Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lanos - Kontrolki nie świeca, rozrusznik kręci, auto nie zap

Mfryszu 14 Jan 2016 10:00 1596 7
    Mfryszu
    Level 2  
    Witam.
    Dzisiaj rano przy odpalaniu na sporym mroźie zapaliłem samochód, auto odpaliło i jednocześnie zgasły wszystkie kontrolki.
    Przy wyłączeniu auta, ponowne odpalanie auta się nie powiodło.
    Rozrusznik kręci, światła, radio działa.

Podejrzewam że to bezpieczniki ale które? Sprawdziłem te z lewej strony puszki bo mam miernik z żarówka. Te z prawej strony mierzy się na trybie -diode z tego co widziałem na puszcze, czy się myle?
    Jest jakiś inny sposób na sprawdzenie ?

Pomoże ktoś bo nie chce na ślepo wymieniać a na laweta i mechanika mnie nie stać :/
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Mfryszu wrote:
    Te z prawej strony mierzy się na trybie -diode z tego co widziałem na puszcze, czy się myle?
    Bzdura, sprawdzaj kontrolką. Nie wiem nawet, skąd Ci się taki pomysł urodził ;)
    Mfryszu
    Level 2  
    Na puszce jest napisane diode pod prawą stroną bezpieczników stąd ten pomysł :)
    Wychodzi na to że wszystkie z prawej strony są uszkodzone bo żaden nie świeci.. czy to możliwe ?
    Pawel wawa
    Mistrzu, fachowiec wyjdzie taniej.
    Mfryszu
    Level 2  
    Lanos - Kontrolki nie świeca, rozrusznik kręci, auto nie zap
    tak to wyglada

Dodano po 1 [minuty]:

no nie mam możliwości zaholowania go do mechanika, a powód wydaje się prozaiczny.
    Mogę liczyć na jakieś pomysły co to może być?
    Pawel wawa
    Jak Tobie pomóc, jeśli Ty nawet bezpieczników nie potrafisz sprawdzić właściwie. Sprawdzaj jeszcze raz, z obu stron każdego jednego. Dwa dolne z lewej strony, podstawa by zaświeciły kontrolki. Masa na karoserii jest?
    Mfryszu
    Level 2  
    Masa jest, sprawdzam z obu stron każdego jednego.
    Z lewej strony na wszystkich kontrolka się zapala przy włożonym i przy wyciągnietym, natomiast z prawej kontrolka nie zapala się ani przy włożonym ani przy wyciągnietym, na żadnym.

Dodano po 2 [minuty]:

Teraz patrz, że do HEAD(RH) był podpiety 20A zamiast 10A (poprzedni własciciel....) czy to może byc tym spowodowane że przy zwarciu coś sie spaliło ?
    kortyleski
    Level 43  
    Przecież po wyjęciu bezpiecznika widać czy on dobry czy spalony! Tu mierników nie potrzeba