Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki model auta wybrać: Ford Mondeo MK3, Skoda Superb czy Audi?

kamcia15 23 Jan 2016 21:16 2547 38
    wichurewicz
    Level 25  
    Nissan osobowy to przecież produkt europejski, który nigdy Japonii nie widział.

Zdumiewające, że ludzie nadal wierzą w bogatego Niemca, który nie naprawia tylko kupuje sobie nowe.
    Kune
    Level 24  
    karas44 wrote:
    wichurewicz wrote:

No jasne, bo Passat z półmilionowym przebiegiem za 3000 euro to całkowicie bezawaryjny pojazd. Tylko ci głupi Niemcy się pozbywają takich cudów za psi grosz, żeby kupować fabrycznie nowe, w których, wedle kolegi, psuje się coś bardzo często.

Chciałeś napisać ci mądrzy Niemcy:D
    Niemiec jeździ co najmniej raz na rok na gruntowny przegląd auta, i mechanik mu mówi ze szykuje się grubsza naprawa. to Niemiec sprzedaje auto i kupuje nowe, tyle.
    Nie ładuje kasy w starego gruchota, co innego klasyki pow 30lat.
    Brat robi w nissanie (niemcy) i ciągle robią rozrządy tych śmiesznych silniczków na łańcuszku, ceny tych aut będą bardzo ciekawe za parę lat, co więcej ci co maja cięższa nogę rozrządu nawet nie starcza do serwisowej kontroli.
    ps; prezes nissana jeździ bmw :D

Nissan = Renault
    kakibara
    Level 33  
    Cześć , sprowadzony może być w gorszym stanie niż zarejestrowany u nas, sprzedający udostępni ci z tablicami gdzie możesz się przejechać do stacji kontroli i do dobrego mechanika diagnosty - piszę do dobrego - kiedyś nabijałem klimę w podróży nad morze gdzieś w okolicach Kołobrzegu, i byłem przy takiej rozmowie kupujący - sprzedający (komis) - właściciel warsztatu - żal mi było tego kupującego (sprzedający z właścicielem komisu nie znali się) - wiedza właściciela zakładu naprawy była, z zakresu aut ich usterkowości i użytkowania - bardzo mizerna. a ZACHĘCAŁ DO zakupu tourana 2.0 tdi z pierwszego roku produkcji z siwym dymem z rury, i walącym kołem dwumasowym. - nabywca był zachwycony - kupił auto. - oprócz śmiechu, kultura nie pozwalała mi zająć zdania w tym temacie.
    Często na placu nie mam - nie ma możliwości przejechania się autem, wiele usterek może być nie zauważonych, a jak wyjeżdżasz na próbnych tablicach - auta nie oddasz i prosisz zaraz kolegę żeby cofnął lawetą. Co nie jest każdorazowym procederem - haha.
    Mondeo jest dużym rodzinnym autem, jeżeli starczy ci na mk4 1.8 tdci 125 KM, - to dobre auto z dobrym dieslem nie ma dpf.
    Mondeo mk3 po liftingu ma polepszone wtryskiwacze, troszkę mniej zapewne się psuje - bierzesz to na siebie?
    Laguna 1.6 16v, 1.8 16v, 2.0 16 v - szczególnie ta 140 km, 2.0 t 170 KM, z turbo będzie paliła więcej nie oszukujmy się, ale może tata potrzebuje co jakiś czas jeździć z bananem na ustach i z radością ruszać z pod świateł? nadają się pod lpg.
    laguna 3 2.0 dci pięknie chodzi spójrz na jej parametry Nm, tylko czy ci starczy na nią ? bardzo poprawili lagunę po 2003 roku 3-ka jest już godna polecenia.
    P.S. co do zakupu tdi z 2000 lat. - jakieś 2 miesiące temu zakupiłem Leona 1.9 tdi 90 KM, z przebiegiem 230 tyś km, w salonie z diagnozowanym uszkodzonym silnikiem - nie zapalał.
    Usterką był kabel pęknięty we wtyczce z czujnika koła zamachowego. Więc można jeszcze kilka tdi wyrwać za granicami i w kraju.
    Kune
    Level 24  
    kakibara -> Czy Ty widziś budżet?? 15 000 zł. A Ty proponujesz Mondeo MK4? Lagunę 3?
    kakibara
    Level 33  
    Widzę auto musi kupić dziś czy najlepiej jutro? jeżeli ma chwilę czasu może poszukać - zdarzają się okazje, np. mondeo 2003 rok za 5 tyś zł wszystkie wtryski do wymiany - przecież chciał takiego mondka, a za 15 tyś można kupić mondeo mk4 z pierwszego roku produkcji, za 19 tyś na portalu aukcyjnym , jest zarejestrowany 2.0 z gazem kombi, alusy, wszystko robione w serwisie - sprzeda za 19 tyś czy opuści nie wiem tak na szybko wpisuje nie dzwoniłem, za granicą musisz zapłacić od 2500-2700 euro zależne od stanu, diesel ponad 300 tyś km, coś urwane, zbite, 3500 kupujesz rocznik 2008, 4000-4500 euro kupujesz bez problemu rocznik 2008 wzwyż, i nie pisz mi że nie ma okazji, sam masz lawetę i albo jeździłeś albo jeździsz,
    Czy to jest okazja? bmw e46 2002 2.0 lpg, alus 16 , klimatronik, sedan, opony zimowe na stalowych, PL rejestracja, kierownica m3, w zawieszeniu zero stuków - pan po 40 oddał ja w rozliczeniu za 7 tyś zł (dużo czy mało? jemu najwyraźniej się opłacało)- potrzebował vana w dieslu, mondeo 1.8 sci, 2004 liftback kupiłem za 800 euro co prawda w pakiecie ale to moja sprawa i też wiem nie musisz pisać, że silnik lipa - już siedzi 2.0 pb i nie liczę autorowi kosztów, że kanapki, że nocleg na tylnym siedzeniu, że tablice, tylko piszę wyrażnie , że POLECAM lagunę 2 z silnikami benzynowymi , które się nadają pod lpg, i jeżeli znajdzie za dobre pieniądze czyli okazję która zdarza się w życiu każdego człowieka laguna 3 jest mocno poprawiona, niech ja kupi. Nie piszę że ma kupić igłe z DE czy SSWIS, bo zadbana będzie droższa niż ta nasza serwisowana krajowa.
    Nie polecam AUTOROWI mondeo mk3 bo miałem i też były problemy z wtryskami - czyli z ich nie należytą naprawą, bo są to wtryski które powinno się wymieniać na nowe - a panowie z podpisu DIESELSERVIS czytaj jak chcesz, kupują chińskie czy jakieś tam zaworki i je rzekomo naprawiają, gdzie jestem uwierz mi sam w stanie to zrobić, zaprogramować i wykonać jazdę próbną.
    piszesz, że może kupić alfe 159 w dieslu za 15 tyś zł, proszę cię co to będzie za złom? za 159 trzeba dać minimum 20000 - 23000 tys zł i to, żeby wyglądało i jeździło - sam wiem bo ma mój ojciec i wiem ile się naszukaliśmy, żeby trafić auto w nienagannym stanie.
    kamcia15
    Level 8  
    Dzięki wszystkim za komentarze.

Dużo się naczytałem i doszedłem do wniosku ze za 15tys. można kupic coś lepszego niż mk3.
    Sonata bardzo mi się podoba ale kurcze nie mam przekonania do nich.

Polecacie bardziej polskie auto niż ściągane?
    Myślę ze poczekam ze dwa-trzy miesiące i kupie coś za 20tys.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    kamcia15 wrote:
    Sonata bardzo mi się podoba ale kurcze nie mam przekonania do nich.

Bo mało kto wie jak to wygląda, nie mówiąc o przejechaniu sie, wiec jak nie znam , to sie boję. Przez to cena tego auta jest zaniżona o 20-30% w stosunku do rzeczywistej jakości odwrotnie jak w wiekszości aut niemieckich. Dlatego 10-letniego hyundai'a kupisz za 16 tys, a A4 za25 tys. Auta w tej samej klasie, co prawda nie do końca porówywalne, ale to daje jakis obraz co mozna kupic. O dziwo na rynku USA to auto było wyżej w rankingach niezawodności od audi.
    Poczytaj o tym aucie i wyrób sobie sam opinię. Od 6 lat ma takie auto mój szwagier, kupił po mojej sugestii i samochód całkowicie bezproblemowy, wcale nie rdzewieje, silniki benzynowe bardzo udane i oszczędne. Ma miękawe zawieszenie, ale jak na nasze drogi to jest raczej zaleta.
    wolf09
    Level 18  
    Bardziej polecam ściągane z Niemiec niż z Polski ,ale wybór należy do Ciebie.Większość samochodów miałem z Niemiec i cieszyłem się z jazdy przez długi czas bez dokładek.Pozdrawiam
    kamcia15
    Level 8  
    Ok dzięki za pomoc :)