Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 607 2.2i 05 po lifcie - Przekaźniki.

dzwiedziu 14 Jan 2016 18:25 2469 8
Wago
    dzwiedziu
    Level 18  
    Witam.
    Jak w temacie, chciał bym wiedzieć który przekaźnik za co odpowiada.
    W instrukcji obsługi są opisane tylko bezpieczniki.
    Z góry dziękuję.
  • Wago
    mechatroooonik
    Level 12  
    Przekaźników w aucie mosz od groma, więc jeśli chcesz wiedzieć który jest od czego radzę poszukać sobie schematów instalacji elektrycznej tego auta.
  • Wago
    borek963
    Level 5  
    A poszukujesz jakiegoś konkretnego?
    robi1214
    Level 31  
    90 procent przekaźników jest w bsi.
    dzwiedziu
    Level 18  
    No właśnie wiem że jest tego trochę, mało tego, porozrzucane po całym samochodzie.
    Zawsze jak gdzieś coś grzebie to się jakiś znajdzie.
    Na chwilę obecną interesuje mnie przekaźnik od wycieraczek.
    Ostatnio miałem objaw taki że przestały działać jak ich najbardziej potrzebowałem, na manetce widać było że się włącza "auto" lub "man", ale włączając "auto" nic się nie działo, za to po chwili sam przechodził na "man". Spryskiwacze działały, więc winę manetki wykluczam. Wyciągnąłem bezpiecznik w bsm by go sprawdzić i jak włożyłem z powrotem działają do dziś. Ale zauważyłem od kiedy mam te auto że mając na "auto" dopóki działają jest ok, ale jeżeli np deszcz ustanie, przestaną działać i znowu zacznie kropić lub padać to wycieraczki potrafią się już nie włączyć. Trzeba dać czasami na max, czasami na pierwszy stopień wystarczy żeby ruszyły. Silnik się nie blokuje.
    Po za tym pomiędzy przedostatnim stopniem a ostatnim nie zauważyłem żeby była znacząca różnica po za innym odgłosem silniczka.

Dla tego na przyszłość chciał bym wiedzieć gdzie i od czego jest reszta.
    Jak by któryś z kolegów miał trochę czasu i opisał je, był bym bardzo wdzięczny.

To że są jakieś przekaźniki w bsi to wiem, planuję też zakupić jak trafi się okazja, nawet uszkodzony, tanio bsi do lifta, i zobaczyć jak wygląda w środku. Chyba że któryś z kolegów naprawiał i posiada foto środka?
    robi1214
    Level 31  
    Przekaźnik od wycieraczek jest w bsi.
    dzwiedziu
    Level 18  
    Chyba w bsm.
    Z autopsji, one się w jakiś sposób uszkadzają, pojawiają się zimne luty?
    Być może u mnie zaśniedziały połączenia bezpiecznika z podstawką, skoro wyjęcie i włożenie pomogło (pewno z 10 lat nieruszane). Ale tym się zajmę jak trochę się ociepli, bo na chwilę obecną nie mam warunków aby głębiej pogrzebać.
    dzwiedziu
    Level 18  
    Od wczoraj zrobiłem ok 700 km.
    Przez 200 km działały, później przez 150 km czterokrotnie przestały działać, i działają do dziś.
    Ciężko powiedzieć co jest przyczyną.
    Myślałem że zacięły się i próbowałem "popchnąć", nie to.
    Oglądałem raz jeszcze bezpieczniki oraz wtyczki w bsm, nie to.
    dzwiedziu
    Level 18  
    Przed wczoraj przestały działać wycieraczki.
    Dziś rozebrałem silnik wycieraczek i okazało się że szczotki się skończyły, siedzą trzy szczotki 4/6/ok15 (za późno pomyślałem - mogłem foto zrobić).
    Sam silnik w serwisie 930zł :cry: , zakup dwóch par szczotek bosch 15,20zł trochę większych, spiłowanie ich do odpowiednich wymiarów i gotowe :D