Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

volvo 850 2.5 10v 93r brak iskry gdy rozrusznik kreci

Tomek6500 12 Jan 2016 20:54 1503 10
Automation24
    Tomek6500
    Level 2  
    Witam jak w temacie problem z uruchomieniem mojego volvo iskra pojawia się dopiero w momencie gdy puszczam kluczyk z rozruchu i wtedy nawet udaje mu się odpalić i wtedy pracuje bez zarzutu niestety przy niskiej temp. rozruch troszkę wolniejszy i wtedy za mały pęd silnika i nie daje rady załapać za to na pych pół metra i chodzi jak zegarek.wymieniałem już czujnik położenia wał i wałka cewkę przejrzałem przekażniki i dalej to samo.Może ktoś coś doradzi.Z góry dziękuje za pomoc
  • Automation24
    fuelinyourblood
    Level 35  
    Skoro pali na pych to sprawdz lub wymien rozrusznik. Stare lub uszkodzone rozruszniki sieja polem elektromagnetycznym które zakłuca prace czujnika pol wału.

O ile rozumiem ze reszta sprawna ?
    DJ ANNUS
    Level 31  
    Tomek6500 wrote:
    iskra pojawia się dopiero w momencie gdy puszczam kluczyk z rozruchu i wtedy nawet udaje mu się odpalić i wtedy pracuje bez zarzutu niestety przy niskiej temp. rozruch troszkę wolniejszy i wtedy za mały pęd silnika i nie daje rady załapać za to na pych pół metra i chodzi jak zegarek.wymieniałem już czujnik położenia wał i wałka cewkę przejrzałem przekażniki i dalej to samo.Może ktoś coś doradzi.Z góry dziękuje za pomoc

A stacyjki nie wymieniłeś , no normalnie peszek.
  • Automation24
    Tomek6500
    Level 2  
    stacyjki nie wymieniłem ale rozebrałem i łączyłem na krótko i dalej nic ale przypomniałeś mi jeszcze jeden objaw a mianowicie kiedy już go odpale i w trakcie pracy podaje prąd na rozruch dosłownie na ułamek sekundy to nie za każdym razem ale potrafi zgasnąć więc chyba zabiorę się za rozrusznik chociaż kręci jak szalony.Jeszcze raz dzięki za porady
    piordekk
    Level 16  
    Raz walczyłem z takim Volvo tyle że 20V, objawy identyczne, winny okazał się czujnik położenia wału. W ECU błąd był zapisany. Czujnik wstawiłeś nowy?
    andrzej20001
    Level 43  
    Kręci ale wtedy kostka rozłączy ci zapłon. Włącz zapłon i spróbuj na krótko przewodem odpalić przy rozruszniku.
    Tomek6500
    Level 2  
    to pierwsze co zrobiłem a jak wyżej pisałem rozbierałem stacyjkę i całą kość i łączyłem i zapłon i rozruch na krótko i bez zmian iskra pojawia się w momnecie puszczenia rozruchu

Dodano po 2 [minuty]:

czujnik podkładałem z drugiego działającego wiec po tym wszyskim stawiam a rozrusznik w weekend postaram sie to zwalczyć i dam znać o wyniku
    zibi581
    Level 22  
    Może wystarczy pomierzyć napięcia, gdzieś jest spadek, w końcu to 93r.
    piordekk
    Level 16  
    A jak wygląda i w jakim jest stanie masa silnika i budy? Może tak jak kolega wyżej pisze jest problem ze spadkami napięcia?
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    fuelinyourblood wrote:
    rozruszniki sieja polem elektromagnetycznym które zakłuca prace czujnika pol wału.

Zaczynaj od tego
    Tomek6500
    Level 2  
    witam miałem małe komplikacje w weekend i niestety nie udało mi się zabrać za samochód ale za to wczoraj w końcu to zwalczyłem i faktycznie problemem okazał się rozrusznik tak wiec problem rozwiązany.Dzieki wszystkim za porady