Witam Kolegów forumowiczów,
już dawno chciałem wrzucić tą prostą przeróbkę do podświetlania zegarów w Oplu Astra G, którą zmajstrowałem parę lat temu (wcięło zdjęcia z przeróbki a ostatnio znalazł się czas to rozebrałem aby zrobić nowe) i do tej pory działa bez zarzutu i bez procesora.

A więc od początku:
Opel Astra G ma regulację podświetlania deski rozdzielczej wraz z zegarami, która znajduje się po lewej stronie kierowcy poniżej kierownicy, fajna sprawa. Działa dobrze, ale miałem niedosyt, ponieważ w nocy podświetlanie świeciło za mocno (raziło), a w dzień nie było widać np. kilometrów na wyświetlaczu, więc po przemyśleniu, na jakim procesorze zrobić automatyczną regulację, rozebrałem widoczny na zdjęciach moduł odpowiedzialny za regulację jasności. Okazało się, że można dodać prostym, tanim oraz szybkim sposobem automatyczną regulację, nie ingerując zbyt w budowę oraz w starą manualną regulację, nie mam żadnych schematów - wszytko widać na zdjęciach oraz filmie.

Z elementów elektroniki potrzebnych to:
- oprawka na LED fi 5mm
- kondensator elektrolit 220uF/25V
- fotorezystor 10K
- dwa przewody 15cm wystarczy
- goldpin oraz precyzyjna żeńska strona do łatwego rozłączania fotorezystora
Z mechanicznych:
- wiertło fi 5mm
- dwie balszki lub dwa noże do wyciągnięcia całego modułu z auta (włożyć z lewej i prawej strony i wyciągnąć za pokrętło włączania świateł)
- lutownica
- glugan (aby zamocować fotorezystor w oprawce LED; wiem - mogłem przykleić na kleju, ale nie było pod ręką, a wygląd zachowany także

- lutownica
Układ działa bdb. Jest zachowana regulacja manualna, także mogę polecić, zwłaszcza że szybko prosto i tanio (wiem, wiem, że takich cudów nie ma, ale jednak tutaj się udało) można go zmontować.

Zdjęcia:

Film przedstawiający działanie (nagrany w nocy dla lepszego zobrazowania działania

PS. Zakładam, że ten trik zadziała nie tylko w Astra G, ale w innych pojazdach z podobną regulacją jasności jeśli jest.

Ubiegając pytania, czemu czujnik w tym miejscu: nie chciałem ingerować bardzo w auto, sprawdziłem przez wierceniem otworu na czujnik, że w tym miejscu działa dobrze w dzień i nocy (na 95%), umiejscowienie pod szybą byłoby lepsze, ponieważ czujnik lepiej reagowałby na słońce, ale więcej zabawy, przeciągania kabli, a tak estetyczność zachowana i funkcjonalność zarazem została.

Pozdrawiam
George2002
Cool? Ranking DIY