Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lampa uliczna ip65 LED, 100V-230V 70W, jak podłączyć ?

Zdzisław 47 11 Jan 2016 20:02 5187 33
    Zdzisław 47
    Level 6  
    Mam prośbę może ktoś kto zna się na tych lampach ulicznych ip65 led gdzie mogę zastosowac i jak ją podłączyć. Na tabliczce znamionowej ma 100 V-230V 70w.
  • Helpful post
    goldi74
    Level 43  
    Zdzisław 47 wrote:
    Na tabliczce znamionowej ma 100 V-230V 70w

Zgodnie z tabliczką działa przy napięciu zasilającym 100V - 230V, czyli wewnątrz jest przetwornica zasilająca LED.
    Zdzisław 47
    Level 6  
    Serdeczne dzięki-czy mogę ją zastosować do ogrodu z czujnikiem zmierzchu?

Dodano po 1 [minuty]:

Czy mogę ja zastosować do ogrodu z czujnikiem zmierzchu?

Dodano po 13 [minuty]:

Jeśli tak to czy musi mieć jakieś uziemienie?
    autoas
    Level 42  
    No, przewodem trzy-żyłowym: faza, zero i ochronny przymocowany do metalowych elementów lampy...
    Anonymous
    Level 1  
    kozi966
    Moderator of Electricians group
    15kVmaciej wrote:
    wątek dotyczy konkretnej oprawy a nie wszystkich jakichś tam opraw

Tylko, że autor nie podał jakich.
    15kVmaciej wrote:
    Założę się o 500 punktów że ta lampa nie jest w drugiej klasie

Przyjmuję ;)
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Anonymous  
    lukiiiii
    Level 29  
    Lampa jak lampa, ale jest jeszcze słup przeważnie metalowy, na którym będzie ona montowana.
    kozi966
    15kVmaciej wrote:
    Poza tym dioda w takich lampach jest na aluminiowym radiatorze

No i?
    15kVmaciej wrote:
    No i gdzie te punkty...?

Jak autor poda typ oprawy ;)

Nie bądź taki szybki.

autoas wrote:
    http://www.oswietlenieledami.pl/var/userfiles/Instrukcja EkoRoad.pdf

Skąd akurat ta?
    autoas
    Level 42  
    Rozmawiamy o bezpieczeństwie, ochronny ma być!!!.....uważasz, że nie?
    autoas
    Level 42  
    kozi966 wrote:
    autoas wrote:
    i ochronny przymocowany do metalowych elementów lampy...

Nawet jak oprawa jest w drugiej klasie ochronności?
    No bez żartów.

Napisz jak powinna być taka lampa podłączona....
    kozi966
    Jak masz lampę w drugiej klasie ochronności, to też połączysz PE do wszystkich części metalowych lampy i zmienisz jej klasę na "I"?
    Poza tym gdzie w swoim stwierdzeniu zanegowałem ilość żył w przewodzie lub obecność którejś z nich? W żadnym.
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Level 1  
    autoas
    Level 42  
    Kol. kozi966 nie źle wszystko motasz.... :)
    Zarzucasz mi, że "wprowadzam" przewód ochronny do zasilania lampy zewnętrznej...
    Stopień "IP" lampy nie jest klasą ochronności w sensie I lub II klasy i nie spotkałem się aby zewnętrzne urządzenia miały klasę drugą (te dwa kwadraciki) aby można prowadzić dwie żyły...
    I nie rozmawiamy o niskich napięciach... :)
    Ale expertem nie jestem...
    kozi966
    autoas wrote:
    Kol. kozi966 nie źle wszystko motasz.... :)
    Zarzucasz mi, że "wprowadzam" przewód ochronny do zasilania lampy zewnętrznej...
    Stopień "IP" lampy nie jest klasą ochronności w sensie I lub II klasy i nie spotkałem się aby zewnętrzne urządzenia miały klasę drugą (te dwa kwadraciki) aby można prowadzić dwie żyły...

Czytaj co piszesz:
    autoas wrote:
    No, przewodem trzy-żyłowym: faza, zero i ochronny przymocowany do metalowych elementów lampy...

Gdzie jest ta rozmowa o IP?

Ja ci napisałem, dla oprawy w drugiej klasie ochronności (podwójny kwadracik) nie podłączysz tego PE. Chyba, że na siłę się uprzesz, że poprzykręcasz sobie do metalowych części tej lampy to PE. Radiator nie musi być wyznacznikiem I klasy ochronności lampy.
    I tak, są lampy LED w wykonaniu II klasy ochronności dla oświetlenia ulicznego.

Quote:
    Ale expertem nie jestem...

Więc po co ta dyskusja?
    autoas
    Level 42  
    kozi966 wrote:
    Gdzie jest ta rozmowa o IP?

No przecież w temacie!!!!
    kozi966 wrote:
    I tak, są lampy LED w wykonaniu II klasy ochronności dla oświetlenia ulicznego.

Druga klasa wyklucza podłączenie PE, a podłączenie lampy ulicznej bez PE to w chwili porażenia prokurator i warto sobie zrobić ubezpieczenie OC od "paskudnie" wykonanej roboty...
    Ale expertem nie jestem.... :)
    I nie wiem po co wprowadzasz zamęt i namawiasz do popełnienie bardzo groźnego błędu w tak prostym temacie....
    kozi966
    autoas wrote:
    podłączenie lampy ulicznej bez PE to w chwili porażenia prokurator i warto sobie zrobić ubezpieczenie OC od "paskudnie" wykonanej roboty..

Bzdura. Słup jak i oprawę można wykonać i podłączyć w drugiej klasie ochronności.
    autoas wrote:
    No przecież w temacie!!!!

Więc nie dyskutuj o sposobach podłączenia przewodu PE do wszystkiego co metalowe.
    autoas wrote:
    I nie wiem po co wprowadzasz zamęt i namawiasz do popełnienie bardzo groźnego błędu w tak prostym temacie....

Prostuje tylko informację jakie ty wprowadzasz do tematu. Ty jesteś autorem podłączania PE do metalowych części oprawy. Gdy oprawa jest wykonana w drugiej klasie ochronności to tego PE nie będziesz miał gdzie do tych części podłączyć.
    Proszę mi nie wciskać, że ja do czegoś namawiam, gdyż nigdzie tego nie zrobiłem, natomiast kolega to zrobił.
    Anonymous
    Level 1  
    Krzy2Krzy.
    Level 14  
    Witam.

Słup oświetleniowy nie
    jest urządzeniem elektrycznym i wobec tego nie należy mu przypisywać klasy ochronności I
    bądź II. Ta klasyfikacja dotyczy urządzeń elektrycznych stanowiących wyposażenie słupa, czyli
    przede wszystkim opraw oświetleniowych, skrzynek przyłączowych oraz przewodów połączenio-
    wych we wnętrzu słupa. Wszystkie te elementy powinny mieć izolację podwójną lub równoważne
    wykonanie, kwalifikujące je do standardu klasy ochronności II.

Pozdrawiam.
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous
    Level 1