Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
CControls
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Excel - Wyszukiwanie pionowe

Marcio_2004 15 Sty 2016 23:42 1179 22
  • #1 15 Sty 2016 23:42
    Marcio_2004
    Poziom 7  

    Witam.

    Dopisze sie w ten temat bo mam podobny problem. Mianowicie

    w arkuszy1 sa wprowadzane dane:

    (taki przykład)

    A B C D E F
    23 er g6 66 hjh j7
    55 hh gf ds as ss
    78 88 ju op ki 45

    W arkuszy2 chcę stworzyć tabelkę gdzie z ręki wpisuje nr z kolumny A i do tabeli z automatu wstawiają mi sie dane wybranych w wierszu danego nr.

    Czyli wpisuję sobie np.

    55 i wybrane dane z C i F wstawiają sie same.

    Czy jest to w ogóle możliwe ?
    Z góry dzięki

    wydzielono z https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3144319.html [adamas_nt]

    0 22
  • CControls
  • #2 16 Sty 2016 10:22
    ryszard1955
    Poziom 19  

    Musisz wpisać w komórkach od kolumny B w arkuszu2 funkcję warunkową tego typu, jeśli wartość arkusz2.Ai==arkusz1.Ai, wtedy arkusz2.Bi=arkusz1.Bi, i tak zrobić we wszystkich komórkach pozostałych kolumn, a potem skopiować dla wszystkich wierszy.

    0
  • #3 16 Sty 2016 10:38
    Marcio_2004
    Poziom 7  

    :?:

    Nic z tego :/

    Dokładam tabelkę i zobacz o co dokładnie mi chodzi.

    0
  • #4 16 Sty 2016 10:53
    ryszard1955
    Poziom 19  

    Widzę, że niektóre komórki są scalone, ale to nic nie szkodzi, gdyż wartości i tak są wpisane w jednoznacznych wierszach. Jeśli w obu arkuszach zrobisz takie same tabele, to nie widzę problemu, żeby zrobić jak opisałem powyżej.

    0
  • CControls
  • #5 16 Sty 2016 11:40
    Marcio_2004
    Poziom 7  

    Ćwiczę i nadal nie potrafię tego wyczarowac.

    Do tabelki w arkuszu drugim dodalem tabelkę. i teraz w rubrykę nr TIM czytnikiem kodów wrzucam nr jak w tabelce arkusz 1 Kolumna A

    I chcę zeby po wprowaczeniu tego kodu w tabelke arkusza 2 wstawiły sie wybrane dane odnośnie danego kodu z tabelki 1

    Przypuszczam ze to pewnie proste ale nie mogę sobie z tym poradzić.

    0
  • #6 16 Sty 2016 12:35
    ryszard1955
    Poziom 19  

    A prowadziłeś w arkuszu drugim funkcje warunkowe w komórkach od kolumny następnej niz ta w której wprowadzasz dane?

    0
  • #7 16 Sty 2016 13:25
    Marcio_2004
    Poziom 7  

    Moze troche wstyd ale czy możesz troche bardziej lopatologicznie? Gdzies robie blad i nie wiem gdzie

    0
  • #8 16 Sty 2016 14:07
    ryszard1955
    Poziom 19  

    Np dla komórki w arkuszu 2 w kolumnie B, we wierszu 4 wpisz taką funkcję:

    =JEŻELI(A4=Arkusz1!A4;Arkusz1!B4)

    I zrób to samo, dla komórek pozostałych kolumn i kolejnych wierszy w arkuszu2

    Dodano po 8 [minuty]:

    Ale nie jestem pewny, czy ja dobrze zrozumiałem twoją intencję. Czy to nie ma być tak, że w tabeli w arkuszu 2 w kolejnym wierszu wprowadzasz jakąś wartość, i wtedy muszą zostać uzupełnione pozostałe wartości z tego wiersza dla poszczególnych pól. Jesli tak, to musi to być zrobione zupełnie inaczej i trzeba użyc najpierw funkcje wyszukiwania wartosci z pierwszej kolumny, i dopiero ustalenia numeru wiersza, i wtedy poprania wartosci z danej kolumny z tego wiersza.

    0
  • #9 16 Sty 2016 15:22
    Marcio_2004
    Poziom 7  

    No i właśnie o to mi chodzi. wpisuje pewną wartość w ark.2 szuka jej w ark.1 w kolumnie A. znajduje i wstawia w ark.2 z danego wiersza wyszukanego kilka wybranych pól

    0
  • #10 16 Sty 2016 15:29
    ryszard1955
    Poziom 19  

    Więc trzeba jeszcze wprowadzić funkcję szukającą taką samą wartość i zwracanie dla niej numeru wiersza i wtedy już można spokojnie wprowadzić wartość danego pola dla tego wiersza.

    0
  • #11 16 Sty 2016 15:47
    Marcio_2004
    Poziom 7  

    Dasz rady mi to jakoś wytłumaczyć?

    0
  • Pomocny post
    #12 16 Sty 2016 15:59
    ryszard1955
    Poziom 19  

    W każdej komórce tabeli w arkuszu2 w tych polach poza kolumną 1, wstawiasz funkcję szukącej tej samej wartości, co wprowadzasz w polu A, co w polu A, ale w arkuszu 1, i ta funkcja ma zwrócić ci numer wiersza np i, potem w tym polu wpisujesz: =Arkusz1!Bi, albo inne litery dla kolejnych pól. Jak znajdę czas to sam spróbuje ci to zrobić

    0
  • Pomocny post
    #13 16 Sty 2016 16:22
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Excel - Wyszukiwanie pionowe

    0
  • #14 16 Sty 2016 19:55
    Marcio_2004
    Poziom 7  

    I wszystko w temacie :) Tabelka już rozbudowana i wszystko działa jak trzeba. O to właśnie mi chodziło. Dzieki za pomoc ! :)

    Tabelki niestety musiałem usunąć z powyższych postów.

    0
  • #15 22 Sty 2016 19:26
    Marcio_2004
    Poziom 7  

    Witam

    Mam dwie tabelki A i B

    Musze stworzyć cos takiego aby tabelka B pobierała dane z tabelki A

    A dokładnie w ten sposób:

    Jeżeli w kolumnie D znajduje się "m" To do tabelki B pobiera z danego wiersza kolumny A,B,C,E,F,G,H,I,J

    Tabelka B przy każdym otwarciu musi aktualizować te dane.

    Czy da się to wyczarować?

    0
  • #16 23 Sty 2016 21:47
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    "Tabelka B", to to w "Arkusz4"?

    Warunkowe WYSZUKAJ.PIONOWO zdaje się najlepszym rozwiązaniem, ale...

    A co jeśli nie "m"? Czy zakładasz zmiany (przełączanie m/v, bo innego nie widzę) w komórkach kolumny "D"?

    0
  • #17 24 Sty 2016 18:01
    Marcio_2004
    Poziom 7  

    Tabelka B ma się znajdować w innym pliku exela.
    To nie ta w ark. 4 .

    Zmian litery "m" nie będzie. ma mi tylko wyświetlać te z literą "m"
    jednak w głównej tabelce A jej status magazynowy czyli "m" może się zmienić na inna literę.

    Przypuszczam ze jest możliwość zrobic to sposobem WYSZUKAJ.PIONOWO ale nie potrafię tego stworzyć :cry:

    0
  • #18 24 Sty 2016 20:14
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Marcio_2004 napisał:
    Tabelka B ma się znajdować w innym pliku exela
    Będzie o wiele prościej, jeśli wydzielisz sobie arkusz z łączami do pliku źródłowego (przy otwartych obu wpisz "=" i klik w komórkę źródłową). Funkcję WYSZUKAJ.PIONOWO już z nasz.

    0
  • #19 24 Sty 2016 21:26
    Marcio_2004
    Poziom 7  

    Mozesz mi to troche bardziej wyjasnic?
    Z przenoszeniem nie mam problemu tylko gdzie zastosowac WYSZUKAJ.PIONOWO i co przenies.
    Czy moze stworzyc sobie pierwsze w pliku A dodatkowy arkusz z wyszukanymi danymi a puzniej je przeniesc.
    Tylko puki co nie moge stworzyc tego aby mi wyszukalo te z "m" i skopiowalo wybrane dane.

    0
  • #20 24 Sty 2016 21:53
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Tak się przyglądam tabeli w "Arkusz1" (to jest "tabelka A"?)... Może chodzi o coś zupełnie innego? Wartości dla "m" w rożnych wierszach są różne.

    Napisz jak to ma działać i na jakich zasadach. Co z tą "tabelą B". Nie żałuj klawiatury ;)

    0
  • #21 25 Sty 2016 20:44
    Korek_123
    Poziom 11  

    Witam,

    Twój przykład „trochę” minie zainteresował ;-)

    Jestem pewien, że czasem droga przez „formuły w arkuszu” jest nieco trudniejsza niż droga przez napisanie makra w MS Excel.

    Aby wszystko było jasne ;-) – jakiś 1- 1,5 roku temu też mi się wydawało, że najlepszym rozwiązaniem jest formuła warunkowa wpisana w komórkę arkusza …… ale efektywnie lepiej działa (IMHO – oczywiście) makro!

    W załączeniu masz przykład na danych „podobnych do Twoich” zrobiony w oparciu o makro i z dość dokładnym opisy „co robi” każde kolejne polecenie w makrze.

    Wydaje mi się, że to da się przenieść na docelowe rozwiązani którego szukasz ;-) .

    W zakładce „zestawienie_1” w komórce „I3” wybierasz jak ma być filtrowany mechanizm wyszukiwania (to jest pole wyboru), potem klikasz na przycisk makra ….. i ….. dane są ściągane ;-D .

    [Załączony przykład - to jest oczywiście wersja robocza / przykładowa – wiec aby to „produkcyjnie” zastosować musisz ja przystosować i przetestować ;-) …. . Dane są całkowicie losowe / przypadkowe. Pamiętaj, że na forum Elektorda.pl jest wielu lepszych specjalistów od pisania makr w MS Excel – ja jestem tylko początkujący !]


    Pozdrawiam,
    Korek

    0
  • #22 25 Sty 2016 20:54
    Marcio_2004
    Poziom 7  

    A więc.
    W tabelce A. (to ta dołączona i ark. 1) są wszystkie szczegółowe dane odnośnie towarów.

    Jak widać w odnośnie jednego kodu w całym wierszu kilka danych na jego temat.

    Nie chce udostępniać wszystkich danych osobom postronnym i muszę stworzyć osobny plik exela który będę mógł udostępnić.

    w drugim pliku exela mają się pojawiać tylko kody o statusie "m" (kolumna D, Tab. A)
    a jeżeli jest "m" to pokazuje sie w tabelce B dany kod i tylko podstawowe jego dane(Kolumny od A do J z tab. A) oczywiście dane muszą być dopasowane do danego kodu.

    Tabelka A jest tabelka ze tak ją nazwę operacyjną. Czyli dodawane są kody i zmieniane są statusy.

    Dlatego tab. B musi aktualizować dane przy każdym uruchomieniu


    Edit:

    Korek_123 twoje makro rzeczywiście jest bardzo podobne do tego czego mi trzeba.
    Jednak mi trzeba czegoś prostszego. Bez pola wyboru i przycisków. działanie podobne jednak wystarczy jeden warunek i aktualizacja przy starcie. :|

    0
  • #23 28 Sty 2016 09:56
    Marcio_2004
    Poziom 7  

    adamas_nt napisał:
    Marcio_2004 napisał:
    Tabelka B ma się znajdować w innym pliku exela
    Będzie o wiele prościej, jeśli wydzielisz sobie arkusz z łączami do pliku źródłowego (przy otwartych obu wpisz "=" i klik w komórkę źródłową). Funkcję WYSZUKAJ.PIONOWO już z nasz.


    Zrobiłem dokładnie tak.
    Następnie włączyłem filtrowanie po "m" i zablokowałem edycje arkusza.

    Cel osiągnięty :)

    Dzieki za pomoc!

    0