Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

"strzał" w głosnikach przy włączaniu radia...

CZECH0 16 Cze 2005 14:50 2204 3
  • #1 16 Cze 2005 14:50
    CZECH0
    Poziom 9  

    ...jak w temacie. a rozwijając myśl.

    mam zestaw:
    - radio Alpine... ale dzieje sie to też z innymi (sprawdzone)
    - wzmacniacz Alpine V12
    - zestaw głośników Hertz

    wzmacniacz włącza się po przekreceniu kluczyka i jeżeli w tym czasie włączone jest również radio to wszystko jest O.K. dźwięk pojawia się narastając płynnie...
    jednak gdy przekręcę kluczyk kiedy radio jest wyłączone to po jego włączeniu pojawia się donośny trzask w głośnikach.

    czyli podsumowując kiedy wzmacniacz włączany jest razem z radiem (od samego początku pracy ma sygnał na wejściu) to wszystko jest jak najbardziej w porządku.
    jeśli jednak jest włączony wczesniej i następnie dostaje sygnał to najpierw "strzela" w głośniki i potem wszystko jest już O.K.

    w czym może być problem? jakies pomysły, sugestie?
    z góry dzięki za radę...

    0 3
  • #2 16 Cze 2005 15:55
    raveland
    Poziom 28  

    wzmaki maja tak zwane miekkie wlaczanie co wlasnie objawia sie tym ze nie strzela w glosnikach oczywisicie tylko te lepsze
    wydaje mi sie ze u ciebie tez powinno to byc ale czemu strzela to nie wiem
    moja rada jest taka
    podlacz sobie kabel sterujacy do innego kabelka9prawdopodobnie niebieski z napisem antena/remote)dzieki temu nie bedziesz musail przekrecac stacyjki aby uruchomic wzmaka
    ja tez wczesniej musialem za kazdym razem przekrecac ale zrobilo sie to dla mnie meczace i podlaczylem do wlasnie tego kabelka

    0
  • #3 16 Cze 2005 18:47
    grzesiek_nysa
    Poziom 25  

    Podlacz pod kabel sterujacy z radia i powinno to wszystko ucichnac.Napiecie na ten przewod idzie dopiero po krotkiej chwili jak wlaczysz radio.

    Pozdrawiam

    0
  • #4 17 Cze 2005 12:57
    CZECH0
    Poziom 9  

    i teraz wszystko jest O.K.
    dzięki za rady...
    nie wykazałem się poprostu myśleniem. :) wcześniej miałem radio be sterowania wzmacniaczem (remote) i musiałem mieć remote wzmaka podłączony pod 12V ze stacyjki.
    po wymianie radia ten drobny szczegół umknął mojej uwadze w związku z tym moje wczesniejsze pytanie o "strzały"
    teraz po podłączeniu jak powinno wszystko wzbudza się miodnie - dzięki za rady!
    pozdrawiam

    0