Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikrotik - Błędna konfiguracja sieci

rafal9661 14 Jan 2016 07:57 1824 6
  • #1
    rafal9661
    Level 12  
    Witam.
    Posiadamy w firmie małą sieć wewnętrzną, do której połączono kilka komputerów i kilka urządzeń biurowych typu drukarka czy skaner (podłączonych do jednego z komputerów). Większość z nich łączy się po sieci bezprzewodowej, lecz są i urządzenia podłączone do switcha po kablu RJ45.

    Podczas awarii prądu musiałem na szybko zmienić konfigurację by router łączył się z siecią wifi z komórki, aby udostępnić łącze i niestety - schrzaniłem konfigurację routera nie mając pełnej kopii zapasowej. Obecnie sieć działa - lecz nie w pełni. Mianowicie część z połączeń nie wykonuje się, nie mogę połączyć się częścią zasobów internetu, i tak np. nie działa github, ing (ale tylko strona główna nie działą). Podejrzewam że te strony korzystają z jakiegoś szyfrowania połączenia które jest gdzieś blokowane bądź źle skonfigurowane.
    Na załączonym obrazku przedstawiam schemat sieci (tak, wiem, nie jest to znormalizowane ale chyba wszyscy zrozumieją ideę)
    Mikrotik - Błędna konfiguracja sieci
    konfiguracja głównego routera wygląda następująco:
    Mikrotik - Błędna konfiguracja sieci
    Wiem, że nie powinien być w trybie mostku, ale obecnie niestety tylko tak działa a próbowałem różnych konfiguracji.
    Dołączam jeszcze zdjęcia poglądowe niedziałających stron www
    Mikrotik - Błędna konfiguracja sieci Mikrotik - Błędna konfiguracja sieci
    Zmieniając konfigurację z bridge na router (mikroTik) niestety mogę się tylko połączyć z komputera podłączonego bezpośrednio do mikroTik.
    Załączam jeszcze trochę konfiguracji
    Mikrotik - Błędna konfiguracja sieci Mikrotik - Błędna konfiguracja sieci Mikrotik - Błędna konfiguracja sieci
    Dziękuję za możliwość napisania postu, prosze o pomoc.
    Pozdrawiam, Rafał.
  • Helpful post
    #2
    m.jastrzebski
    Level 39  
    1. Popraw maske na sieci LAN na 255.255.255.0/(24)
    2. Wywal w diabły serwer DHCP na porcie WAN (i tak swieci na czerwono)
    3. Pokaz screen z ip->routes
    4. Kto/co ma adres 192.168.1.2??
    5. Wywal Bridge pomiedzy WAN/LAN!! Bridge masz miec miedzy ktoryms lokalnym portem a WiFi.
  • #3
    rafal9661
    Level 12  
    Witam, wszelkie zmiany będę musiał wykonać po zakończeniu pracy (po godzinie 15), niestety obecnie nie możemy sobie pozwolić nawet na 30 minutowy brak internetu.

    Dołączam jeszcze screen z punktu 3.
    Mikrotik - Błędna konfiguracja sieci

    Jak na załączonym screenie widać, żadnego urządzenia nie ma na 192.168.1.2.
    Zapomniałem poprzednio dodać, że telefon stacjonarny po kablu RJ11 nie działa.
  • #5
    rafal9661
    Level 12  
    telefon---RJ11--->VOIP ADAPTER ---RJ45---> MikroTik Router (LAN eth). Więc - TAK.
  • #6
    smario11
    Level 31  
    Masz zdrowo namieszane.
    Najprościej to ustawienia fabryczne i skonfigurować na nowo.
    W zasadzie na tak prostej sieci to robisz przez quickset
  • #7
    rafal9661
    Level 12  
    Przepraszam że dopiero teraz piszę, problem został zażegnany.
    Mając wolne kilka godzin przekonfigurowałem router i działa (włącznie z voip).
    Pozdrawiam,