Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tworzenie wirtualnej sieci w Windows 10 - nie można uzyskać adresu IP.

17 Sty 2016 21:33 2028 5
  • Poziom 6  
    System Windows 10.
    To moja karta USB WiFi.
    Tworzenie wirtualnej sieci w Windows 10 - nie można uzyskać adresu IP.
    TL-WN725N V2.
    Zainstalowałem sterowniki TPLink.

    Problemy zaczynają się od tego momentu :
    Utworzyłem wirtualną sieć na podstawie tego poradnika.
    netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=RaVns key=HASLODOSIECI
    Następnie uruchamiam sieć:
    netsh wlan start hostednetwork

    Smartfon w jakim chciałem połączyć się z tą siecią, podaje informację :
    Nie można uzyskać adresu IP.
    Tworzenie wirtualnej sieci w Windows 10 - nie można uzyskać adresu IP.

    Nie wiem gdzie szukać rozwiązania ....
  • Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    Telefon jest w sieci tylko z twoim komputerem. Musisz na kompie zainstalowac server DHCP albo wpisac w telefon IP na stale (a nie automatyczne pobieranie)
  • Serwerowe OpowieściSerwerowe Opowieści
  • Poziom 6  
    Nie rozumie tego.

    Przypisałem statyczny IP w telefonie i niby połączyło, ale piszesz o serwerze DHCP ...
    Więc co ? Ten cały poradnik jest zły ?

    Jak utworzyć wirtualny router Wi-Fi w Windows 8

    Druga sprawa to udostępnianie połączenia internetowego.
    Robię według poradnika i internetu nie ma ....
  • Poziom 16  
    Witam.
    Rozwiązał kolega ten problem? Bo u mnie to samo. Mam wirtualną sieć "Połączenie lokalne * 2", typ dostępu internet, udostępnianie z głównej sieci dla "Połączenie lokalne*2" włączone, DHCP enable, wifi włączone, a "nie można uzyskać adresu ip". Nie kumam. Odinstalowywałem kartę wifi, resetowałem kompa, sterowniki aktualne. Już mi ręce opadają. Dodam, że kilka dni działało. Rano włączam kompa, klikam udostępnij - i nie działa. A wieczorem było ok!!! Ma ktoś jakiś pomysł???
  • Poziom 6  
    Nie rozwiązałem.
    Podpinam kablem .... i czekam.
  • Poziom 16  
    Sprawdź to:
    Panel Sterowania/Zapora systemu Windows/Włącz lub wyłącz zaporę a potem powyłączaj. U mnie zadziałało. Ciekawe na jak długo:)