Rozumiem, że wartość "spoczynkowa" to zero (chodzi mi o te zarezerwowane bity), wobec tego, jeżeli ta zmienna (integer bez znaku) będzie miała wartość:
- 32 (dziesiętnie) - trigger of protection
- 64 (dziesiętnie) - protection trip
- 96 (dziesiętnie) - oba powyższe (jeżeli jest to w ogóle możliwe)
Albo przepisać tą zmienną pod jakiś marker i czytać bezpośrednio bit 5 i 6 tego inta.
A możesz mi przetłumaczyć co to - "trigger of protection" i "protection trip" ?
To pierwsze mam rozumieć jako zadziałanie zabezpieczenia , a drugie jako zabezpieczenie zadziałało?
Np kolejny problem to różnica między :
Measurements:
rej48 Phase L1 Current
rej49 Phase L1 Current
Doszedłem do wniosku że rej49 to odczyt prądu bez przekładni - czyli aby dostać prawidłową wartość należy przemnożyć przez przekładnie i 0,1 jak w tabeli.
Natomiast rej48 wychodzi że transmituje prąd bez konieczności znania przekładni.. ale tu po obliczeniach prąd prąd się nie zgadza z tym na miComie. Porażka
@Damian7546 Bez przeczytania instrukcji obsługi i innych dokumentów chyba się nie obejdzie tak samo jak bez sprawdzenia co masz ustawione w urządzeniu (jaka jest konfiguracja).
http://www.schneider-energy.pl/pl/produkt/7/35/MiCOM_P111
I tu właśnie problem.
fp to wartośc transmitowana z MiCOMa i jest niezależna od wprowadzonej przekładni....
Dodano po 33 [sekundy]:
liberateme wrote:
R49 - prąd x 0.1.
No i jeszcze razy przekładnia w tym przypadku i wtedy sięzgadza.
Dodano po 26 [minuty]:
Przykład:
Mam przekładnik 1200/5 czyli w MiCOM wprowadzona przekładnia 240
Odczyt po modbus:
fp = 31853
R48 L1 - 8
R49 L1 - 3
Więc licze to tak:
R49
3*0,1*240 - mniej wiecej dobra wartosc wychodzi z tym że maly raster. zmiana z 3 na 4 wartosc to zmiana pradu 72 na 96 Amper co niezbyt dobrze wygląda w historii.
I zgadza się to z rzeczywistymi ustawieniami na tym ustrojstwie? (ten adres 8 i 9).
A jak się mają odczytane prądy do wartości rzeczywistych? Ma Pan możliwość sprawdzić jakimś cęgowcem?