Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Yaris dodatkowy pilota X-Safe01 DDS CAN

Bob57 19 Jan 2016 16:38 4779 8
Optex
    Bob57
    Level 18  
    Witam
    Mam problem z zaprogramowanie pilota do tego alarmu.
    Próbowałem metodą z forum:Wejście w tryb programowania funkcji i programowania pilotów
    1. Włączyć zapłon
    2. Rozbroić (wyłączyć) funkcję DFBS.
    3. Trzymając ukryty wyłącznik nacisnąć 5 razy przycisk UNLOCK na pilocie.
    4a. Dioda LED mignie 1 raz – wcisnąć przycisk UNLOCK na pilocie ponownie, co spowoduje wejście w tryb
    programowania funkcji - programatorem systemów QY- potwierdzone 1 sygnałem dźwiękowym syreny .
    4b. Dioda LED mignie 2 raz - wcisnąć przycisk UNLOCK na pilocie ponownie, co spowoduje wejście w tryb
    programowania pilotów lub bezobsługowych pilotów funkcji DFBS*.
    5.Wejście w tryb programowania jest potwierdzone 1 sygnałem mini głośniczka.

Niestety dioda się nie zaświeca, syrena nie "pika" a sprawna jest.
    Zadam pytanie klucz:
    Czy ukrytym przyciskiem jest switch w świecącej diodzie alarmu?
    Problemów przysparza mi również pkt.2 gdyż instrukcja mówi:
    W momencie kiedy dioda LED świeci na stałe sygnalizując uzbrojenie DFBS wprowadzić kod PIN przyciskiem autoryzacji........
    Dioda w moim przypadku nie zaświeca się na stałe w żadnej z opcji.
    Chciałbym Wam podać symbol z centrali ale zamontowana jest po lewej stronie od radia i nie wiem jak z stamtąd wydostać.

Pozdrawiam
  • Optex
    Bob57
    Level 18  
    Tak zamknięte, z otwartymi też próbowałem.
  • Optex
    wiesiekj
    Level 28  
    Spróbuj to:

2.3.5 Kasowanie i wgrywanie pilotów i identyfikatorów PIT
    Znając kod autoryzacji autoalarmu można wykasować wgrać nowe piloty i identyfikatory PIT. Autoalarm maksymalnie
    może pamiętać 4 piloty i 4 identyfikatory PIT. Wgranie nowego pilota, identyfikatora PIT powoduje automatyczne
    skasowanie wszystkich pozostałych wcześniej zakodowanych pilotów, identyfikatorów PIT. Dlatego należy w chwili
    wgrywania nowego pilota, identyfikatora PIT posiadać wszystkie pozostałe z danego zestawu. Procedurę wgrywania i
    kasowania identyfikatorów PIT należy wykonać w następujący sposób:
    • załącz stacyjkę
    • wprowadzić system w stan serwis
    • po wejściu w stan serwis przycisk autoryzacji PA należy trzymać dalej i w ciągu pięciu sekund należy wyłączyć i
    załączyć stacyjkę.
    • syrena wygeneruje jeden impuls. Przycisk PA należy puścić. Dioda LED szybko mruga. Autoalarm czeka na kody
    • naciśnij dwa razy przycisk kłódka zamknięta pierwszego pilota. Syrena jednym impulsem potwierdzi wgranie
    pierwszego pilota
    • naciśnij dwa razy przycisk kłódka zamknięta drugiego pilota. Syrena jednym impulsem potwierdzi wgranie drugiego
    pilota
    • naciśnij dwa razy przycisk kłódka zamknięta trzeciego pilota. Syrena jednym impulsem potwierdzi wgranie trzeciego
    pilota
    • naciśnij dwa razy przycisk kłódka zamknięta czwartego pilota. Syrena jednym impulsem potwierdzi wgranie
    czwartego pilota
    • naciśnij przycisk w pierwszym identyfikatorze PIT, aż dioda led zacznie w nim mrugać, syrena jednym impulsem
    potwierdzi wgranie pierwszego identyfikatora PIT, poczekać do zakończenia szybkiego mrugania diody w
    identyfikatorze PIT
    • naciśnij przycisk w drugim identyfikatorze PIT, aż dioda led zacznie w nim mrugać, syrena jednym impulsem
    potwierdzi wgranie drugiego identyfikatora PIT, poczekać do zakończenia szybkiego mrugania diody w
    identyfikatorze PIT
    • naciśnij przycisk w trzecim identyfikatorze PIT, aż dioda led zacznie w nim mrugać, syrena jednym impulsem
    potwierdzi wgranie trzeciego identyfikatora PIT, poczekać do zakończenia szybkiego mrugania diody w
    identyfikatorze PIT
    • naciśnij przycisk w czwartym identyfikatorze PIT, aż dioda led zacznie w nim mrugać, syrena jednym impulsem
    potwierdzi wgranie czwartego identyfikatora PIT, poczekać do zakończenia szybkiego mrugania diody w
    identyfikatorze PIT
    • wyłącz stacyjkę samochodu. identyfikatory PIT zostaną zapamiętane.
    Jeśli wgrywamy mniej niż cztery identyfikatory PIT, to po wgraniu ostatniego identyfikatora PIT wyłączamy stacyjkę.
    Wyjście ze stanu wgrywania identyfikatorów PIT potwierdzone zostanie jednym impulsem syreny.
    Bob57
    Level 18  
    Kolego wiesiekj jak wprowadzić • system w stan serwis ?
    wiesiekj
    Level 28  
    Najlepiej gdybyś jednak dostał się do centralki i podał dokładny typ, to jest do CAN3:

STAN SERWIS
    Wyłączenie serwisowe stosować przy każdorazowym oddawaniu pojazdu do serwisu celem naprawy lub przeglądu.
    Umożliwia to pozostawienie pilota z kluczami w stacji obsługi bez obawy wykonania przez nieuczciwego pracownika
    dodatkowego pilota, przypadkowego załączenia funkcji antyporwaniowej alarmu przy prowadzonych pracach
    serwisowych. Stan serwis wprowadzamy w następujący sposób:
    • załączyć stacyjkę w stan zapłon
    • wprowadzić kod przyciskiem autoryzacji PA
    • po usłyszeniu potwierdzenia wprowadzenia właściwego kodu (cztery impulsy wewnętrznego głośnika) nacisnąć PA
    na ok. 5 sekund do momentu potwierdzenia przez wewnętrzny głośnik dwoma długimi impulsami.
    Stan serwis dioda LED sygnalizuje długimi impulsami.
    Jeśli autoalarm wyposażony jest w syrenę z własnym zasilaniem kluczykową to po wprowadzeniu kodu należy syrenę
    wyłączyć kluczykiem. Zamek mechaniczny umieszczony jest w obudowie syreny. Wyjście ze stanu serwis odbywa się
    poprzez wprowadzenie kodu w identyczny sposób jak przedstawiono to powyżej oraz załączeniu syreny z własnym
    zasilaniem.
    Jeśli system alarmowy współpracuje z cyfrowa syreną wówczas syrena jest wyłączana i załączana w sposób
    automatyczny.
    Attachments:
    Bob57
    Level 18  
    Witam
    Niestety tym sposobem również się nie da.
    Doczytałem z centrali że jest to XS 01 CAN TY 4VCF oprócz tego co w opisie.
    Próbowałem chyba wszystkich kombinacji ale w żadnej z opcji po wł zapłonu led się nie zapala.
    Pozdrawiam
    papajondro
    Level 11  
    Może pomogę, choć już pewnie problem rozwiązany.

Przede wszystkim, instrukcja dostępna na forum jest przeznaczona do innego typu alarmu- ty masz X-Safe01 DDS CAN, na forum znaleźć można X-Safe01 DDS.

Skontaktuj się z producentem alarmu lub pisz do mnie na PW- udostępnię instrukcję.
    Bob57
    Level 18  
    Witam
    Kolego @papajondro faktycznie pomogło.
    Dziękuje
    Pozdrawiam