Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amica BB0802/EBb28TpsKDpORL - Uszkodzony panel sterowania - jeszcze do naprawy?

monablue 17 Jan 2016 13:53 1962 6
    monablue
    Level 10  
    Mam problem z piekanikiem Amica - podczas pieczenia coś huknęło pod panelem sterowania, wyleciały korki w kuchni, a spod panelu uniósł się dymek z towarzyszącym mu paskudnym zapachem palonego plastiku. W zakładzie naprawczym w moim mieście bez wysłuchania co się stało zaproponowano mi od razu wymianę panelu sterowania za cenę większą od nowego piekarnika tego typu (czyli ponad 800zł sama część plus robocizna). Poprzednio też tak było, podczas gdy wystarczyło zmienić czujnik temperatury. Odwiozę chętnie piekarnik do naprawy do innego miasta, ale nie wiem, czy to w rzeczy samej naprawić się jeszcze da. Zrobiłam zdjęcia uszkodzenia, marnie to wygląda, ale bardzo proszę o rzucenie okiem.
    Jesli nie będzie wyjścia i nic poza wymianą nie wchodzi w grę, to kupię jednak nowy piekarnik, choć stary wygląda w sumie jak nówka. Nie lubię marnotrawstwa, dlatego ośmielam się tu pytać. Pozdrawiam serdecznie i polecam się bardzo.
    W załącznikach fotografie uszkodzeń.
    monablue
    Level 10  
    Serdeczne dzięki! Myślałam, że spalona śceiżka dyskwalifikuję taką płytkę od razu. Wiem, że przekaźnik to kilka-kilkanaście złotych, ale ta ścieżka mnie niepokoiła. Czy coś takiego naprawi tylko serwis producenta, czy każdy porządny elektronik w innym serwisie? Na babski rozum to drugie. Serwis mam 100km od domu, a na miejscu parę niezłych "niefirmowych".

Dodano po 1 [minuty]:

JEDD, przez ten przekaźnik załączają się grzałki, grill i wentylator/termoobieg. Przynajmniej te elementy, mimo "pikania" nie działają.
    JEDD
    Level 29  
    Mostek w odpowiednim miejscu i będzie w porządku. Każdy elektronik posiadający szczątkowe pojęcie o elektronice powinien bez problemu sobie poradzić.

Dodano po 1 [minuty]:

Tyle elementów przez jeden przekaźnik? Pozostałe też coś muszą załączać.
    monablue
    Level 10  
    Też mi się wydaje trochę za dużo :-) Te elementy zamilkły. Pozostałe historie na panelu działają : włączanie, wyłączanie, zegar, ustawianie temperatury itd.
    Będę szukać w takim razie elektronika, który lubi się w to bawić. Ryzyko niezbyt duże, a zawsze to sprzęt z 2003 roku. Mam wrażenie, że lepszy, niż współczesne jednorazówki.
    Bardzo dziękuję za pomoc!
    monablue
    Level 10  
    Wracam, żeby napisać, że piekarnik grzeje, aż miło. Na zdjęciach widać mostek zrobiony z drutu miedzianego i nowy przekaźnik. Przyczyną okazały się być zimne luty - wszystkie grzałki na szczęście są w porządku.
    Gdyby ktoś nie miał ochoty jednak się bawić w szukanie odpowiedniej osoby do zreperowania płytki - koszt nowego panelu sterowania to w tej chwili 830zł (plus robocizna). Używkę proponowano mi za 500. Jedna i druga propozycja skłoniła mnie natychmiast do szukania innego rozwiązania.
    Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.