macko-777 wrote:Najprostszym krokiem byłaby podmiana karty - albo wrzucić tę kartę do kogoś albo pożyczyć podobną kartę od kogoś i zobaczyć jak będzie pracowała w Twoim komputerze.
A bez podmianki mam 2 propozycje: po pierwsze odinstaluj całe oprogramowanie do podkręcania karty, MSI afterburner i inne, zostaw tylko najnowsze, gołe sterowniki do karty od producenta a do diagnozy zainstaluj sobie program GPU-Z. Druga propozycja to otwórz obudowę komputera i rozgrzej kartę, pograj trochę lub włącz jakiś benchmark i po prostu dotknij karty, szczególnie w rejonie GPU i pamięci. Czujniki to tylko elementy elektroniczne, mogą zawodzić. Jeśli karta będzie parzyła to znaczy, że na pewno nie ma ~40 stopni celsjusza tylko więcej.
Nie mam od kogo podmienić.
Odinstalowałem program do podkręcania, zainstalowałem GPU-z, żeby kontrolować dodatkowo temperaturę.
Sprawdziłem palcami procesor GPU podczas rozgrywki i nie parzył.
Dodano po 18 [minuty]:
RADU23 wrote:krzysie3101 wrote:Pierwszy pomiar: 11.97-12.07, powtórzyłem po około dwóch godzinach: 12.01-12.12.adamadi33 wrote:Wymień zasilacz na stabilniejszy.adamadi33 wrote:Brak stabilności napięć wymiana zasilacza.
adamadi33
Bardzo ciekawe stwierdzenie.
Na jakiej podstawie polecasz wymianę zasilacza którego napięcia są zgodne z normami?
Dla zasady?
Jeszcze odnośnie zasilacza.
Wiatraczki są ustawione na maksymalnych obrotach.
Uruchamiam grę, podczas wczytania rozgrywki słychać spadek obrotów wiatraczków.
Sprawdziłem w programie.
Spada różnie, (zależy jaka gra) np. z 3400 na 3300 RPM
Najgorzej słyszalne spadki RPM są jak jest nagły spadek FPsów.