Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Plazma Samsung PS-42C91H włącza się na chwilę, zaczyna dziwnie tykać

Peerez 17 Jan 2016 00:09 1686 6
    Peerez
    Level 2  
    Witam, mam problem z plazmą samsunga. Uszkodzone kondensatory po stronie pierwotnej i po stronie przetwornicy zostały wymienione. Telewizor potrafi uruchomić się na 2-5 minut, potem wyłącza się i zaczyna tykać. Gdzieś wyczytałem, że może być uszkodzony układ Viper22A, jeszcze go nie wymieniłem, jednak tykanie ustępuje po odłączeniu taśmy przechodzącej do sekcji gniazdek. Czy wymiana w/w regulatora może pomóc, czy przyczyna może leżeć gdzieś indziej? Z góry dziękuję za każdą pomoc. :)
    bogred
    Moderator of TV
    Peerez wrote:
    Gdzieś wyczytałem, że może być uszkodzony układ Viper22A, jeszcze go nie wymieniłem

No to dalej czytaj i wymieniaj, co popadnie, zamiast zrobić jakieś pomiary. Trudno sprawdzić, czy ten układ pracuje prawidłowo?
    Peerez
    Level 2  
    Niestety żadne pomiary mi nie wyszły, multimetr wariował przy chęci sprawdzenia czegokolwiek, co chwilę telewizor klikał i pomiary skakały, nie można było odczytać żadnej wartości.
    Wymieniony został ten rezystor:
    A tak wygląda cały układ
    buli1
    Level 25  
    Wymieniony został ten rezystor:
    ?? jaki rezystor???

Popraw zdjęcie.
    A jak wygląda reszta kondensatorów.?? sprawdź sieciowe.? te duże dla jasności...i czy czasami te czarne kapturki nie są wybrzuszone??
    Wymieniłeś jeden kondensator??
    mirex
    Level 43  
    Panie moderatorze ... nie można autora zmusić, aby raczył nam opowiedzieć szczegółowo, z czym mamy do czynienia? Ten zasilacz się jakoś nazywa dajmy na to?

Ja na przykład wiem o co chodzi, ale taki kolega buli1 już nie. Ktoś tutaj komuś łaskę robi? ;)
    Peerez
    Level 2  
    Wybaczcie, że nie jestem wyspecjslizowany w elektronice i nie potrafię dokładnie wyjaśnić. Na zdjęciu jest kondensator zaznaczony na czerwono, 470 mikrofaradow 35V. Wiem na pewno, że pozostałe kondensatory nie są wybrzuszone.
    W efekcie dziękuję za waszą wyspecjalizowaną pomoc laikowi, który nie jest tak obeznany jak Wy koledzy. Widać, że jak ktoś nie posiada wiedzy na waszym poziomie i nie za wiele potrafi wyjaśnić, czy podać nazwy zasilacza jaki posiada to trzeba po nim pojechać. Życzę miłego wieczoru.

Temat do zamknięcia.