Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toyota Yaris Verso - nie odpala

rtomek123 09 Sty 2016 22:01 957 6
  • #1 09 Sty 2016 22:01
    rtomek123
    Poziom 2  

    Witam serdecznie. Wieczorem na krótko może 1 minutę odpaliłem yaris verso 1,3, wyjechałem z garażu i zgasiłem. Potem odpaliłem by wjechać. Rano już nie odpaliła. Iskra na świecach jest, pompa podaje paliwo. Wymieniony filtr paliwa. Po podłączeniu kompa brak błędów. Nie bardzo się znam, ale po wykręceniu świec czuć było wyraźny zapach benzyny - zalane?. Mechanik stwierdził, że ciśnienie na jednym cylindrze jest 10 (nie wiem w jakich jednostkach mi podawał) a na pozostałych ok 4. Powiedział też, że iskra jest jakaś dziwna - jasna. Nie wiem jakie to ma znaczenia ale może komuś kto się zna coś podpowie. Próbowałem odpalić na pych ale też bez efektu. Czasami jakby chiała zapalić - już załapuje, ale nic. Mechanik powiedział, że może rozrząd przeskoczył. Co o tym myślicie. Pomocy bo nie wiem co robić. Przy rozrządzie byłby chyba jakiś błąd na kompie?

    0 6
  • #2 10 Sty 2016 11:19
    Kune
    Poziom 23  

    Trochę dużo niewiadomych. To auto już u niego wylądowało, skoro było pod komputerem i mierzył kompresje silnika?

    0
  • #3 10 Sty 2016 11:50
    rtomek123
    Poziom 2  

    Tak. Samochód był u mechanika. On twierdzi, że rozrząd przeskoczył. Wydaje mi się jednak, że komp pokazał by jakieś błędy, a tu nic.

    0
  • #4 10 Sty 2016 12:12
    Damnian
    Poziom 34  

    Rozrząd na łańcuchu przeskoczył ? no dobra a sprawdził czy jest dobrze ustawiony ?

    0
  • #5 10 Sty 2016 14:12
    rtomek123
    Poziom 2  

    Jutro mechanik ma sprawdzić rozrząd. Wtedy chyba będę miał pewność przynajmniej w tym temacie

    Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

    Dziękuję za zainteresowanie. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy przeskoczenie rozrządu daje błędy na komputerze?

    0
  • #6 11 Sty 2016 18:55
    rtomek123
    Poziom 2  

    Problem rozwiązał się sam. :idea: :D Po założeniu nowych świec i kilku próbach odpalenia silnik zaczął zaskakiwać. Niestety zaczął padać akumulator. Podpięty pod urządzenie rozruchowe i dalej kręcenie. Nagle silnik zaskoczył i pracuje normalnie. Jak to się naprawiło? Nie wiem. Co mają zalane świece do braku kompresji? Nie wiem. Ale wiem jedno Toyka żyje!

    0
  • #7 11 Sty 2016 22:55
    Damnian
    Poziom 34  

    Przeskakiwanie rozrządu na łańcuchu to jest na prawdę rzadkość, występuje owszem, ale to zazwyczaj z powodu wady fabrycznej, np: na krótkie sanie, uzębienie. Lub kompletnie zaniedbanie tej sprawy: zużyty łańcuch lub hydronapinacz. Zalane świece benzyną raczej nie mają nic do braku kompresji. Może pomiar był wykonany niedokładnie bo przy takiej rozbieżności silnikiem powinno potrząsać lub problem z odpaleniem (pomijam olej).

    1
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo