Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

dwa dekodery ten sam problem - DVB-T zwarcie ?

winiu1995 18 Jan 2016 14:09 2604 13
  • #1
    winiu1995
    Level 9  
    Witam, napotkałem sie z pewnym problemem w mojej instalacji antenowej i podejrzewam, iż uszkadza się dekoder. posiadam w domu dwa TV, jeden to stary kineskopowy samsung do którego podłączony był dekoder dvb-t Aiwa, drugi TV to MANTA z wbudowanym dekoderem dvb-t, Antena siatkowa umieszczona jest na balkonie, pierwszy TV znajduje sie około 13metrów od anteny, drugi odbiornik znajduje się około 22metrow od anteny. sygnał z anteny wchodzi do trójnika - ZLA0636 - z trójnika do dekodera Aiwa przewód około 1metra, oraz do drugiego TV manta przewodem około 9m przy którym jest klasyczny zasilacz do anteny siatkowej. problem polega na tym, że przedwczoraj w nocy oglądając pierwszy TV z osobno podłączonym dekederem, ten nagle się wyłączył, po ponownym włączeniu dekodera przyciskiem na pilocie, zapalila sie zielona kontrolka, brak obrazu, brak informacji na dekoderze o kanale (wcześniej wyświetlał), rano probowałem włączyć/wyłączyc ale zero reakcji na pilot, po podłączeniu do gniazdka cały czas swieci się zielona kontrolka. wczoraj zakupiłem nowy dekoder Manta dvb-t06x, podłączyłem go do TV, wyszukałem kanały i działał do dziś rano, do momentu kiedy wyłączyłem dekoder z prądu ponieważ musiałem uporządkować przewody, po podłączeniu dekodera do prądu, ten sam efekt jak i w dekoderze Aiwa, swieci sie zielona kontrolka, brak reakcji na pilot, brak sygnału, po odłączeniu i podłączeniu do prądu brak zmian, caly czas swieci sie zielona kontrolka, czy to zbieg okoloczności i obydwa dekodery padły czy moja instalacja antenowa moze robić jakieś swarcie??
  • #2
    andpol 33
    Level 38  
    Sprawdź, czy z instalacji nie wchodzi 12V w dekoder.
  • #3
    winiu1995
    Level 9  
    sprawdze kiedy zdobęde jakiś miernik. a czy te 12V nie powinno wchodzić w dekoder? skoro jest podłączony zasilacz?
  • #4
    krzysiozak
    Level 38  
    winiu1995 wrote:
    sprawdze kiedy zdobęde jakiś miernik. a czy te 12V nie powinno wchodzić w dekoder? skoro jest podłączony zasilacz?


    Dekoder powinien mieć opcję czy podawać 5 V do wzmacniacza antenowego jeśli takowy by występował.
  • #5
    winiu1995
    Level 9  
    W starym dekoderze który posiadam Aiwa, była opcja zasilanie anteny ktora była wyłączona, jak również w nowym dekoderze Manty ta opcja była wyłączona.
  • #6
    jack200
    Level 14  
    Ja bym sprawdził na początek zasilacz.
  • #7
    irekr
    Moderator
    Czy w czasie gdy padł dekoder były opady śniegu...?
  • #8
    winiu1995
    Level 9  
    jack200 wrote:
    Ja bym sprawdził na początek zasilacz.

    Moim zdaniem zasilacz jest ok, drugi TV manta z wbudowanym dekoderem dziala bezproblemowo, gdy odłączę zasilacz rzecz jasna sygnał znika.

    Dodano po 1 [minuty]:

    irekr wrote:
    Czy w czasie gdy padł dekoder były opady śniegu...?

    Tak, dość słabe ale były.
  • #9
    LeDy
    Level 43  
    andpol 33 wrote:
    Sprawdź, czy z instalacji nie wchodzi 12V w dekoder.

    Jeżeli podał rozgałęźnik prawidłowo to skąd by miało gdziekolwiek dochodzić napięcie jak nie tylko do anteny?
  • #10
    andpol 33
    Level 38  
    A rozgałęźnik nie może być uszkodzony i puszczać na wszystkie wyjścia?
  • #11
    jack200
    Level 14  
    Skoro na jednym wyjściu z rozgałęźnika antenowego masz sygnał, to problem może być w kablu od rozgałęźnika i wtyczkach, lub w samym rozgałęźniku, a jak chcesz sprawdzić dekoder to podłącz go pod kabel na którym masz sygnał.
  • #12
    winiu1995
    Level 9  
    jack200 wrote:
    Skoro na jednym wyjściu z rozgałęźnika antenowego masz sygnał, to problem może być w kablu od rozgałęźnika i wtyczkach, lub w samym rozgałęźniku, a jak chcesz sprawdzić dekoder to podłącz go pod kabel na którym masz sygnał.

    Dekoder był podłączany pod każde wyjscie z rozgałęźnika, jak i bezpośrednio do anteny, brak sygnału jest w TV, nie w dekoderze. A dekoder zachowuje sie tak, jakby był jedynie włączony do prądu, do TV jest podłączony przez EURO a wcale nie reaguje.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Puki co wymieniałem dekoder na inny, podłączyłem tak samo jak był podłączony poprzedni i działa. Doradca w sklepie powiedział mi, że to pewnie trafila się jakaś 'lipna' seria.

    Dodano po 42 [sekundy]:

    Jedyne co mnie zaniepokoiło to sprawa dwóch dekoderów z tą samą usterką.
  • #13
    jack200
    Level 14  
    Zdarza się w dzisiejszych czasach akurat padło na Ciebie.
    Pokrętła od kuchni gazowej wymieniałem 3 razy bo były źle odlane na wtryskarkach, a co dopiero dekoder. :D
  • #14
    winiu1995
    Level 9  
    co racja to racja, zamykam temat z powodu pozbycia sie urządzenia :)