Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kabel sieciowy rozłącza i podłącza się co chwilę

jerzy918 16 Jan 2016 16:13 9681 10
    jerzy918
    Level 8  
    Witam,
    Być może temat był już poruszany na tym forum ale odpowiedzi na rozwiązanie mojego problemu niestety nie znalazłem.
    Mam problem z co chwilę rozłączającym się kablem lan.
    Sytuacja wyglada następująco:
    Po podłączeniu kablówki przez vectrę wszystko (na tym samym sprzęcie) działało dobrze przez jakieś 2 miesiące.
    Od jakiś 3 miesięcy gdy podłącze laptopa pod kabel co chwila przerywa internet: Kabel sieciowy odłączony następnie kabel sieciowy podłączony i tak w kółko co kilka sekund. Problem ustaje na jakieś 30 minut po zresetowaniu modemorutera (CISCO EPC3928) - wszystko śmiga jak należy przez jakieś 30-40 minut a następnie problem powraca.
    Kupiłem nowy kabel - nic nie pomogło dzieje się to samo.
    Dzwoniłem do vectry do działu technicznego ze 3 razy -- coś tam niby pozmieniali w ustawieniach modemorutera kazali zresetować i tyle - oczywiście po resecie działało ale tylko przez ww. 30minut...
    Podłączyłem laptopa kolegi i swojego pod 2 kable do rutera.
    Pierwsze co zauważułem to to że światełko na ruterze odpowiadające podłączeniu laptopa kolegi miga na zielono a moje na żółto (nie wiem czy ma to jakiś związek z tematem).
    No i ... gdy na moim laptopie przerywało połączenie w tym samym czasie na jego laptopie nic się nie działo (wszystko grało).
    Podejrzenie padło na coś w moim kompie. Tylko co? moja karta sieciowa to Realtek PCIe FE Family Controller
    Karta sieciowa uszkodzona? - ale jeśli tak czemu wszystko działa przez magiczne 30 - 40 minut po restarcie modemorutera?
    Bardziej stawiam na jakieś ustawienia, konfigurację u mnie w kompie ale na tym się nie znam.
    Przeinstalowałem tylko sterowniki do karty ... nic nie pomogło dalej to samo.
    Proszę o pomomoc w temacie.

PS. Z wi fi nie korzystam bo przy tak obładowanych wszystkich kanałach jak u mnie działa tragicznie.
    DriverMSG
    Admin of Computers group
    jerzy918 wrote:
    Pierwsze co zauważułem to to że światełko na ruterze odpowiadające podłączeniu laptopa kolegi miga na zielono a moje na żółto (nie wiem czy ma to jakiś związek z tematem).
    Zgaduję, że kolega miał kartę sieciową 1Gbit, a twoja starsza, wolniejsza.
    jerzy918 wrote:
    Podejrzenie padło na coś w moim kompie. Tylko co?
    Pytanie do wróżki, bo nie napisałeś nic o komputerze.
    jerzy918 wrote:
    Realtek PCIe FE Family Controller
    To nie jest model karty sieciowej - jak sama nazwa mówi, to rodzina kart jakiejś serii.
    jerzy918
    Level 8  
    Laptop to Lenovo IdeaPad Z510 system operacyjny windows 7 ultimate 64bit.
    W menadżerze urządzeń jest tylko taki opis co do karty.
    jerzy918
    Level 8  
    Wyłączyłem opcję: ,,Zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu oszczędzania energii" -- bez zmian, nic nie pomogło.

Dodano po 42 [minuty]:

Pogrzebałem przy redukcji prędkosci w opcjach karty sieciowej:
    Ustawiłem opcję 10mbps full duplex - wydaje się, że problem znikł, nie przerywa łącza
    przy opcji 10mbps half duplex - też nie przerywa
    przy opcjach: 100mbps half duplex, 100mbps full duplex i automatyczne negocjacje -- przerywa łącze (kabel sieciowy odłącza i podłącza się co chwila),
    Ale co to oznacza? uszkodzenie karty sieciowej?, Karta za wolna na szybkość z vectry?:) Z vectry mam szybkosć łącza do 100 mbps (na testerze przy opcji automatyczne negocjacje dochodzi do 80mbps), przy opcji 10mbps prędkość oczywiście spadła do około 9,5mbps.
    PS tylko nie pisz, że: ,,coś za coś" hehe:)
    jerzy918
    Level 8  
    Co znaczy z ,,innymi"?
    Przestudiowałem link ktory podałeś:
    sicignąlem sterowniki z: http://www.driveridentifier.com/scan/realtek-...C07FF043EE/PCI%5CVEN_10EC%26DEV_8136%26REV_07
    Wszystkie są w wersji z 2013
    nic nie dało dalej przy ustawieniu 100mbps lub auto odłącza kabel
    Mój identyfikator urzadzenia to:
    PCI\VEN_10EC&DEV_8136&SUBSYS_380317AA&REV_07
    PCI\VEN_10EC&DEV_8136&SUBSYS_380317AA
    PCI\VEN_10EC&DEV_8136&CC_020000
    PCI\VEN_10EC&DEV_8136&CC_0200
    czyli karta to chyba RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (http://www.downloadwindowsdrivers.info/pci/ven_10ec/dev_8136/)
    jerzy918
    Level 8  
    Kabel sieciowy rozłącza i podłącza się co chwilę Kabel sieciowy rozłącza i podłącza się co chwilę

Podczas instalacji pliku z Twojego zał. wyskakują błędy. Sterownik wogóle się nie instaluje.
    Próbowałem jeszcze z innymi losowo wybranymi z tej strony ale dzieje się to samo.
    Jedynie sterownik OEM ECS:
    http://www.driveridentifier.com/scan/realtek-pcie-fe-family-controller/driver-
    detail/36A027A80B1F47ADA31A0FC07FF043EE/2531015/ad0ea16096854adbe6740a7563d29ed5/1371640629/PCI%5CVEN_10EC%26DEV_8136%26REV_07
    Zainstalował się bez ww błędów ale na problem nic nie pomogło (dalej odłacza kabel na auto).
    Instalować po kolei i sprawdzać czy zadziałają...?
    jerzy918
    Level 8  
    Kabel sieciowy rozłącza i podłącza się co chwilę Kabel sieciowy rozłącza i podłącza się co chwilę Kabel sieciowy rozłącza i podłącza się co chwilę
    A wiec tak.
    Zainstalowałem manualnie sterownik z Twojego zał. ale nic to nie dało bo tam jest tylko wersja na WIN10 nie ma WIN7 (zał. Others). Zgaduję, że pewnie dlatego wyskakiwały błędy (zał. w poprzednim poście).
    Zainstalowałem też sterowniki dla WIN 7 z tej stronki (zał. HP i ACER). Mimo, że wersja sterowników była z 2015 nic to nie dało -- kabel sieciowy przy auto dalej się rozłącza i podłącza.
    Więc to chyba nie sterowniki.