Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Daewoo Matiz - wymiana skrzyni biegów a odpalenie auta

zrzedziatko 10 Jan 2016 08:09 1815 8
    zrzedziatko
    Level 10  
    Witam wszystkich, sytuacja wygląda następująco. Daewoo Matiz.
    Podczas jazdy zepsuła mi się skrzynia biegów (z oporem wchodziła 2, 4, wsteczny, przednie biegi jak plastelina). Mechanik zalecił wymianę skrzyni - co uczynił, po kliku dniach samochód odebrałam, wróciłam pod blok, wszyto ok (trasa ok 5 km). Następnego dnia rano w drodze do pracy zgasł po jakichś 5 km i już nie chciał odpalić. Na razie nie diagnozowałam czy odpali z kabli etc. Akumulator wymieniony w maju 2015. Czy to może mieć jakiś związek z tą wymianą skrzyni? Nie wiem czy reklamować naprawę u tego samego mechanika czy szukać kogoś innego.
    jacolino75
    Level 19  
    zrzedziatko wrote:
    Czy to może mieć jakiś związek z tą wymianą skrzyni?

Raczej nie powinno,ale różnie to bywa.A rozrusznik to kręci w ogóle?
    zrzedziatko
    Level 10  
    Tak, kręci,
    a czy coś mogło rozładować akumulator przy tej wymianie?
    Szakuł880813
    Level 11  
    zrzedziatko wrote:
    Akumulator wymieniony w maju 2015
    zrzedziatko wrote:
    czy coś mogło rozładować akumulator przy tej wymianie?

dlaczego podejrzewasz akmulator? jeśli swieca kontrolki i kreci normalnie to nie aku. skrzynia raczej niema wpływu,ale mógł czegoś nie przykrecic lub zle zamatowac podczas wymiany skrzyni.
    jacolino75
    Level 19  
    Druga sprawa to w tych samochodach padają aparaty zapłonowe,no ale to już nie byłaby wina mechanika tylko zwykły zbieg okoliczności.No chyba że jakiejś kostki dobrze nie wpiął. pozdr.
    DJ ANNUS
    Level 31  
    Masa jest podpięta do skrzyni.
    jaek1970
    Level 16  
    Aparaty padją .Ale w tych pojazdach nie wiedzieć czemu rozkodowuje się immo.Miałem taki przypaek że w dwuch pojazdach podczas wymiany poszło. Myśleliśmy na początku że to sabotaż:-))
    DJ ANNUS
    Level 31  
    jaek1970 wrote:
    Myśleliśmy na początku że to sabotaż

To poznasz po diodzie w kokpicie.
    zrzedziatko
    Level 10  
    Na szczęście okazało się ze kabel od kopułka się wypiął.usiedli go chyba przypadkiem polować. Zamykam wątek. Dzięki za podpowiedzi.