Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Chłodziarko-zamrażarka Electrolux ER8417b Nie załącza się agregat zamrażarki

plw 15 Jan 2016 09:29 2583 6
    plw
    Level 10  
    Witam.
    Znalazłem problem podobny jak w tym temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8410401#8410401
    Niestety nie doczekał się rozwiązania, stąd prośba o radę

Urządzenie ma dwa niezależne obiegi.
    Chłodziarka działa prawidłowo.

Jeśli chodzi o zamrażarkę to działa następująco:
    Pokrętło temperatury ustawione w pozycji WYŁ
    Po załączeniu na dowolną temperaturę zielone diody sygnalizujące temperaturę w zamrażarce pokazują prawidłową temperaturę (-21 stopni).
    W tym modelu jest 6 zielonych diod od temperatury (-13 -15 -18 -21 -24 -26)
    Temperaturę weryfikowałem własnym termometrem.
    Następnie po ok 18 sek. zielone diody gasną,
    Po ok 4 sek. zapala się czerwona dioda (alarm).
    Agregat zamrażarki nie załącza się, co oczywiście skutkuje powolnym wzrostem temperatury w zamrażarce.
    Włączenie przycisku SUPER powoduje, że agregat załącza się a temperatura w zamrażarce szybko osiąga -26 stopni.
    Temperaturę także w tym przypadku sprawdzam własnym termometrem, ponieważ od momentu zgaśnięcia diod zielonych jest to jedyny sposób aby to sprawdzić.

Zakładam zatem że nie ma tu problemu z wydajnością układu chłodzenia, ponieważ przy załączonym agregacie temperatura szybko zaczyna spadać.
    Problem jest w tym że gasną diody temperatury mimo że wew zamrażarki temperatura jest prawidłowa.
    vinay1230012
    Level 9  
    CONGLOBAL‐GAS EXTRACITON AND ANALYSIS RECOVERY SYSTEM (C‐GEARS)
    PROCEDURES FOR EXTRACTING AND TESTING R134A REFRIGERATED GAS CYLINDERS
    LABELLING AND TRACKING TEST RESULTS.
    plw
    Level 10  
    Postaram się wrzucić zdjęcie dzisiaj. Próbowałem zdjąć górną pokrywę zakrywającą panel ale mam z tym problem. Wykręciłem dwa wkręty mocujące osłonę z tyłu lodówki i wypiąłem zaczepy osłony od frontu ale z tego co widzę to chyba nie obejdzie się bez demontażu drzwi chłodziarki.
    Jakoś nie mogę znaleźć jak się do niej dobrać... :(

Już otworzyłem. Trzeba było wykręcić od góry sworzeń drzwi chłodziarki.

Na pewno padł termostat. Nie zwiera styków w krańcowym górnym położeniu (-26) mimo że temperatura wew zamrażarki wynosi -15.
    Co do tych gasnących zielonych diod to mam podejrzenie że sam czujnik temperatury działa prawidłowo. Ponieważ tak jak pisałem wcześniej - po włączeniu przez kilkanaście sekund palą się zielone diody pokazujące temperaturę. I one podają prawidłową temperaturę ponieważ weryfikuję to swoim termometrem. Z tego wynika że chyba coś w tym układzie elektronicznym, który powinien interpretować wskazania czujnika coś padło. Diody gasną a on rozpoznaje to jako wzrost temperatury ponad normę i załącza alarm.
    Ta zamrażarka już wcześniej miała takie objawy polegające na tym że diody termometru migały zamiast palić się stale. Teraz palą się tylko po restarcie potem gasną i już się więcej nie zapalają.

Czy jest jakiś zamiennik do termostatu K56 P1427 bo jest strasznie drogi :!:
    Poniżej zdjęcie modułu.
    wiertacz
    Level 34  
    To, że wewnątrz zamrażarki jest temperatura -15 stopni nie świadczy, że taka sama temperatura jest w miejscu zabudowania kapilary termostatu.
    Jeśli kapilara jest zabudowana w ściance zamrażarki to nie jesteśmy w stanie zmierzyć jaka jest temperatura w tym miejscu.

Co do panelu. Widać, że jest on zbudowany z elementów dyskretnych więc jest do naprawienia. Zacząłbym od sprawdzenia napięcia zasilania na płytce.
    plw
    Level 10  
    OK - problem rozwiązany. Przyczyną był niesprawny termostat zamrażarki