Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podłączenie zasilacza symetrycznego do wzmacniacza

11 Sty 2016 17:30 771 11
  • Poziom 8  
    Witam

    Korzystając z tej strony zbudowałem wzmacniacz.
    http://diyaudioprojects.com/Chip/DIY-TDA2050-Hi-Fi-Chip-Amplifier/

    Wszystko pospawane, gotowe do uruchomienia. Na wyjściu zasilacza, zgodnie z oczekiwaniami 25/0/-25 VDC. Postanowiłem sprawdzić każdy kanał z osobna, więc podczepiłem na wyjściu głośnikowym sztuczne odciążenie 6R 50W, a do zacisku V+ wzmacniacza dałem 25V, do V- dałem "0". Test przebiegł pomyślnie, a po podłączeniu głośnika zaczęła lecieć muzyka.

    Problem zaczął się gdy podłączyłem drugi kanał. Pozostało mi 0 oraz -25 V. Czy oznacza to, że mam podłączyć do V+ wzmacniacza -25V transformatora a do V- jego "0". Po takim podłączeniu wzmacniacz odmówił dalszej współpracy. Czy może powinienem dać 0 na V+ a -25V podłączyć do V- drugiego kanału?

    Dodam tylko, że nie wchodzi w grę podłączenie 25V do V+ oraz -25V do V- gdyż potencjał 50V rozwali końcówkę
  • Poziom 39  
    25V to jest napięcie max więc lepiej nie przeginać. Albo podłączasz zasilanie albo nie nie można sobie tak jedną stronę podłączyć a reszty nie. Strata niewielka układ kosztuje 5 złotych ... i tyle jest wart :).
  • Poziom 8  
    Spokojnie, mam zapasy końcówek :)

    Czyli reasumując muszę podłączyć oba kanały na raz pod transformator, by wszystko zaczęło działać poprawnie ? To znaczy na V+ jednego i drugiego kanału daje 25VDC oraz -25VDC, a na V- daję "0"?
  • Poziom 39  
    Na masę dajesz masę, na "+ VCC" dajesz + 25V, na "- VCC" dajesz - 25V i nic nie podłączasz ani nie odłączasz kiedy zasilacz jest podpięty do sieci.
  • Poziom 32  
    Widzę że nie bardzo rozumiesz jak działa zasilacz symetryczny i masz problemy co to jest"0".Najlepiej daj kilka zdjęć tego wzmacniacza oraz zasilacza to spróbuję ci pomóc.
  • Poziom 8  
    http://diyaudioprojects.com/Chip/DIY-TDA2050-...mplifier/TDA2050-Chip-Amplifier-Schematic.png - wzmacniacz

    http://diyaudioprojects.com/Chip/DIY-TDA2050-...er/TDA2050-Chipamp-Power-Supply-Schematic.png - zasilacz

    Dodano po 3 [minuty]:

    Cytat:
    Na masę dajesz masę, na "+ VCC" dajesz + 25V, na "- VCC" dajesz - 25V i nic nie podłączasz ani nie odłączasz kiedy zasilacz jest podpięty do sieci.


    Jednak różnica potencjałów będzie wynosić 50 V, a to zniszczy końcówkę. Chyba że muszę podłączyć je jakość szeregowe, wtedy napięcie spadnie o połowę, czyli do maksymalnej wartości jaką wytrzyma TDA 2050
  • Poziom 8  
    To tylko dopytam w celu rozwiań moich wątpliwości.

    By całość działa, oba wzmacniacza (na TDA2050 ) muszą być podłączone jednocześnie pod wyżej wymieniony zasilacz ? Gdy podłączam tylko jedną końcówkę na końcówce LM1875 to wszystko działa, ale jak podłączyłem jedną TDA 2050 to huknęła jak z procy, rozsadzając cały układ scalony :)
  • Poziom 32  
    Widzę że się z tobą nie dogada ,więc lepiej daj zdjęcia płytek wzmacniacza i zasilacza zobaczymy jak to masz podłączone.
  • Poziom 43  
    Nie rozumiem: Masz schemat wzmacniacza, masz schemat zasilacza, masz na obu dokładnie takie same oznaczenia... Co Ty kombinujesz? Przecież połączenie tego według schematu (ba! Nawet na stronie z której pochodzą w/wym są i obrazki/zdjęcia...) to zadanie dla ucznia podstawówki? Wystarczy czytać umieć...
  • Poziom 8  
    Dobra wszystko działa, ale...
    Po wyjęciu kabla zasilającego z gniazdka, głośniki dalej grają, przez koło 10 sekund. Jednocześnie dodam, że bas jest bardzo słabo wyczuwalny. Czy pojemność kondensatorów może mieć na to wpływ ? W samym zasilaczy jest ich łącznie 40000 uF plus po 1000 uF na kanał we wzmacniaczach (tylko elektrolity). Czy szukać przyczyn gdzie indziej, kończąc na jakość samej końcówki, kablów łączeniowych oraz głośników - http://download.yamaha.com/api/asset/file/?language=en&site=ca.yamaha.com&asset_id=54632 ?

    Komponenty użyte są raczej dobrej jakości, kondy filtrujące Wima, elektorlity Nichicona oraz MKS Mundorfa na wejściu sygnałowym. Rezystor zgodne co do oporności oraz mocy, wszystkie metalizowane. Jedynie potencjometr jakiś "no name" 50K
  • Poziom 43  
    Skrash napisał:
    Po wyjęciu kabla zasilającego z gniazdka, głośniki dalej grają, przez koło 10 sekund.
    A chciałbyś, żeby nie grały? W kondensatorach masz zgromadzony spory ładunek, więc trochę czasu do jego "zużycia" musi minąć.
    Skrash napisał:
    Jednocześnie dodam, że bas jest bardzo słabo wyczuwalny.
    Sygnał podajesz skąd? Regulacja barwy jest? Bez regulacji każdy wzmacniacz ma płaską charakterystykę - tak ma być.