Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PEUGEOT BOXER 2,2 HDI 130 KM - kręci i nie odpala.

Adam Kopcych 19 Jan 2016 22:23 15330 11
    Adam Kopcych
    Level 8  
    Witam, Peugeot Boxer 2.2 HDI 130KM 2012 r kręci rozrusznik i nie chce odpalić. Nie wyświetla żadnych błędów.
    Zgasiłem auto i za chwilę chciałem odpalić i nic z tego.
    Stoi u elektryka już 3 dzień i nie są w stanie namierzyć problemu.
    Może ktoś coś podpowie?
    CAR pass
    Level 19  
    Sprawdź ciśnienie na szynie jeżeli jest oki, to to do sprawdzenia w czasie kręcenia rozrusznikiem obroty silnika jakie pokazuje w PP.
    nodzy
    Level 18  
    CAR pass wrote:
    Sprawdź ciśnienie na szynie

Ciśnienie które wydaje pompa a na szynie to to samo ciśnienie i powinno wzrastać w miarę kręcenia rozrusznikiem dziwne tylko że w sterowniku nie ma błędów.
    Adam Kopcych
    Level 8  
    Witam, ciśnienie ma ok 390 jeżeli dobrze zauważyłem, nie pokazuje żadnego błędu , informuje że imobi jest rozblokowany .

Dodano po 4 [minuty]:

Wcześniej miałem kilka razy takie zdarzenie ,że nie odpalał ale zapalała się kontrolka od imobi i za drugim razem odrazu odpalał .
    nodzy
    Level 18  
    Moim zdaniem przy wielokrotnej nieudanej próbie odpalenia powinny być błędy W BSi i sterowniku.
    Jeżeli jest ciśnienie paliwa to następne co można zrobić to sprawdzić napięcie na wtryskach czy sterownik je otwiera.
    CAR pass
    Level 19  
    Sprawdź masy na sterowniku. Nie mam teraz kompa przy sobie na którym mam schematy. Wieczorem postaram Ci się podrzucić na których pinach masz mieć masy "-". Jeżeli masz PP2000 w kalkulatorze silnika masz podgląd na parametry i tam zobacz czy masz zezwolenie. Nie wiem czym to diagnozujesz.

Dodano po 43 [minuty]:

Nie pamiętam jaki tam jest system wtrysku. Ale w Bosch-u jest mały myk w pompie wysokiego ciśnienia. Choć piszesz, że ciśnienie masz to ten myk bym wykluczył.
    Adam Kopcych
    Level 8  
    Witam , pompę wtr.mam jak na zdjęciu , mechanik sprawdzał i sterowanie wtryskami działa .
    Czy jest możliwość ze dzieje się coś na wydechu ? PEUGEOT BOXER 2,2 HDI 130 KM - kręci i nie odpala.
    verksted
    Level 16  
    Witam - proszę sprawdzić czy w układzie jest tylko ropa ! -- w moim przypadku na stacji poczęstowali mnie na 30l ropy - 5l wody ,zasiliło cały układ wodą przeżyłem wtedy koszmar i długo tego nie zapomnę
    CAR pass
    Level 19  
    Najprostsza metoda sprawdzenia czy coś się dzieje na wydechu to PLACK. Odpal na nim i zobacz?
    Co masz na myśli pisząc że steruje wtryskami? W jaki sposób to sprawdzone zostało? Elektrycznie, Oscyloskopem, Miernikiem. Czy też podłączony został wtryskiwacz na zewnątrz? Sprawdź czy przy kręceniu rozrusznikiem w parametrach komputer patrz ECU widzi obroty. Jeżeli widzi obroty i nie odpala to do sprawdzenia instalacja paliwowa od baku, pompka i filtr. Przy założeniu że brak jest błędów w ECU i rozpoznany klucz w Immo - zezwolenie.
    Adam Kopcych
    Level 8  
    Witam, okazało się że problemem był jeden wtrysk . Auto kręciło rozrusznikiem nie chciało odpalić .
    Wyjęliśmy wtryski i się okazało że jeden jest zablokowany.
    Dwa miesiące pózniej miałem taką samą sytuację w Peugeot Bipper 1,4 hdi i od razu wyjeliśmy wryski . Oczywiście jeden był przyblokowany do regeneracji.