Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zafira A DTL 2.0 82 KM - Brak Cisnienia na EGR, twardy pedal hamulca

13 Sty 2016 11:08 1095 2
  • Poziom 10  
    Witam,

    Mam problem z podcisnieniem w zafirze a 82 km 2.0 dtl. Otoz sprawdzilem wakuometrem podcisnienia. Pompa prozniowa ma 2 wyjscia jedno na serwo - tu niezaleznie od obrotow podcisnienie wynosi ok. 0,8 bara i drugie wyjscie na elektrozazworki - dwa do egr jeden do turbiny.

    Wyjscie na elektrozaworki z pompy prozniowej w zaleznosci od obrotow ma wartosc od 0,6 do 0,7 bara.

    Za elektrozaworem od turbiny ciegno od zaworu westgate jest zaciagane.

    Cisnienie na egr recyrkulacji spalin - przy obrotach na biegu jalowym wynosi 0-0,1 bara, a przy 2 tys obrotach juz 0,6 bara

    Natomiast w ogole nie ma cisnienia do samego EGR i nie zmienia się w ogóle niezależnie od obrotów silnika

    Jakieś dwa miesiące temu mialem blad silnika. Po diagnostyce wyszedl blad p0400 co oznaczalo blad przeplywomierza - zostal wymienony i blad znikl, ale sa momenty w ktorych na chwile znowu mi sie pojawia ten sam blad...

    Gdzie szukac przyczyny slabego wspomagania hamulcow i braku cisnienia na egr ?

    pozdarwiam
  • Poziom 21  
    Raczej masz uszkodzone servo wspomagania h-ca / dziura w gumowej membranie. Dlatego pompa vacum nie jest w stanie wytworzyć podciśnienia w układzie. Wyciągnij z serwa rurkę podciśnienia i zaślep , wtedy zbadaj podciśnienie w układzie.
    P 0400 nie odnosi się do przepływomierza.
  • Poziom 43  
    Membrana EGR-u szczelna? Podłącz wężyk i sprawdź ustami. I stan przewodów podciśnienia lubia się przecierać i pękać.