonym.
    W stanie normalnym ( przy podłączonym zasilaniu) 1.1 k Ω naruszona 2.2 kΩ
    Bez zasilania 2.2 kΩ.
    Spr jeszcze flasha centrali.
    Możesz jeszcze pokazać konfiguracje czujek ??
  • #5
    kiks10
    Level 10  
    Skoro jedyną zmianą było wypięcie i ponowne wpięcie przewodów to... najwyraxniej tu jest przyczyna.
    Załącz zdjęcie centrali i choć jedne czujki.
  • #6
    Fidelis
    Level 16  
    sharp wrote:
    ile rezystorów masz w czujce?

    2 x 1.1kΩ wpięte NC - NC oraz NC TMP, gdzie jedno wejście NC jest wspólne.

    Zapytam głupio: rozumiem, że na płycie wszystkie wejścia COM mają równy potencjał...? Bo tu (do COM) mogłem kabelki powpinać tak, jak mi pozwalała ich długość (czyli w szczególności TMP i COM z czujki do jednego COM na płycie).

    sharp wrote:
    "Reset konfiguracji" - rozumiem, że zaprogramowałeś ją od nowa.

    No cóż, taki miałem zamiar na początku. Ale jak po wyresetowaniu konfiguracji do ustawień fabrycznych zorientowałem się, że wszystkie 15 wejść komunikują cały czas naruszenie a po faktycznym naruszeniu - sabotaż (czyli bez zmian), wgrałem stary konfig. Skonfigurowałem dla wszystkiego jedną linię, ale tak jak napisałem - nie przyniosło to porządanej zmiany.

    sharp wrote:
    Co pokazuje centrala, gdy w linię dozorową (bezpośrednio w centrali) wepniesz rezystor 1k1 oraz 2k2?

    Jak wpinam 1.1kΩ lub 2.2kΩ (bez znaczenia) - wejście sygnalizuje naruszenie, jak wypinam - sabotaż.

    zuczek1987 wrote:
    Załącz zdjęcia jak masz to teraz podłączone przy czujce oraz przy centrali

    W załączeniu. Jak coś trzeba dopowiedzieć lub dodać kolejne zdjęcia - prośba o sygnał.

    zuczek1987 wrote:
    Rozumiem ze konfiguracji oprogramowania nie zmieniają.

    Nie zmieniają. Żadnych kluczowych zmian w konfiguracji nie wprowadzałem.

    zuczek1987 wrote:
    wszystkie odłączenia/połączenia robiles na odłączonym wszelkim zasilaniu płyty głównej

    No tak.... ale palec może się gdzieś omsknął. Chodzę w bawełnie, ale uziemiony nie byłem. Natomiast "logika" z jaką pojawiają się komunikaty "sabotaż" (po faktycznym naruszeniu czujki) każe przypuszczać (być może naiwnie), że gdzieś tu coś niechcący pomieszałem jednak w konfigu, o czym nie wiem. Jakaś zmiana polaryzacji...?

    PRO-TECH Emil Miron wrote:
    Podłącz zasilanie 1 czujki np bezpośrednio z aku ( nie do centrali ) i sprawdź na przewodach od linii

    To, że problem jest po stronie centralki, jestem prawie pewien. Tylko gdzie jej zrobiłem krzywdę...?
    Po wypięciu czujki z płyty centralki i podłączeniu zasilania czujki bezpośrednio do akumulatora (z pominięciem centrali) mam rezystancję na linii sygnałowej 1.1kΩ bez naruszenia i 2.2kΩ przy naruszeniu.
    Po odpięciu czujki również od akumulatora mam 2.2kΩ.

    kiks10 wrote:
    Skoro jedyną zmianą było wypięcie i ponowne wpięcie przewodów to... najwyraxniej tu jest przyczyna

    Dodam, że podłączyłem nie używany do tej pory sygnalizator zewnętrzny. Podłączyłem, przetestowałem (działał prawidłowo) i odłączyłem od płyty. I to tyle. Ale może to będzie jakiś trop.
  • #7
    fred4u
    Level 26  
    Jak zaprogramowane masz rezystory parametryczne (Struktura /Sprzęt/Rez. param. R1 i R2)?
  • #8
    Fidelis
    Level 16  
    fred4u wrote:
    Jak zaprogramowane masz rezystory parametryczne (Struktura /Sprzęt/Rez. param. R1 i R2)?


    Zdaje się prawidłowo...

    Satel Versa 15 - wejścia cały czas sygnalizują naruszenie

    I jeszcze jedno: na rysunku obrazującym relację centralka - czujka wkradł się błąd. Załączam jeszcze rysunek faktycznego połączenia.

    Satel Versa 15 - wejścia cały czas sygnalizują naruszenie
  • #9
    dariusz.bembenek
    Stationary Alarms specialist
    Fidelis wrote:
    rozumiem, że na płycie wszystkie wejścia COM mają równy potencjał...?

    Tak.

    Fidelis wrote:
    Jak wpinam 1.1kΩ lub 2.2kΩ (bez znaczenia) - wejście sygnalizuje naruszenie, jak wypinam - sabotaż.

    Centrala ewidentnie na serwis. Sam na Versie miałem 2 takie przypadki, że wejścia nie umiały rozróżniać stanu czujki (tak, jakby ADC się rozjechał w mikrokontrolerze).

    I tak na marginesie:
    Czułość wejścia 640ms ma jakieś konkretne uzasadnienie? Jeżeli nie, to sugeruję wrócić do bezpieczniejszych wartości (fabrycznie 320ms).
  • #10
    Fidelis
    Level 16  
    dariusz.bembenek wrote:
    Centrala ewidentnie na serwis.

    Może apdejt flesza coś pomoże ?

    dariusz.bembenek wrote:
    Czułość wejścia 640ms ma jakieś konkretne uzasadnienie?

    Tak. Niektóre czujki (miałem takie wrażenie) były zbyt czułe. Żadnych pająków, żadnych ciągów gorącego powietrza,... a kilka razy fałszywki wygenerowały się "bez wyraźnego powodu". Po zmianie czułości - fałszywki ustąpiły.

    Tak po latach widzę, że włamanie to dla mnie nie zagrożenie, bo nie ma faktycznie co u mnie kraść (zdaniem zaprzyjaźnionego policjanta - dochodzeniowca).
    Dziś to pożar (a nawet zadymienie) naprawdę bije po kieszeni.
    Tak więc drugim razem zdecydowanie skupiłbym się na zabezpieczenia ppoż (np. odcięcie od gazu) + kilka (2-3) czujek włamaniowych.
    Ale to tak na marginesie.
  • #11
    fred4u
    Level 26  
    Fidelis wrote:
    fred4u wrote:
    Jak zaprogramowane masz rezystory parametryczne (Struktura /Sprzęt/Rez. param. R1 i R2)?

    Zdaje się prawidłowo...
    I jeszcze jedno: na rysunku obrazującym relację centralka - czujka wkradł się błąd. Załączam jeszcze rysunek faktycznego połączenia.


    Parametry rzeczywiście zaprogramowane OK. Rysunek podłączenia nadal błędny - brakuje drugiego zacisku TMP po stronie czujki.
  • #12
    Fidelis
    Level 16  
    fred4u wrote:
    Rysunek podłączenia nadal błędny - brakuje drugiego zacisku TMP po stronie czujki.

    zgadza się. Teraz już powinno być OK.

    Satel Versa 15 - wejścia cały czas sygnalizują naruszenie
  • #13
    zuczek1987
    Level 23  
    czyli połączenia są wykonane prawidłowo, oraz centrala dobrze oprogramowana. Wydaje się że jest to jakaś usterka płyty głównej. Spróbuj zrobić reset do fabryki, następnie przefleszuj ją, i może odłącz od zasilania na kilka minut. Jeśli po ponownym załączeniu prądu stan sprawności centrali nie ulegnie zmiany,to pozostaje odesłanie centrali na serwis gwarancyjny/odpłatny.
  • #14
    Fidelis
    Level 16  
    zuczek1987 wrote:
    Spróbuj zrobić reset do fabryki, następnie przefleszuj ją, i może odłącz od zasilania na kilka minut.

    Tak zrobiłem. Niestety, nie pomogło.

    dariusz.bembenek wrote:
    miałem 2 takie przypadki, że wejścia nie umiały rozróżniać stanu czujki

    Nie wiem, czy to ma związek i czy to prawidłowe zachowanie, ale u siebie na wszystkich podłączonych wejściach "Z" na płycie cały czas mierzę 4,3V a na wejściach nie podłączonych fizycznie 12V.
  • #15
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

    Fidelis wrote:
    dariusz.bembenek wrote:
    Czułość wejścia 640ms ma jakieś konkretne uzasadnienie?

    Tak. Niektóre czujki (miałem takie wrażenie) były zbyt czułe. Żadnych pająków, żadnych ciągów gorącego powietrza,... a kilka razy fałszywki wygenerowały się "bez wyraźnego powodu". Po zmianie czułości - fałszywki ustąpiły.


    Może mi wyjaśnisz Kolego Fidelis jaki związek ma czułość czujki z czułością wejścia? Bo nie rozumiem... że jak niby, zwiększyłeś czas czułości wejścia i tym samym zmniejszyła się czułość czujki?

    Pozdrawiam.
  • #16
    fred4u
    Level 26  
    bhtom wrote:
    Może mi wyjaśnisz Kolego Fidelis jaki związek ma czułość czujki z czułością wejścia? Bo nie rozumiem... że jak niby, zwiększyłeś czas czułości wejścia i tym samym zmniejszyła się czułość czujki?

    Pozdrawiam.

    Efekt placebo. Sprawdza się nie tylko w medycynie :)
  • #17
    Fidelis
    Level 16  
    bhtom wrote:
    Może mi wyjaśnisz Kolego Fidelis jaki związek ma czułość czujki z czułością wejścia? Bo nie rozumiem... że jak niby, zwiększyłeś czas czułości wejścia i tym samym zmniejszyła się czułość czujki?

    To pytanie raczej do technika z agencji, który podłączył moją instalację do nadajnika agencji i zalecił mi - laikowi - zwiększenie czasu reakcji dla "wybranych" czujek z którymi miałem pierwotnie problemy (czujek ?). Jeśli dobrze zapamiętałem, poprzez zwiększenie tego parametru czujka mogła być niejako dłużej zakłócona bez efektu skutkującego wygenerowaniem alarmu a w ślad za tym - przyjazdem ekipy z agencji. Czułość PIRów też zmniejszyłem - niezależnie, i przed zmianą czasu, już w chwili instalacji na ścianie.
    Ja nawet nie wiedziałem, że istnieje rozróżnienie czułości linii/wejścia od czujki.

    fred4u wrote:
    Efekt placebo.

    Raczej "nieprzewidywalność" PIRów tych dwóch konkretnie egzemplarzy Aqua +. U sąsiada, w identycznej instalacji tyle, że wykonanej przez agencję, zanim instalacja powiedzmy "ustabilizowała się" i nie generowała fałszywek, technik też wymienił 3 czy 4 czujki Aqua +, bez ingerencji w jakiekolwiek parametry.

    BTW
    Dzięki za zainteresowanie tematem.
    W przyszłym tyg. wysyłam płytę do serwisu a o faktycznej usterce poinformuję.
  • #18
    fred4u
    Level 26  
    Fidelis wrote:
    Raczej "nieprzewidywalność" PIRów tych dwóch konkretnie egzemplarzy Aqua +. U sąsiada, w identycznej instalacji tyle, że wykonanej przez agencję, zanim instalacja powiedzmy "ustabilizowała się" i nie generowała fałszywek, technik też wymienił 3 czy 4 czujki Aqua +, bez ingerencji w jakiekolwiek parametry.


    A bo AQUA+ to ogólnie nie jest "najszczęśliwsze" urządzenie...
  • #19
    Fidelis
    Level 16  
    Płyty Versy 15 też święte nie są ;-) (vide podany przykład przez dariusz.bembenek)

    Zobaczymy co się stało u mnie...
  • Helpful post
    #20
    Fidelis
    Level 16  
    W załączeniu opis usterki.

    Satel Versa 15 - wejścia cały czas sygnalizują naruszenie