Witam.
Postanowiłem wykonać sterownik do ogrzewania postojowego firmy Webasto. Same sterowniki analogowe są dość drogie - to około 700 zł. Można szukać kompletnych zestawów w cenie do 1000 zł. W Piecach sterowanych cyfrowo po CAN dodatkowo montowanych w innych pojazdach niż fabryczne często zestaw należy doposażyć w przekaźnik, do załączania dmuchawy, sterownik czasowy, tzw. JAJKO, które jest dość drogie - około 300 zł. KOSZT ELEMENTÓW do budowy TO OKOŁO 80 ZŁ PLUS PCB około 30 zł zlecone do wykonania. Sterownik ma kilka zalet. To taka że sterownik posiada wyjście na kontrolkę zewnętrzną sygnalizującą pracę ON/OFF, wyjście na przekaźnik do sterowania dmuchawą nawiewu oraz pompą obiegową.
Cały sterownik mieści się w oryginalnej obudowie i obsługuje oryginalne złącza. Program napisany w BASCOM na Atmega88 obsługuje 4 kanały PWM. Wyjścia sterowane Tranzystorami IRF: Pompa Paliwa, świeca żarowa, dmuchawa palnika, pompa obiegowa płynu chłodniczego, dwa wyjścia tranzystorowe do Przekaźnika dmuchawy oraz zew. kontrolki LED. Sterownik posiada dwa tryby grzania cieczy 100% mocy do uzyskania 60 st. C oraz około 60 % mocy po przekroczeniu tej temp. Sterownik posiada kontrolę płomienia tak jak w oryginale, na podstawie rezystancji świecy żarowej palnika. Piec wyłącza się po osiągnięciu temperatury cieczy 90 st. C. Piec ponawia próbę zapłonu trzykrotnie, po czym przechodzi w tryb czuwania w razie braku płomienia. Ja kupiłem zestaw webasto za około 250 zł z VW T5 jak na foto, sprzedawcy często sprzedają cały zestaw z pompkami, przewodami oraz wtyczkami. Bardzo łatwo można przerobić również dogrzewacz na pełne - wystarczy przewiercić i wlutować dwa piny na pompkę obiegową. Testuję u siebie w 4 autach od kilku miesięcy przy -18 st. i jest ok.
Sterownik posiada również jedno niewykorzystane wejście do oprogramowania. Całość pobiera około 4-5 plus około 3A dmuchawy wnętrza kabiny, całość nie powinna przekroczyć 10A. Sterownik oczywiście sprawdza napięcie zasilania w celu zabezpieczenia akumulatora. Piec uruchamiam Modułem GSM CLIP lub SMS lub przyciskiem (100 zł). W wolnej chwili dołączę filmy z pracy.
Wersja ostateczna SMD z watchdogiem , zewnętrznym rezonatorm i komunikacją rs 232.
Film z działania załączam pilotem na stole.
https://www.youtube.com/watch?v=Puoj4agMup4

Cool? Ranking DIY