logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki TV 55-60'' 4K z opcją SMART wybrać? Do 7000 zł.

kaaquu 17 Sty 2016 13:36 1266 20
REKLAMA
  • #1 15342757
    kaaquu
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam!

Tak jak w temacie, a poniżej dokładny opis:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? Duży - 40 m2 salon z aneksem kuchennym jednak czesc gdzie jest tv i kanapa ma około 12 m2
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3-3,5 m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-3
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? W 90% na wprost
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Wisieć na białej ścianie
    6. Jak słońce świeci w pokoju? Okno za plecami po stronie zachodniej jednak wyposażone w rolety więc nie stanowi problemu
    7. Jaki masz obecnie telewizor? Panasonic plazmowy 42 cale
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
    Android tv lub przyzwoity Smart TV, 4K
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? TV vectra
    10 .Jakie urządzenia? USB, ps4
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 3-4
    12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Bez preferencji
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy i gry na ps4
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Raczej nie
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, około 40 % wykorzystania tv
    16. Preferencje co do marki? raczej nie
    17. Preferencje co do wielkości? 55-60 cali
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Lagi
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? Okolo 7000
    21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? Miły dodatek ale nie niezbędny

Z góry dzięki i pozdrawiam!
    Karol
  • REKLAMA
  • #2 15347243
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 15347759
    lesmian45
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Ja polecam ze swojej strony Philipsa 7600, mnóstwo dobrych funkcji do przyjemniejszego korzystania z telewizora, a przy tym znakomita jakość obrazu i dźwięku. Polecam przyjrzeć się w pierwszym natrafionym sklepie na trudne klatki na tym TV, radzi sobie naprawdę nieźle. Najlepiej przygotować pendrive z własnym zestawem materiałów, w tym również w 4K. :)
  • #4 15348645
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 15348680
    walentyy
    Poziom 17  
    Ocena: 75
    Nie kupuj telewizora z Androidem, chyba że masz dużo czasu i nerwów na mordęgę z tym OS (zawieszanie się).

Jeżeli chcesz stabilny TV z super obrazem i matrycą 100Hz to kup Samsunga UE55JU7000 - wart tych pieniędzy.
  • REKLAMA
  • #6 15349413
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 15349518
    Svetherus
    Poziom 28  
    Ocena: 294
    LOCO - mała uwaga - "działa tak samo jak w telefonie" to nie jest dobra rekomendacja ;)
  • #8 15350169
    kaaquu
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Super! Dziękuję wszystkim za pomoc!

Na razie skłaniam się w stronę Philipsa, ew. Sony - chociaż ten, którego poleciliście to 65 cali, a żona się uparła na max 60 :/

Tylko teraz pojawia się problem z Androidem. Domyślam się, że jest tyle opinii ilu ekspertów, ale czy może polecilibyście jakiś porządny test/opis/cokolwiek na temat androida w TV (a najlepiej od razu w takim Philipsie lub podobnym)?

I czy polecacie jakiegoś Panasonica?

Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Karol

PS
    LOCOLOCO - O co chodzi z ofertą kalibracji dla użytkowników forum?
  • #10 15350357
    Svetherus
    Poziom 28  
    s6 edge - w miarę dobry? Gdyby porównywać do rynku tv, to raczej Philips seria 9 jest mu odpowiednia... więc proszę Cię...
  • #11 15350787
    dj-doc
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    LOCOLOCO napisał:

Działa tak samo jak w telefonie.

... czy aby na pewno:
    Cytat:
    "Dotąd na rynku głównie Philips korzystał z Androida w swoich telewizorach, co zresztą opisywałem już na łamach Antyweb. Trzeba przyznać, że przynosiło to pozytywne rezultaty, choć odbijało się bardzo negatywnie na stabilności, niezawodności i wydajności. Android TV bazujący na wydaniu 5.0 tego systemu jest zupełnie inny, bo od początku projektowany przez Google pod kątem telewizorów i przystawek. Platforma póki co przyciągnęła uwagę trzech dużych producentów: Philipsa, Sharpa i Sony."
    Cytat zaczerpnięty z tego artykułu:
    Test AndroidTv na Sony
    Android to nie wszystko. Potrzebne jest jeszcze dobre oprogramowanie producenta potrafiące współpracować z systemem oraz bardzo dobre podzespoły.
    Czy np. Samsung Ace 2 zadziała z Androidem 5.0 ?
    Czy TV Philips z 2015 zadziała z Androidem 8.0 ?
    Jak coś na starcie ma problemy to nic tego nie zmieni. Dopiero nowe modele mogą coś poprawić.
    Pozdrawiam
  • #12 15355014
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 15355045
    dj-doc
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    LOCOLOCO napisał:
    Ja nie mam problemu bo przesyłam obraz ze smartfona ( co mi się tylko chce) na telewizor

... to zacznij do każdego sprzedanego przez ciebie tv dokładać smartfona, nie musi być taki wypasiony jak twój, byle łączył się z tv.

Cytat:
    i co ma telewizor mnie nie interesuje.

... co z ciebie za sprzedawca, który nie wie co sprzedaje?

Cytat:
    Bo smarfon moim przyjacielem jest !

... zaprzyjaźnij się jeszcze z kimś. Na marginesie co to jest "smarfon"?
  • #14 15356531
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 15356653
    Svetherus
    Poziom 28  
    LOCOLOCO napisał:
    Ja nie mam problemu bo przesyłam obraz ze smartfona ( co mi się tylko chce) na telewizor i co ma telewizor mnie nie interesuje.
    Bo smarfon moim przyjacielem jest !

i ok. Tylko co jeśli jest użytkownik, którego interesuje to co ma telewizor? Który chciałby nie być ograniczony wadami oprogramowania, które POWINNY pewne funkcjonalności zapewnić a tego nie robią?

Co jeśli ktoś po całym dniu roboty na telefonie ma widoku swojej komórki po prostu dość, chce wrócić do domu i się wyłączyć przed TV?

To są detale - ale problem polega na tym, że ty - jako sprzedawca - nie informujesz o tym przed zakupem. Tylko twierdzisz (jak to robiłeś wielokrotnie) że "wszystko działa na 100%". No nie działa.
  • #16 15357243
    lesmian45
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Svetherus napisał:
    s6 edge - w miarę dobry? Gdyby porównywać do rynku tv, to raczej Philips seria 9 jest mu odpowiednia... więc proszę Cię...

Nie przesadzaj, ten telewizor wyposażony jest w czterodzeniowy procesor, na Androida wystarczy, a nie od dziś mówi się, że pompowanie coraz to nowszych podzespołów do telefonów komórkowych od kilku lat mija się z celem. Na Androida nr 5 i 6 taki procek okaże się absolutnie wystarczający.
  • #17 15358017
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 15370752
    walentyy
    Poziom 17  
    LOCOLOCO napisał:
    Jeśli ktoś ma problem dzwoni i pomagamy KAŻDEMU gratis.

Ale po co zaraz po zakupie telewizora z Androidem mieć "problem"? Nie lepiej od razu kupić telewizor z bardziej dopracowanym (niewieszającym się) systemem i mieć spokój?
  • #19 15372967
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 15391064
    walentyy
    Poziom 17  
    No tak..., zaraz okaże się, że trzeba zostać programistą, żeby używać telewizora z Androidem.
  • #21 15391076
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje telewizora 55-60 cali 4K z funkcją SMART w budżecie do 7000 zł, do dużego salonu z odległością oglądania 3-3,5 m. W dyskusji polecane są modele takie jak Philips 55PUS7600, Sharp 65XUF8772, Sony 65W855 oraz Samsung UE55JU7000. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z systemem Android TV, wskazując na jego zalety i wady, w tym problemy z stabilnością. Wskazują również na znaczenie jakości obrazu i dźwięku, a także na możliwość kalibracji telewizora. Pojawiają się opinie o preferencjach dotyczących matryc oraz o konieczności posiadania dobrego oprogramowania do współpracy z systemem Android.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA