Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

lodówka samsung no frost agregat nie chodzi

davinci1212 18 Sty 2016 09:28 4089 30
  • #1 18 Sty 2016 09:28
    davinci1212
    Poziom 4  

    Witam jak podłączyć na krótko agregat do prądu tyle jest tych kabli
    lodówka samsung no frost agregat nie chodzi

    0 29
  • #2 18 Sty 2016 10:07
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  

    Najlepiej wezwij elektryka, ale podpowiem, że kabel idący na lewo, czarny, przewód niebieski N brązowy L. Pamiętaj, że występują tam napięcia niebezpieczne dla życia.

    1
  • #3 18 Sty 2016 10:16
    davinci1212
    Poziom 4  

    lodówka samsung no frost agregat nie chodzi

    Dziekuje za szybką podpowiedź:)
    A do kostki agregatu jak te kable podłączyć? Tak zeby go nie spalić:) dziekuje jeszcze raz

    0
  • #4 18 Sty 2016 10:38
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  

    @davinci1212 agregat ma dwa uzwojenia, rozruchowe i robocze. To pierwsze załączane jest bimetalicznym włącznikiem, lub przez kondensator. Może prościej będzie znaleźć schemat tej lodówki?

    0
  • #5 18 Sty 2016 14:58
    davinci1212
    Poziom 4  

    lodówka samsung no frost agregat nie chodzi

    Taki schemat znalazłem na lodówce, dla mnie to czarna magia:) lodowka przestala działać 24 grudnia rano :( lepszego dnia nie mogła wybrać 4 letnia! Miałem nadzieje ze przynajmniej 10 lat pochodzi ! wszystko sie swieci wiec chciałem sprawdzić czy ten agregat rzeczywiście padł czy to cos drobniejszego:) wiec prosze o pomoc o podłączenie na krotko do pradu zeby miec 100% pewnosci! Z gory dziękuje

    0
  • Pomocny post
    #6 18 Sty 2016 15:27
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  

    Na kompresorze C - neutralny
    S - rozruch
    M - praca

    Do sprawdzenia ten termistor, czy działa (PTCRELAY) i OL PROTECTOR, oba mają przewodzić, w normalnym stanie.
    Silnik - uzwojenie M-C ma mniejszą oporność niż S-C.

    0
  • #7 18 Sty 2016 19:16
    davinci1212
    Poziom 4  

    Dziękuję ciasteczkowy potworze za pomoc:)

    Niestety jestem zielony w tych sprawach i nie mam pojecia jak te podzespoły sprawdzić i jakim urzadzeniem nawet nie wiem jak te termiki wygladaja! Zazdroszczę tobie pojecia i obeznania w tym temacie:) domyslam sie że tłumaczenie wszystkiego to dluga droga, ale doceniam każdą podpowiedź:) poraz kolejny dziekuje bardzo

    2
  • Pomocny post
    #8 19 Sty 2016 19:11
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  

    @davinci1212 sprawdź to omomierzem.

    0
  • #9 08 Lut 2016 08:46
    davinci1212
    Poziom 4  

    Witam ponownie zakupilem wlasnie multimetr:)
    Zamierzam troszke posprawdzac czy wzystko przewodzi prawidlowo w tej lodowce :) pytanie tylko jak ustawic pokretlo i jakie wartosci multimetrma wskazywac podczas mierzenia
    podzespolow?

    0
  • Pomocny post
    #10 08 Lut 2016 11:11
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  

    Ustaw pokrętło na zakres "OHM" lub "Ω", podzakres 200, powinien przy przewodach i bezpiecznikach wskazywać blisko 0, uzwojenie silnika odpowiednio więcej, ale mniej jak te 200om.

    0
  • #11 02 Lip 2016 18:39
    davinci1212
    Poziom 4  

    Sprawdzilem OL PROTECTOR tak mi sie wydaje ze to jest to patrzac na schemat:) wskazywal wartosci bliskie zera. Natomiast PTCRELAY patrzac na schemat to jest ta walcowata biala puszka widoczna na zdjeciu chyba to ?? To nie pokazuje zadnej wartosci nic sie nie dzieje multimetr nie reaguje! Czy zmienic ustawienie w multimetrze?

    Dodano po 10 [minuty]:

    Pomylka ptc relay to ta prostokatna kostka nakladana na dwa bolce przy kompresorze zmierzylem i wartosci tez bliskie 0, sprawdzilem trzy bolce w kompresorze tez pokazuja wartosci mniejsze niz 200,a to co miezylem wczesniej bez powodzenia to jakis kondensator chyba moze to jest do wymiany ? Dodaje zdjecie

    0
  • #12 04 Lip 2016 16:46
    davinci1212
    Poziom 4  

    Jak to sprawdzic na multimetrze, albo ominąć zeby agregat zaskoczył? Dzieki z góry za podpowiedzi!

    0
  • #14 04 Lip 2016 18:24
    davinci1212
    Poziom 4  

    Wentylator nie pracuje, swiatlo w lodowce i panel z przodu lodowki swieci po zalaczeniu lodowki do pradu. slychac jedno cykniecie dochodzace z tylnej gornej czesci lodowki tam gdzie znajduje sie plytka scalona! I potem cisza.

    Dodano po 40 [minuty]:

    Przepraszam wentylator zalacza sie na chwilę na samym poczatku

    0
  • #15 06 Lip 2016 14:55
    davinci1212
    Poziom 4  

    Przed awarią lodowki mialem w domu remont i fachowcy wymieniali stare bezpieczniki na nowe i czesto wylaczali prad.moze doszlo do zwarcia gdzies w lodowce??

    0
  • #16 11 Lip 2016 21:37
    davinci1212
    Poziom 4  

    Co jeszcze powinienem sprawdzic??
    Dziekuje z gory za podpowiedzi

    0
  • Pomocny post
    #17 12 Lip 2016 08:02
    teskot
    Poziom 27  

    Sprężarka powinna wystartować po połączeniu szarego przewodu biegnącego od wtyczki zasilania z punktem M sprężarki (tam, gdzie dołączony jest czarny przewód wentylatora). Jednocześnie wentylator również powinien się włączyć. Jeśli tak jak piszesz, czujnik przeciążenia ma zwarcie i termik rozruchowy sprężarki również, to powinno to zadziałać. W takim przypadku uszkodzenia należy szukać w obwodach sterowania. Jeśli natomiast sprężarka nie ruszy, ale będzie "buczeć" to podejrzany jest kondensator rozruchowy umieszczony w puszce połączeniowej. Trzeba zauważyć, że niezmiernie rzadko zdarza się elektryczne uszkodzenie kompresora.

    0
  • #18 13 Lip 2016 08:47
    davinci1212
    Poziom 4  

    Dziekuje za podpowiedz:) w sobote zabietam sie za sprawdzanie kompresora:) dam znac

    0
  • #19 24 Lip 2016 16:42
    davinci1212
    Poziom 4  

    Kompresor buczy po podlaczeniu do pradu!

    Dodano po 11 [minuty]:

    W jaki sposob sprawdzic ten kondensator? ,wydaje mi sie ze to jest ta biala walcowata puszka z ktorej odchodza dwa niebieskie przewody czy mam racje? Miernikiem próbowałem to sprawdzic, ale nie wiem czy dobrze go nastawiłem ponieważ nie było zadnych zmian, multimetr nic nie wskazywal!

    0
  • Pomocny post
    #20 25 Lip 2016 08:55
    teskot
    Poziom 27  

    Kondensator można sprawdzić, jeśli miernik ma funkcję pomiaru pojemności. Większość tych tanich nie ma. Poza tym taki pomiar nie zawsze jest pewny, bo inaczej kondensator może zachowywać się "katowany" dużym prądem w urządzeniu, a inaczej "muskany" przez elektronikę multimetru.
    Wymień go, to nie jest duży koszt. Kupisz go w każdym sklepie z częściami AGD, a zdarzają się również w dobrych sklepach elektrycznych/elektronicznych.

    0
  • #21 25 Lip 2016 11:29
    davinci1212
    Poziom 4  

    Dobra dziękuję:) zmienie kondensator na nowy i dam znac, ale dopiero za 3,5tygodnia poniewaz wyjezdzam na urlop:) jeszcze raz bardzo dziękuję za podpowiedzi:)

    0
  • #22 27 Sie 2016 12:12
    davinci1212
    Poziom 4  

    Witam:) Podlaczylem agregat na krotko jeszcze raz i działa:) ostatnio coś źle połączyłem bo tylko buczał!
    To problem może tkwi w przekazniku na module ktory wydaje dziwny dzwięk (cykniecie )przy podlaczeniu do sieci jakby chciał a nie mógł załączyć agregatu,a światło i wiatrak działa w lodowce!
    Gdzie teraz szukać problemu?? Z góry dziękuję za pomoc

    Dodano po 25 [minuty]:

    lodówka samsung no frost agregat nie chodzi[/quote]

    Dodano po 43 [minuty]:

    Ta biala duza kostka na plytce ( tyco electronics 0z-ss-112L1 przekaznik )powoduje to cykniecie i w ciemnosci jest blysk elektryczny jakby zwarcie w środku!

    0
  • Pomocny post
    #23 27 Sie 2016 16:10
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe

    davinci1212 napisał:
    Ta biala duza kostka na plytce ( tyco electronics 0z-ss-112L1 przekaznik )powoduje to cykniecie i w ciemnosci jest blysk elektryczny jakby zwarcie w środku!


    Być może styki wypalone i zwierają się tylko na moment. Wymień przekaźnik (uwaga na właściwe napięcie cewki).

    0
  • #24 28 Sie 2016 10:35
    davinci1212
    Poziom 4  

    Spróbuje to wymienić.! Tylko mam problem ze znalezieniem odpowiedniego przekaznika. Znalazlem identyczny przekaznik w Chinach mysle ze mozna znalezc w Polsce podobny
    Czy parametry muszą być identyczne z oryginalnaym przekaźnikiem?
    Jezeli ktoś moze polecić jakąś stronke z przekaznikami byłbym wdzięczny:)

    0
  • #25 02 Wrz 2016 15:22
    davinci1212
    Poziom 4  

    Kupilem przekaznik 16A inny niz oryginalny! Ilosc nozek
    Sie zgadza rozmiar: dlugosc i szerokosc taka sama:) tylko wysokosc inna, ale to chyba nie robi roznicy??

    0
  • Pomocny post
    #26 02 Wrz 2016 15:27
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe

    davinci1212 napisał:
    Kupilem przekaznik 16A inny niz oryginalny!


    Napięcie cewki?

    davinci1212 napisał:
    Ilosc nozek


    Połączenia też?

    davinci1212 napisał:
    tylko wysokosc inna, ale to chyba nie robi roznicy??


    O ile mieści się w obudowie...

    2
  • #27 02 Wrz 2016 16:23
    davinci1212
    Poziom 4  

    Napięcie i połączenie jest takie samo, a w obudowie raczej sie zmieści, ale musze poczekać na kostke do poniedziałku bo dopiero wczoraj ją zamówiłem

    0
  • #28 06 Wrz 2016 17:11
    davinci1212
    Poziom 4  

    Po wymianie przekaźnika na nowy lodowka działa:))
    Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc i cierpliwość:))
    Temat uznaje za zamknięty i dodaje zdjecie z nowym wlutowanym przekaźnikiem:) lodówka samsung no frost agregat nie chodzi

    0
  • #29 06 Wrz 2016 17:11
    davinci1212
    Poziom 4  

    Dziękuję
    :D

    0
  • #30 23 Lis 2017 10:01
    pele1710
    Poziom 9  

    Witam,
    Ja mam identyczny przypadek nie włącza się agregat lodówki Samsung rl 40 światło się świeci. Na krótko agregat chodzi. Też na przekazniku miałem błysk elektryczny po wymianie przekaźnika na nowy też agregat nie dziala. Co dalej może jakiś czujnik temperatury czy coś proszę o pomoc.

    Dodano po 17 [godziny] 15 [minuty]:

    Zmieniłem jeszcze raz przekaźnika na nowy i agregat działa lodówka chodzi. Widocznie ten pierwszy co wymienialem tez byl uszkodzony. Bardzo pomocny temat dzieki

    Dodano po 1 [godziny] 49 [minuty]:

    Tak wyglada ta plytka od tylu gdzie znajduje sie wlutowany przekaznik. Plytka znajduje sie na tylniej ścianie lodówki na górze po lewej stronie pod plastikową osłoną notowaną na jedną śrubę

    0