Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Seicento 900 - Brak dolnych świateł stop oraz światła przeciwmgielnego.

12 Sty 2016 19:57 1992 9
  • Poziom 11  
    Witam.
    Dziś zauważyłem, że w moim seicento 900 brakuje świateł stop (tych dolnych) - światło ledowe na szybie działa. Brakuje też światła przeciwmgielnego. Miernik na stykach przy tylnej lampie wskazuje wartość 0v. Bezpieczniki są sprawne.

    Mógły ktoś podpowiedzieć co jeszcze sprawdzić i gdzie znajdują się jakieś wtyczki od tych świateł - być może coś się poluzowało.

    Jutro do sprawdzenia napięcie na bezpieczniku 21 oraz włącznik przy pedale hamulca z tym że gdyby to było uszkodzone to światło na szybie również by nie dzialało.
  • Poziom 11  
    Instalacja jest oryginalna - seicento fabrycznie ma dodatkowo na szybie światło stop. Pomiary były wykonywane na kostce.


    Wedle schematu (o ile dobrze go czytam) instalacje są ze sobą połączone.
    http://www.danielwdowiak.pl/elektroda/1.png
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    Tak są połączone. Sprawdź żarówki w lampach, ich mocowanie czy blaszki w oprawkach nie są utlenione żarówki popalone itp. Masa jest wspólna, ale częstą przyczyną jest słaba masa w oprawach lamp (jeśli nie działają również kierunki p.mgielne, cofania idź w kierunku masy) . Tak nadmienię - dodatkowe światło stop-u to nie led a żarówkowe
  • Poziom 11  
    Te moje wyglądają na ledowe ale to musiał bym rozebrać aby się przekonać.
    Zapomniałem dodać światła tylne: pozycyjne i kierunki działają.
    Nie działają dolne stopu (prawe i lewe) oraz przeciwmgielne (lewe - jest tylko jedno) .
    Światło przeciwmgielne i pozycyjne są w jednej żarówce dwu żarnikowej. Żarówki są sprawne jak już wyżej napisałem brakuje napięcia.
  • Poziom 11  
    m fox napisał:
    Przy pomiarze napięcia na kostce weź masę z karoserii nie z kostki.

    Masa dla wszystkich żarówek w kloszu jest wspólna gdyby to z nią był problem żadna żarówka by nie świeciła a świeci "kiernek" i pozycyjna.

    Jutro postaram się sprawdzić i dam znać co i jak.

    Tak wygląda gniazdo:
    http://img24.staticclassifieds.com/images_tab...prawa-tyl-seicento-gniazdo-zarowek-gdansk.jpg
  • Poziom 29  
    kulek855 napisał:

    Zapomniałem dodać światła tylne: pozycyjne i kierunki działają.
    Nie działają dolne stopu (prawe i lewe) oraz przeciwmgielne (lewe - jest tylko jedno)

    Powinno być jedno. W lewej lampie przeciwmgielne a w prawej cofania .
    kulek855 napisał:
    Światło przeciwmgielne i pozycyjne są w jednej żarówce dwu żarnikowej. Żarówki są sprawne jak już wyżej napisałem brakuje napięcia.

    Przeciwmgielne jest na jednej żarówce 21W . Dwuwłóknowe są 5W/21W od pozycyjnych(postojowych) i stop-u. Skoro masz napięcie na przewodzie do dodatkowego stop-u to szukaj na tym przewodzie rozwidlenia na lampy tylne. Mierzysz napięcie na przewodzie do żarówek (czerwony) i karoserii auta(punkt masy) czy na przewodzie masowym(czarnym) bo może masy brakuje, Wyczyść styki w kostkach połączeniowych. Tam się utlenia często
  • Poziom 11  
    sandamiano napisał:
    Mierzysz napięcie na przewodzie do żarówek (czerwony) i karoserii auta(punkt masy) czy na przewodzie masowym(czarnym) bo może masy brakuje, Wyczyść styki w kostkach połączeniowych. Tam się utlenia często


    Mierzyłem na przewodzie masowym - ale trzeba będzie sprawdzić tak jak piszesz. kostka jest zabezpieczona jakimś smarem więc utleniona nie jest.

    Jutro dam znać co i jak.
  • Poziom 11  
    Przeczyściłem styki jak mowiliście i wszystko działa. Dzięki pozdrawiam.