Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Automatyczne domykanie szyb lub nie w aucie

Xweldog 07 Nov 2016 21:52 13200 31
Relpol
    Xweldog
    Level 31  
    Kontaktrony...
    Gratuluję, widzisz, to jest to o co mi chodziło. Można o kilka elementów prościej niż zrobiłem to ja. Ze swej strony podpowiem że jak ktoś chce się pobawić to może jeszcze prościej - ustalić gdzie jest, jak działa fabryczne zabezpieczenie i całkiem zrezygnować z dodatkowego.

Swego czasu, dawno temu, złapałem zlecenie na zdalnie sterowane bramki na sektory stadionowe. Musiałem dać proste, tanie i szybkie zabezpieczenie by kogoś nie zgniotły itd. Zastosowałem właśnie je.
    Tu ich nie dałem, jakoś mi nie pasują. Wibracje, styki mogą się czasem zewrzeć, kłopotliwe dostrajanie.

Przypomniałeś mi coś z nimi związane. Tamte silniki pobierały ok. 6A wzrastające do ok. 10A gdy napotkały opór. By stroić spiralki przydałby się zasilacz dający kilkanaście amprów. To zlecenie zmusiło mnie bym sobie taki zrobił. Po ładnych kilkunastu latach nadal działa ale podeschły mu eleko. Dawał do 17A. Teraz, pociągnie jedną żarówkę samochodową 65W, dwie już nie. To była dodatkowa przyczyna dlaczego teraz nie sięgnąłem po kontaktrony, nie bardzo mam jak dostrajać spiralki. Muszę się wreszcie zabrać za zasilacz.

Mając zdjęty boczek tapicerski by grzebać przy szybach, dodałem swemu autku coś innego, właśnie na kontaktronie. Przykleiłem pod drzwiami taśmę LED które zapalają się na ok. 30s gdy otwieram drzwi. Parkuję na dość słabo oświetlonym podwórzu, wysiadając wiele razy wdeptałem w kałużę czy tp, słyszałem że cóś mi upadło i nie mogłem tego znaleźć itp. Z boku kokpitu, wewnątrz, wkleiłem magnes z HDD a w boczku kontaktron. Układ banalny, 2MOS i RC a na prawdę bardzo pożyteczny. Teraz zawsze jak otworzę drzwi oświetla się taka jakby elipsa m/w 1x1,5m.
  • Relpol
    Xweldog
    Level 31  
    Układ działa bezawaryjnie do dziś ale parę uwag.

- odradzam ten rozbudowany. Przez lata zostawienie szyb uchylonych przydało się w upały tylko na parkingu zakładowym lub zamkniętej posesji. Poza odradzam, ktoś może złośliwie coś wrzucić, nie daj Boże papierosa.
    - jak ktoś chce zostawić szybę uchyloną może zastopować ręką
    - elementy dobierałem w stosunkowo nowym aucie i w lecie, teraz bym je skorygował.

W zimie nigdy nie opuszczałem szyb na max aż kiedyś to zrobiłem, nie zamknęły się do końca. Pomogło natłuszczenie prowadnic. Gdybym kiedyś miał komuś dorobić taki układ to tylko ten prosty, z większym C do 10uF i mniejszym R, np. zrównoleglone 0,2 i 0,15R czy 2x0,15 / 2W.

Auta zmieniam co 4-5lat, czas na to, w tym i20 nie padło kompletnie nic ( no, z jednego pokrętła zaczął schodzić lakier ). To co norma, olej, klocki, filtry, świece. Celuję w elektryka ale nie wybryki hybrydy, naciąganie na kasę, ratowanie kosztem klientów producentów spalinówek. Kto chce niech je kupuje i "eko-ekonomicznie" wozi elektrykiem no stop zbędny mu silnik, skrzynię itd. z 500kg złomu stanowiącego z 50% ceny. Zamiast m/w o połowę ekonomiczniej. Na razie trafiłem tylko jednego producenta elektryka zintegrowanego z agregatem, ma się dostęp do prądu to się ładuje, nie to sami go sobie ładujemy. Dużo taniej i lżej, agregat to m/w 50kg.