Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy jeżeli muszę ładować baterię (3,7V) poza telefonem może być napięcie 5V??

Borzedar 11 Jan 2016 19:07 1926 4
    Borzedar
    Level 7  
    Mam problem mianowicie mam baterie od Samsung Galaxy S3 mini (3,V Li-ion i 5,7Wh) i muszę ją ładować poza telefonem ponieważ telefon jest uszkodzony a naprawa mi się nie opłaca To czy mogę przerobić starą ładowarkę (którą ładowałem telefon) i podłączyć bezpośrednio + i - do baterii i jeszcze pytanie jakie napięcie żeby naładować tą baterie bo jak coś mam zasilacz z regulacją wystarczy dodać diodę prostowniczą i gotowe :D
    Rzuuf
    Level 43  
    Ogniwo litowe ma średnie napięcie ROZŁADOWANIA 3,7V, natomiast końcowe napięcie ŁADOWANIA wynosi 4,2V ±20mV.
    Zaleca się ładowanie w trybie CC/CV - początkowo stałą wartością prądu (n. C/5 ... C/10) do osiągnięcia napięcia 4,2V, a następnie przy stałej wartości napięcia - malejącym prądem.
    sosarek

Level 43  
    Nie, nie i nie - bo skąd chociażby weźmiesz układ kontroli ładowania?
    Elektronik96
    Level 17  
    Bezpośrednio nie możesz, na alledrogo masz gotowe moduły ładujące zasilane z usb (wpisz "li-ion moduł") za ok. 2,50zł
    Borzedar
    Level 7  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi znalazłem w necie ładowarkę do samej baterii a tymczasowo podłączyłem baterie na chyba 4,5V na jakieś 15 min i naładowało sie 55% na 2 dni wystarczy. Temat chyba do zamknięcia :)