Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Auto do 20 tysięcy dla rodziny 4 osoby

wojciech80 14 Jan 2016 20:13 1677 15
    wojciech80
    Level 18  
    Witam,

Zastanawiam się coraz bardziej nad zmianą auta gdyż powiększa mi się rodzinka :D .
    Aktualnie posiadam Renault Laguna 2 1.9 DCI 120 KM.
    Wszyscy mówią i piszą że to królowa lawet lecz w moim przypadku tak nie jest, kupiłem ją za grosze i zrobiłem wydałem z 7500 zl. i cieszę się teraz w 100%. Nie będę opisywał co wymieniłem bo było tego trochę, najważniejsze że blacha w dobrym stanie i serce i cała reszta.

Moje pytanie brzmi.
    Jakie auto dla rodziny 4 osoby w tym 2 dzieci?

Myślałem o jakim minivan, van.
    Nigdy nie posiadałem vana ale dla mnie jest najważniejsze teraz auto przestronne z dużym bagażnikiem (musi wejść wózek, rowerek, oraz inne gadżety).
    Mysle o silniku diesel ale nie koniecznie rocznie robię około 35 tys/km.

Mam kilka opcji ale wolę spojrzenia z waszego punktu pod względem eksploatacji części, dostępności, wyposażenia.
    tzok
    Moderator of Cars
    Ja zawsze wychodzę z założenia, że kiedyś w 4 osoby jechało się Maluchem do Bułgarii i wszyscy byli zadowoleni, a dzisiaj do przewiezienia 2ki dzieci potrzeba vana :/

Może Ford Galaxy III albo S-MAX? A Może wystarczy Ci Fiat Croma (choć to porównywalne z Laguną kombi), bo jednak Galaxy jedzie się jak busem, co przynajmniej dla mnie nie jest niczym przyjemnym.
    maarmar2
    Level 12  
    Mogę tylko napisać że w pobliżu mojej miejscowości w wypożyczalniach aut które tygodniowo robią 3-4 tyś jeżdżą t4 t5 passaty szarany galaxy alhambry vito .itd ..... nie widziałem lagun mondeo ani sceników ani picasso ani multipla ani ....a dlaczego ??hm może że dość łatwo je naprawiać części jest dużo paski mają ocynk np... a to są tylko auta i zawsze może dojść do awari...
    wojciech80
    Level 18  
    maarmar2 wrote:
    Mogę tylko napisać że w pobliżu mojej miejscowości w wypożyczalniach aut które tygodniowo robią 3-4 tyś jeżdżą t4 t5 passaty szarany galaxy alhambry vito .itd ..... nie widziałem lagun mondeo ani sceników ani picasso ani multipla ani ....a dlaczego ??hm może że dość łatwo je naprawiać części jest dużo paski mają ocynk np... a to są tylko auta i zawsze może dojść do awari...

Każde auto można naprawić, a polski rynek bardzo lubi auta niemieckie, nie świadczy to o ich zawodności. Podając przykład afera z VW. Jak na tą chwile nikt nie wytypował auta które bardzo mnie zaskoczyło pozytywnie.

Znajomi maja C4 Grand Picasso i bardzo chwalą (lecz nadal to francuz).

Dodano po 7 [minuty]:

tzok wrote:
    Ja zawsze wychodzę z założenia, że kiedyś w 4 osoby jechało się Maluchem do Bułgarii i wszyscy byli zadowoleni, a dzisiaj do przewiezienia 2ki dzieci potrzeba vana :/

Może Ford Galaxy III albo S-MAX? A Może wystarczy Ci Fiat Croma (choć to porównywalne z Laguną kombi), bo jednak Galaxy jedzie się jak busem, co przynajmniej dla mnie nie jest niczym przyjemnym.

Myślałem o S-Max tylko jak dobrze pamiętam to tylko silnik 1.8 TDCI no chyba że coś się zmieniło :D
    tzok
    Moderator of Cars
    Takim busikiem możesz zapomnieć o szaleństwach, więc 1.8TDCI daje radę, ale są 2.0TDCI a nawet 2.2TDCI. Najmocniejszy diesel w S-MAX I miał 200KM.
    wojciech80
    Level 18  
    tzok wrote:
    Takim busikiem możesz zapomnieć o szaleństwach, więc 1.8TDCI daje radę, ale są 2.0TDCI a nawet 2.2TDCI. Najmocniejszy diesel w S-MAX I miał 200KM.

Do szaleństwa są inne auta :D to ma być rodzinne, bezpieczne w miarę bez awaryjne.
    Tylko też gdzieś słyszałem lub czytałem ze Fordy szybko zaprzyjaźniają się z RUDĄ.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    tzok wrote:
    kiedyś w 4 osoby jechało się Maluchem do Bułgarii i wszyscy byli zadowoleni,

Zadowoleni byli bo jechali do Bułgarii, a nie tym, że jadą maluchem. Ja nigdy nie byłem zadowolony z malucha i zawsze bałem sie jechać tym gównem i dlatego kupiłem jako pierwszy wóz FSO 1500.
    Oczywiście każdym autem da się jeździć, ale moim zdaniem warto czymś większym
    tzok wrote:
    bo jednak Galaxy jedzie się jak busem, co przynajmniej dla mnie nie jest niczym przyjemnym.
    Nie podejżewam Cie, o to , ze nie jechałeś busem, bo to nie to samo. W vanie jest duzo wygodniej widzisz wszystko nad dachami "maluchów" i znacznie wcześniej mozesz zareagować na drodze poprzez odpowiednio wcześniejsze hamowanie , czy zmianę pasa.
    Mnie najlepiej jeździ się busem, ( boxer) wysoko, super widoczność , super duże , podwójne lusterka ( wjadę wszędzie na centymetry, pewniej niz zwykłym), no i na waskich drogach wszyscy mi zjeżdżają ( oprócz tirów :D ) - gabaryt robi swoje.
    Mam też vana i z zapakowaniem dwóch rowerów na kołach 24"+ DO ŚRODKA nigdy nie było problemu, ponadto dowolna ilość gratów, walizek i czego tylko chciałem. Telewizor 50" podjechałem i zwyczajnie kupiłem od reki i do wozu... (wymagany tylko transport w pionie- odpada 100% zwykłych aut). Dowolne graty, drzwi w całości, 60m2 panela podłogowego, (sporego psa do weterynarza i na wypady poza miasto- układa się wygodnie na derce z tyłu i nie chce później wyjść :D ) itp. Wiozłem nawet raz "przypadkowo" "choinke zapachową" normalnych rozmiarów świerk w środku!!! Wszystko to w kosztach Twojego punto w dieslu. :D
    S-max i gen. to trochę podniesione mondeo. Komfort z tyłu kiepski, słabe wyciszenie. Ogólnie auto mocno przereklamowane ze wzgledu na panująca mode na auta vano-podobne , bo to nie jest żaden van.
    C8/ulysseII/807/phedra, niegłupie auta z suwanymi drzwiami, nieco za bardzo przeelektronizowane i przez to bardziej awaryjne. Szukałbym ulysseII( to samo , ale tańszy bo w podswiadomości Polaków to przeciez fiat!!!) z silnikiem 2,0 138KM + LPG. Silnik idealny do gazu, bardzo oszczedny, duzo tańszy w utrzymaniu na LPG niz diesel. Gazu pali 10-13, a diesel od 7-9.
    Renault espace z sinikiem 2,0 16V 136KM lub 2,0T. Tylko te dwa silniki +gaz i masz spokój. Niestety auto o dziwnym układzie siedzeń z tyłu: otwierasz wielkie drzwi na zawiasie i ...przed toba na środku jest fotel ,a miejsce na wejscie to przestrzeń 1/3 szerokości tych drzwi. O uroku kokpitu juz nie będę się wypowiadał. Poza tym niegłupie auto i BARDZO BEZPIECZNE auto.
    kakibara
    Level 34  
    Polecam S-MAX 2.0 tdci, duży na płycie galaxy, masz dzieci więc szukaj aut z tylnymi siedzeniami rozkładanymi. Są też mini vany w, których ta funkcja zależna jest od wyposażenia. I na haku jakiegoś kamperka pociągnie, bez problemu.
    Fordy przeważnie są bogato wyposażone, często z navi, klimatronikiem. Miałem kiedyś sharana ale s-maxem dużo wygodniej się jeździ.
    iko01
    Level 11  
    Kolego kup sobie Hyundaia Sonate... Wóz rewelacyjny (przebiegu mam 250 tysięcy) i jak na razie nie stanął nigdy po drodze. Tylko musisz kupić sztukę albo z USA (dowolny silnik 2.0 2.4 lub 3.3 - polecam ostatni) albo europejczyka ( tylko silnik 3.3) lub rocznik młodszy niż 2009 po lifcie. W europejczykach uważaj na silniki 2.4 i 2.0 benzynowe przed 2009rokiem (panewki się zacierały). Na temat diesli się nie wypowiadam bo drażni mnie ten klekot i nie myślę nawet takim sprzętem jeździć, aczkolwiek ludzie sobie chwalą. Mój pali do 15 lpg w mieście .Na trasie można dojść (przy ekonomicznej jeździe)do 9lpg -

Polecam i wiem co mówię bo autko mam z 2009 3.3l PB + LPG kupione w 2010roku z przebiegiem 25tys mil
    wojciech80
    Level 18  
    iko01 wrote:
    Kolego kup sobie Hyundaia Sonate... Wóz rewelacyjny (przebiegu mam 250 tysięcy) i jak na razie nie stanął nigdy po drodze. Tylko musisz kupić sztukę albo z USA (dowolny silnik 2.0 2.4 lub 3.3 - polecam ostatni) albo europejczyka ( tylko silnik 3.3) lub rocznik młodszy niż 2009 po lifcie. W europejczykach uważaj na silniki 2.4 i 2.0 benzynowe przed 2009rokiem (panewki się zacierały). Na temat diesli się nie wypowiadam bo drażni mnie ten klekot i nie myślę nawet takim sprzętem jeździć, aczkolwiek ludzie sobie chwalą. Mój pali do 15 lpg w mieście .Na trasie można dojść (przy ekonomicznej jeździe)do 9lpg -

Polecam i wiem co mówię bo autko mam z 2009 3.3l PB + LPG kupione w 2010roku z przebiegiem 25tys mil

Witam,

Auto ciekawe uwagi lecz nie jest to van lub minivan.
    Przy jednym dziecku Ok. Martwię się czy przy dwójce dzieci dało by załadować wózek, rowerek dla starszego + reszta klamotów.
    cinepi
    Level 15  
    Może warto poszukać aut które typowo nie są vanami, ale w wersji osobowej - np. Citroen Berlingo, Fiat Doblo 2, VW Caddy 2k Life? Miejsca w środku jest bardzo dużo, a np. Vw Caddy jeździ się jak osobówką. Oczywiście auta w jakichś sensownych i sprawdzonych wersjach silnikowych, 2,0 HDI, 1,9TDI i 1,9 JTD.
    andrzej20001
    Level 43  
    Caravan/Voyager 2,4 16V z LPG.Krótki. Miałem taki 6 lat z 3 dzieci psem i teściową. Pali 15 lpg, wszędzie wjedzie,podjedzie wszystko przewiezie. Części tanie.
    marseluss_2009
    Level 24  
    cinepi wrote:
    Może warto poszukać aut które typowo nie są vanami, ale w wersji osobowej - np. Citroen Berlingo, Fiat Doblo 2, VW Caddy 2k Life? Miejsca w środku jest bardzo dużo, a np. Vw Caddy jeździ się jak osobówką. Oczywiście auta w jakichś sensownych i sprawdzonych wersjach silnikowych, 2,0 HDI, 1,9TDI i 1,9 JTD.

Berlingo w wersji xtr , czyli takie osobowe sporadycznie użytkuje. Fakt schowków półek i bajerów w środku opór, cztery szybery, z tyłu trzy osobne fotele i dużo miejsca na nogi. I tu jest problem bo bagażnik nie powala przestrzenią, zakładając że z tyłu siedzą tylko dzieci przydał by się patent z Mazdy 626 kombi, tam tylna kanapa jeździ przód /tył, i w razie potrzeby można powiększyć bagażnik. Tego typu auta raczej bym nie proponował.
    wojciech80
    Level 18  
    cinepi wrote:

Z wyżej wymienionych brałem pod uwagę VW Caddy Life ale w wersji long. Co do motoru to się zgodzę 1.9 TDI.
    Jechałem takim służbowo pod holenderską granice czyli około 800km i komfort jazdy był tak przez pierwsze 400km potem daje się odczuwać tyłek oraz nogi. Ale ogólnie pozytywnie :D .

Po kolejnym roku już jechałem Passat tą samą trasę i pierwsze odczuwane bule po 700km szybki papieros i jazda dalej :D

Dodano po 3 [minuty]:

andrzej20001 wrote:
    Caravan/Voyager 2,4 16V z LPG.Krótki. Miałem taki 6 lat z 3 dzieci psem i teściową. Pali 15 lpg, wszędzie wjedzie,podjedzie wszystko przewiezie. Części tanie.

Czy tylko w tej wersji silnikowej czy inne również.
    andrzej20001
    Level 43  
    Starcza spokojnie do normalnego użytku.
    Kune
    Level 24  
    Berlingo to osobowy dostawczak, i widac to po wykonaniu wnetrza i po prowadzeniu. Nawet wersja XTR tu niewiele pomaga. Twarde plastiki, które lubią skrzypieć już przy 40kkm. Pytanie czy lubisz tego typu samochody (ja mówie o egzmplarzu z 2014 roku).

Osobiście poleciłbym może trochę mniejsze, ale bardziej wygodne i osobowe samochody - VW Touran albo Opel Zafira. Na Fordach się nie znam, nigdy nie miałem więc nie proponuje ani C-Max ani S-max. I Touran i Zafira sa dobrze wykonane (z przewaga VW), można kupić z 1.9 TDI (mimo malych problemów) lub z bezproblemowym 1.9 CDTI (szczegolnie wersja 8v 120 koni). Auta mało palą, zawieszeniowo to bliźniaki Golfa i Astry H. Więc to konstrukcja 2003+, nie jak w przypadku Berlingo, konstrukcja pamiętająca 96 rok.

Jeśli jednak te auta są za małe pozostaje Grand Scenic oraz ewentulanie Espace/Grand Espace. To klasyka gatunku, lecz trzeba starannie wybrać silniki: 1.9 i 2.2 DCI odrzucić w przedbiegach, tak samo jak 1.5 dci (mimo usunięcia większości wad, po prostu jest za słaby). Warto postawić na 2.0 DCI i na 2.0T. A unikać jak ognia 3.0dCi :)