Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford focus mk1 1.8 tdci gaśnie po odpaleniu, falują obroty

maciekwagrodzki1993 16 Jan 2016 12:08 4197 3
    maciekwagrodzki1993
    Level 8  
    Witam.
    Posiadam forda focusa mk1 z 2004 roku.
    Od pewnego czasu mam problem. Samochód po nocy lub dłuższym postoju ma ciężko odpalić, a dokładniej odpali ale po chwili gaśnie. W czasie tego odpalania kopci na biało, gdy odpali falują mu obroty. Muszę dodać gazu by nie zgasł. Samochód jest garażowany, stoi w temperaturze ok 20 stopni, więc to na pewno nie mróz.
    Dodam że po odpaleniu gdy ruszę przez pierwsze parę kilometrów ciężko chodzi, tzn. szarpie na biegach. Gdy silnik się już rozgrzeje to chodzi normalnie, odpala natychmiast.
    Mechanik wspominał że może to być przez świece żarowe lub przewody się zapowietrzają. Jakie są Wasze sugestie?
    fuelinyourblood
    Level 35  
    Jak sam wspomniałes auto stoi w temp +20 st C. Czyli nie swiece, choc warto je sprawdzic. Kiedy wymieniałes filtr paliwa? Jakie paliwo lejesz? Co z przepływką? Jakies błędy masz? Czesto falowanie jest spowodowane regulatorem przepływu.
    maciekwagrodzki1993
    Level 8  
    Filtr był wymieniany ok 5 tyś km temu.
    Komputer żadnych błędów nie pokazuje.
    Przepływu jeszcze nie sprawdzałem.
    A dodam jeszcze jeden fakt. Wcześniej ford zawsze dymił przy szybkim przyśpieszaniu, jak dużo gazu na 3, 4 dodałem to samochody za mną w nim ginęły. Ale od tego czasu jak tak ciężej odpala tego dymu nie ma, nie ważne jak mocno bym dociskał gaz. Samochód mocy nie stracił. Przyśpiesza tak sama tylko że nie dymi.
    Mati49912
    Level 3  
    Jakiej firmy filtr paliwa ? W tym modelu czesto sie filtry zapychaja wydziela sie w nich parafina