Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Yamaha Pianocraft RX-E410 - Działa(ł) tylko po wyłączeniu z gniazdka sieciowego

12 Sty 2016 18:23 2130 5
  • Poziom 13  
    Witajcie,

    Przez 10 lat moja Yamaha Pianocraft E410 działała bez zarzutu. Grała idealnie :-). Od dwóch tygodni pojawiły się problemy z jej włączaniem - wciskanie przycisku STANDBY/ON nic nie dawało. Zauważyłem, że pomagało...wyjęcie na chwilę wtyczki z gniazdka sieciowego i ponowne podłączenie. Po takim zabiegu można było normalnie sprzęt załączyć. Po załączeniu grał bez najmniejszych problemów.
    Niestety, dziś już nie pomaga nawet odłączenie od zasilania. Wieża zamilkła na dobre :-(.
    Używana w normalnych domowych warunkach, żadnych przesterów czy grania na full ;-).

    Czy ktoś mógłby mi pomóc? Może ktoś miał podobny problem u siebie?

    Z góry dziękuję za pomoc.
  • Spec od komputerów
    Co do tej pory sprawdziłeś, pomierzyłeś? Przetwornica St-by sprawdzona?
  • Poziom 13  
    Jeszcze nic, dlatego napisałem w dziale dla początkujących :-). Mierzyć potrafię, lutować i wymieniać elementy również :-).
    Niestety nie znam się na tyle, żeby wiedzieć co pomierzyć.

    Dlatego będę wdzięczny za sugestie.
  • Poziom 5  
    Witam ,
    Jestem absolutnym nowicjuszem więc proszę o wyrozumiałość ( póki co ).
    Mam dokładnie taki sam problem : moja Yamaha E-410 (seria : PianoCraft ) która dotychczas "pracowała" bez uwag ( 7 lat ) przestała reagować na próbę włączenia (załączanie poprzez amplituner zestawu ).Segment odtwarzacza CD włącza się bez żadnych problemów .Ciekawa obserwacja : wyjęcie wtyczki z listwy zasilającej i ponowne jej włączenie początkowo ( kilkukrotnie ) , jak się wydaje , "rozwiązało " problem ; teraz amplituner RX-E410 nie włącza się w ogóle.Mam nadzieję , że to problem dot. zasilacza ; nie dopuszczam myśli o czymś poważniejszym ( deficyt budżetowy ) ...
    Na podstawie wpisu forumowicza widzę dużą analogię więc być może jest nas więcej " w klubie " i komuś udało się już coś ustalić ?
    Gorąca prośba o pomoc ; może ktoś coś podpowie zanim podrepczę do serwisu ze skarbonką :cry:
  • Poziom 13  
    Hej,

    No właśnie, potwierdzam ten film! Miesiąc temu go znalazłem. Rozebrałem więc moją Pianocraft, zlokalizowałem ten kondensator, kupiłem nowy (22nF), przelutowałem. Sprzęt chodzi jak nowy! :-).
    Mimo że na filmie jest inna Yamaha, to układ standby jest w 99% taki sam w Pianocrafcie - co potwierdziłem sobie wcześniej wyszukując schemat Pianocrafta (jest na Elektrodzie) i porównując go z tym, który pokazany jest na filmie.

    Temat uważam za zamknięty :-).