Witam.
Znalazłem problem podobny jak w tym temacie:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8410401#8410401
Niestety nie doczekał się rozwiązania, stąd prośba o radę
Urządzenie ma dwa niezależne obiegi.
Chłodziarka działa prawidłowo.
Jeśli chodzi o zamrażarkę to działa następująco:
Pokrętło temperatury ustawione w pozycji WYŁ
Po załączeniu na dowolną temperaturę zielone diody sygnalizujące temperaturę w zamrażarce pokazują prawidłową temperaturę (-21 stopni).
W tym modelu jest 6 zielonych diod od temperatury (-13 -15 -18 -21 -24 -26)
Temperaturę weryfikowałem własnym termometrem.
Następnie po ok 18 sek. zielone diody gasną,
Po ok 4 sek. zapala się czerwona dioda (alarm).
Agregat zamrażarki nie załącza się, co oczywiście skutkuje powolnym wzrostem temperatury w zamrażarce.
Włączenie przycisku SUPER powoduje, że agregat załącza się a temperatura w zamrażarce szybko osiąga -26 stopni.
Temperaturę także w tym przypadku sprawdzam własnym termometrem, ponieważ od momentu zgaśnięcia diod zielonych jest to jedyny sposób aby to sprawdzić.
Zakładam zatem że nie ma tu problemu z wydajnością układu chłodzenia, ponieważ przy załączonym agregacie temperatura szybko zaczyna spadać.
Problem jest w tym że gasną diody temperatury mimo że wew zamrażarki temperatura jest prawidłowa.
Znalazłem problem podobny jak w tym temacie:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8410401#8410401
Niestety nie doczekał się rozwiązania, stąd prośba o radę
Urządzenie ma dwa niezależne obiegi.
Chłodziarka działa prawidłowo.
Jeśli chodzi o zamrażarkę to działa następująco:
Pokrętło temperatury ustawione w pozycji WYŁ
Po załączeniu na dowolną temperaturę zielone diody sygnalizujące temperaturę w zamrażarce pokazują prawidłową temperaturę (-21 stopni).
W tym modelu jest 6 zielonych diod od temperatury (-13 -15 -18 -21 -24 -26)
Temperaturę weryfikowałem własnym termometrem.
Następnie po ok 18 sek. zielone diody gasną,
Po ok 4 sek. zapala się czerwona dioda (alarm).
Agregat zamrażarki nie załącza się, co oczywiście skutkuje powolnym wzrostem temperatury w zamrażarce.
Włączenie przycisku SUPER powoduje, że agregat załącza się a temperatura w zamrażarce szybko osiąga -26 stopni.
Temperaturę także w tym przypadku sprawdzam własnym termometrem, ponieważ od momentu zgaśnięcia diod zielonych jest to jedyny sposób aby to sprawdzić.
Zakładam zatem że nie ma tu problemu z wydajnością układu chłodzenia, ponieważ przy załączonym agregacie temperatura szybko zaczyna spadać.
Problem jest w tym że gasną diody temperatury mimo że wew zamrażarki temperatura jest prawidłowa.