Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Xsara 1.9 bezpieczniki 50A ( ukryte )

Grunaldi 10 Jan 2016 22:03 1032 3
    Grunaldi
    Level 2  
    Witam. Posiadam Citroen Xsara 1.9. W samochodzie mam problem z bezpiecznikiem 50A, gdyż mimo wyłączonego silnika pobiera prąd i rozładowuje szybko akumulator. Niestety w książce, którą posiadam bezpieczniki 50A i wyżej są ukryte i podobno tylko dla ASO Citroen. Przeszukałem w internecie wiele stron, ale nigdzie nie ma informacji o bezpiecznikach ,,ukrytych". Czy ma może ktoś jakieś informację na temat tych bezpieczników? Ponieważ muszę jak najszybciej się dowiedzieć co dokładnie rozładowuje mój akumulator.

Proszę o pomoc i informację o tych bezpiecznikach.

Pozdrawiam
    cezars65
    Level 24  
    Skąd wiesz że to właśnie te bezpieczniki??. Jeżeli stwierdzasz że następuje szybkie rozładowanie akumulatora w czasie gdy jest silnik wyłączony to ja będąc tobą pierwsze co bym zrobił to odłączył ten gruby przewód ( czerwony) przykręcony do śruby na tylnej ściance alternatora. Wtedy podłączył bym szeregowo miernik ( amperomierz) i zobaczył jaki jest pobór prądu przez instalację elektryczną . Duży pobór prądu o którym wspominasz na pewno nie jest spowodowany np. świecącą się lampką w bagażniku. To raczej coś w stylu padniętych diod w mostku prostowniczym alternatora , lub sklejony przekażnik od świec żarowych.
    Grunaldi
    Level 2  
    Widać, że jednak powinienem napisać już na początku, że byłem u elektryka i sprawdzaliśmy wszystkie bezpieczniki po kolei i tylko przy odłączeniu tego 50A spadł pobór prądu. I gdy odłączyliśmy ten bezpiecznik to przestały się świecić kontrolki na desce rozdzielczej. Dlatego muszę znaleźć od jakich dokładnie urządzeń jest ten bezpiecznik. Możliwe, że też to alternator tak jak mówisz, ale to nie zmienia faktu, że potrzebujemy wiedzieć do czego dokładnie jest ten bezpiecznik.
    cezars65
    Level 24  
    Czyli jednak bezpiecznik nie jest ukryty...... . Nie spotkałem się z ukrytymi bezpiecznikami . Jest to typowy bezpiecznik typu MAXI. Tak jak pisałem w poprzednim poście odłącz ten gruby przewód od alternatora , inaczej szkoda pisać. Swoją drogą elektryk u którego byłeś to coś słabo rozeznany.

Dodano po 13 [minuty]:

Zapomniałem dodać , szukaj ich w komorze silnika .