Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ACER ASPIRE 7750G płyta LA-6911P v1.0 - Brak zasilania procesora i grafiki.

michas 09 Sty 2016 15:32 1245 11
  • #1 09 Sty 2016 15:32
    michas
    Poziom 23  

    Witam, dostałem do naprawy płytę główną Compal LA-6911p Ver: 1.0 z Laptopa Acer Aspire 7750G.
    Ponieważ zajmuje się elektroniką już długo, generalnie radzę sobie z serwisowaniem, ale przy bardziej skomplikowanych usterkach płyt głównych laptopów jakoś idzie gorzej. Miło mi wtedy skorzystać z podpowiedzi kolegów na forum. :)

    Ale do rzeczy. Płyta reaguje na przycisk power. Zapalają się ledy po kilku sekundach wyłącza się.

    Nie pojawiają się napięcia zasilające procesor i grafikę.

    Pomiary na cewkach:
    PL2 - 0,5V (charger)
    PL4 - 3,34V
    PL5 - 5,07V
    PL10 -0,90V
    PL11 -1,85V
    PL19 - 1,05V
    PL23 - 0 V zasilanie rdzenia procesora (rezystancja cewki wzgl GND 23,6?)
    PL24 - 0V zasilanie rdzenia procesora (rezystancja cewki wzgl GND 23,6?)
    PL27 - 0V zasilanie rdzenia grafiki (rezystancja cewki wzgl GND 10?)

    VRON na ISL95831 obecne , na #Alert stan Hi ,na #VRhot stan Hi

    Przy wyjętym procesorze i odlutowanym rezystorze z nóżki 24(prog1) na zasilaniu procesora pojawiają się napięcia 1,1V (cewki PL23 i 24)
    PL21 VGFX w tej wersji płyty - brak przetwornicy
    PL17 (3 faza procesora) - brak przetwornicy
    Naprawę na początku podjął kolega ale nie dał sobie rady.
    Podmienił on procesor prawdopodobnie sprawny - nic nie dało, przeprogramował bios (nie wiem jaką wersją) - objawy te same.

    Może mieliście taki problem z tą płytą i nakierujecie mnie na trop.
    Z góry dziękuję,
    Michał

    0 11
  • #2 09 Sty 2016 22:28
    miecho18
    Spec od komputerów

    Programowałeś KBC?
    Przetwornica +CPU_CORE startuje ostatnia, jak pozostałe przetwornice pracują prawidłowo, także uszkodzenia szukaj w przetwornicy +VGA_CORE.
    Rozlutuj PJ14, PJ15, PJ22 i sprawdź czy pojawi się +VGA_COREP.

    0
  • #3 10 Sty 2016 15:59
    michas
    Poziom 23  

    Bios KBC "siedzi" w kości U35 MX 25L1005A - kość nie była ruszana. jutro zajmę się zworkami i dam znać :)

    Dziś siadłem i pomierzyłem okolice przetwornicy zasilania grafiki (przetwornica z cewką PL27).
    Rozlutowałem zwory PJ14,PJ15,PJ22 napięcie +VGA_COREEP się nie pojawiło :( . Zasilanie na nóżce 7 (pu1002 5Vin) jest, nie ma natomiast sygnału włączającego na nóżce 3 -> 1.5_VDDC_PWREN bez tego pewnie przetwornica nie ruszy.
    Będę badał dlaczego nie ma tego sygnału włączającego.

    EDIT: stwierdziłem ze w tej wersji płyty 1.5_V_VDDC_PWREN = DGPU_PWR_EN (zwarte sygnały rezystorem R70 = 0Ω )

    DGPU_PWR_EN wychodzi z kulki E40 mostu południowego ten sygnał w moim przypadku zawsze ma wartość LO i blokuje zasilania grafiki.

    Czekam na dalsze sugestie. Dziękuje za odzew.

    Pozdrawiam
    Michał

    0
  • #4 10 Sty 2016 20:58
    miecho18
    Spec od komputerów

    Przydałoby się przeprogramować również EC. Najpewniej byłoby zdobyć wsady do obu kości pochodzących z tej samej płyty i zaprogramować obie kości.

    Sygnał DGPU_PWR_EN wychodzi bezpośrednio z PCH. Jeśli brak jest tego sygnału, to pozostają dwie opcje - uwalony wsad w U40 lub uwalony/oberwany PCH.

    0
  • #5 10 Sty 2016 21:05
    michas
    Poziom 23  

    Napisałem, że sygnał ten ma u mnie zawsze wartość 0V logiczne 0. sprawdze oscylacje na południu czy w ogóle południe żyje.

    Wsady widziałem na obcojęzycznych forach niestety trzeba być ich użytkownikiem i mieć jakieś punkty by je ściągnąć.

    Pozdrawiam Michał

    0
  • #6 10 Sty 2016 21:06
    miecho18
    Spec od komputerów

    Edytowałem poprzedni post. Gdzie Ty masz tam południe?
    Zaraz zobaczę czy mam u siebie wsady do tej płyty.

    0
  • #7 10 Sty 2016 21:10
    michas
    Poziom 23  

    Myślałem ze PCH = południe.
    Nie mam wielkiego doświadczenia w laptopach proszę mnie poprawić.

    Pozdrawiam Michał.

    0
  • Pomocny post
    #8 10 Sty 2016 21:45
    miecho18
    Spec od komputerów

    PCH - północ i południe w jednym układzie, czyli hybryda.
    Gdyby brak było oscylacji na kwarcu przy PCH, to płyta w ogóle nie reagowałaby na włącznik.

    Niestety nie posiadam wsadów do tej płyty, ale znalazłem coś w sieci. Podobno 100% pewne. Zamieszczam w załącznikach.

    P.S. Może doświadczenia z płytami laptopów dużego nie posiadasz, ale braku wiedzy czy zaangażowania nie można Tobie zarzucić, także nie przejmuj się. ;)

    0
  • #9 19 Sty 2016 21:55
    michas
    Poziom 23  

    Witajcie ponownie :) przepraszam ,że długo nie odpowiadałem ale okazało się że mój programator SPI na LPT odmówił współpracy z koscią MX25l1005 ,wiec zbudowałem od podstaw EZOflash V4,5 niestety ten programator również nie podjął poprawnej współpracy z tą kością nie wiadomo dlaczego :(.

    Pożyczyłem od kumpla programator na USB - skypro i on dopiero poprawnie zaprogramował kości wsadami dołączonymi przez kolegę @miecho18. Niestety programowanie nic nie dało - płyta zachowuje się identycznie -nie wstają napięcia zasilania procesora i grafiki. Jak znajdę chwile czasu będę dalej analizował.

    Pozdrawiam
    Michał

    0
  • #11 20 Kwi 2016 16:19
    michas
    Poziom 23  

    Panowie wróciłem do tej płyty, wymieniłem miedzy czasie PCH, zacząłem jeszcze raz analizować i mierzyć okazało się, że na układzie pu1002 = TPS51218 na nóżce 3 EN pojawia się przez ułamek sekundy stan wysoki czyli sygnał -
    DGPU_PWR_EN = 1.5_VDCC_PWR_EN pojawia się na chwileczkę. Sygnał ten powinien włączać przetwornice. Na wyjsciu przetwornicy dla rdzenia grafiki pojawia się napiecie na ułamek sekundy, ale miernik namierza tylko szczątkowe wartości (pojawia się na krótką chwile). Po rozłączeniu zwór odcinających zasilanie do grafiki mierzona rezystancja miedzy PL27 = 20Ω. Po odłączeniu zwór napięcie na przetwornicy nie pojawia się. Zastanawiam się czy nie blokuje jej obwód VGA_FB.

    Powstaje pytanie czy uszkodzona jest przetwornica zasilania rdzenia grafiki czy może sama grafika.

    Może wiecie jak "zastartować" przetwornice na TPS51218, by sprawdzić jej poprawne działanie a przy okazji nie spalić czegoś dodatkowo :)

    Dziękuje za ewentualną pomoc
    Michał

    0
  • #12 22 Kwi 2016 07:33
    lisek
    Spec od monitorów

    O sprawdzeniu przetwornicy na ISL95831 pisałem ostatnio w jednym z tematów.
    - Link_ Tutaj

    Podobne rozwiązanie (ale na ISL95831 + ISL6208) jest opisane w https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=15422645#15422645
    * na LA6911p nie ma układu ISL6208
    ISL6208ISL95831 jeśli masz VRON i dalej nie działa to: : albo KBC , lub brak VS

    Na pin. EN TPS51218 masz mieć 3,3V.
    Oraz napięcia opisywane jako: VIN 20V ,.. VDD, VDDP, PWM3
    - przy czym jak masz ISL6208 to PWM3 nie podłaczone do +5VS (jak pozostałe)
    * płyta LA-6911P i rev 0.1, 1.0 oraz 2.0 mają duże zmiany

    Czytaj jego datasheet Link

    Pamiętaj PCH musi przejść inicjalizację do końca , jak tego nie ma to i zasilania procesora nie będzie.
    Jest jeszcze KBC, daje VR_ON

    0