Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piekarnik Camry cr 111- wymiana termostatu

MarK601 13 Jan 2016 09:17 4557 4
    MarK601
    Level 8  
    Prawdopodobnie uszkodzeniu uległ termostat bo w stanie "zimnym"jego regulacja jest jak najbardziej wyczuwalna,natomiast po rozgrzaniu pokrętło jest bardzo ciepłe i obraca się prawie bezwładnie.Ponadto termostat nie reaguje na żadne ustawienie temp.po prostu grzałki grzeją na max.
    Jeżeli to możliwe proszę o opis sposobu "dotarcia"do miejsca zamontowania.
    Typ termostatu znalazłem na stronie producenta :cry:
    Edit: 22 Sty 2016 08:44
    Do termostatu się jakoś dostałem i swobodnie go wyjąłem, niestety termostat nie działa jest jakby przegrzany bo po załączeniu styki zwierają się w każdym jego położeniu niezależnie od nastawionego zakresu temp. Obszukałem cały internet i ten model znalazłem tylko na stronie w ukraińskim sklepie to mnie bardzo zdziwiło, że części do znanej firmy nie mogę kupić w Polsce. Mam nadzieję, że za waszą pomocą coś jednak znajdę. Przedstawiam wygląd termostatu.
    Piekarnik Camry cr 111- wymiana termostatu
    robak20071990
    Level 2  
    Witam. Mam identyczny problem jak Ty, powiedz udało Ci się gdzieś dostać ten termostat czy kupiłeś jakiś zamiennik? Jak możesz to podaj mi typ tego termostatu to sam też będę szukał. Z góry dzięki :-)
    MarK601
    Level 8  
    Witam.
    Niestety po obszukaniu wszystkich możliwych stron Allegro oraz telefonicznej konsuly
    tacji z producentem niczego odpowiadającego zakresowi nie znalazłem.
    Sam wykombinowałem że przy temp..ok.220st.C wewnątrz piekarnika temperatuta w komorze gdzie znajduję się termostat wynosi ok.60-70 st.C.Załozyłem więc coś takiego.Termostat bimetaliczny KSD301 10A/250V 70C NC
    Ma to niestety tą wadę że nie ma regulacji temp.po prostu przy wzroscie temp.do ok.220-230 st termostat rozłącz się i taką temp.trzyma.
    pozdrawiam i jakbyś coś znalazł daj znać
    robak20071990
    Level 2  
    Witam. Ja też nie znalazłem nic podobnego (ciekawe że na Ukrainie są ;-))Postanowiłem wykorzystać termostat z kapilarą o regulacji temperatury 50-300*C, niestety nie potrafię powiedzieć od czego był oryginalnie po prostu taki znalazłem wśród rupieci. Tak jak na załączonych zdjęciach kapilarę wsunąłem pomiędzy blachy i skręciłem śrubkami aby uszczelnić komorę. Jak na razie wszystko z piekarnikiem ok, był trochę problem z podziałką temperatury, ale do wszystkiego można się przyzwyczaić, przecież wiadomo że 100*C na podziałce to jakieś 180*C w realu:-) Piekarnik Camry cr 111- wymiana termostatu Piekarnik Camry cr 111- wymiana termostatu Piekarnik Camry cr 111- wymiana termostatu Piekarnik Camry cr 111- wymiana termostatu
    MarK601
    Level 8  
    Przeszukując internet na stronach firmy "North.pl"znalazłem poszukiwany termostat.
    Cena przystępna dostawa błyskawiczna,działa bez zastrzeżeń.
    Jak najbardziej polecam.Temat uważam za zakończony.
    pozdrawiam