Witam wszystkich.
Chciałbym zaprezentować swoj projekt mikroprocesorowej wytrawiarki PCB.
W zasadzie jest to mój pierwszy poważny projekt.
Wytrawiarka posiada podstawowe funkcje jakie powinna w zasadzie posiadać. A mianowicie:
- Podgrzewanie roztworu, które odbywa się za pomocą grzałki 100 Wat, umieszczonej na dnie szklanego pojemnika,
- Mieszanie roztworu, które odbywa się tutaj za pomocą napowietrzacza akwarystycznego. Powietrze jest doprowadzane gumową rurką do środka szklanego naczynia.
Ja sam od siebie dodałem jeszcze podświetlenie, składające się z białych LED umieszczonych pod pojemnikiem. Oczywiście całe sterowanie wytrawiarką i parę rozwiązań od programowej strony.
A układem sterującym jest Atmega 328-PU, do której został napisany kod w języku C.
Sterownik odpowiada za:
-wyświetlanie podstawowych parametrów wytrawiarki na wyświetlaczu LCD 2x16 znaków,
-obsługę cyfrowego czujnika temperatury DS18b20,
-obsługę przycisków umieszczonych na płycie czołowej, służących do zmieniania paramerów urządzenia,
-obsługę buzzera z generatorem, który ma zadanie sygnalizację dźwiękową,
-sygnalizację pracę urządzeń 230V, poprzez diody LED umieszczone na płycie czołowej,
-sterowanie grzałką (termostat),
-sterowanie napowietrzaczem w trzech trybach pracy:
-ciągły no to wiadomo, następuje ciągłe mieszanie bez żadnych przerw,
-automatyczny, gdzie możemy ustawić czas napowietrzania oraz czas interwału (spoczynku),
-pulsacyjny, tutaj wykorzystałem sterowanie fazowe. Czyli płynna regulację mocy urządzenia 230V. Tryb ten wygląda następująco: Ustawiamy czas (1, 5 lub 10 sekund), po włączeniu moc narasta od 0 do 100% następnie maleje do 0% i tak w koło. Szybkość narastania i opadania mocy zależy od ustawionego wcześniej czasu.
Zarówno schemat, jak i PCB wykonana w programie Eagle, płytka PCB jest dwustronna, wykonana profesjonalną frezarką CNC. Dodatkowo w wolnej chwili wykonałem widok 3D sterownika w programie Eagle.
Sterownik jest zasilany dość powszechnym zasilaczem transformatorowym opartym na układzie LM317.
Oczywiście urządzenie było testowane i sprawdza się świetnie. Płytki PCB o rozmiarze mniej więcej 10x10 cm trawią się mniej niż 10 min (na oko).

Cała elektronika i została umieszczona w obudowie ze sklejki, która została pomalowaną zwykłą farbą emaliową, a po brzegach obita blachą ocynkowaną. Płyta czołowa jest wykonana z blachy nierdzewnej.
No i parę zdjęć z etapu budowy:

Zapraszam do oceny.

Cool? Ranking DIY