Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Vivaro 1.9 CDTi- Brak reakcji na gaz

21 Sty 2016 09:19 4473 4
  • Poziom 12  
    Witam, samochód Vivaro 1.9 CDTi 2005 r 74kW odpala bez problemu, często po odpaleniu chwilowo brak reakcji silnika na pedał gazu, auto potrafi kilka dni jeździć bez problemu, a niekiedy w czasie jazdy zaczyna szarpać, zapala się na chwilę kontrolka awarii silnika, w tym momencie silnik nie reaguje na gaz, bywają momenty że nie ma reakcji na gaz nawet dłuższą chwilę po czym ni z tego ni z owego wszystko wraca do normy. Diagnostyka komputerowa pokazuje zawsze 3 błędy: P1810-moduł sterujący-napięcie zasilania czujników nr 2, P181A-obwód połączenia z klimatyzacją, P180B-obwód czujnika przyspieszenia 2. W aucie wymieniono wcześniej elektrozawór EGR-(zgłaszało usterkę), wymieniono pedał gazu, sprawdzono instalację elektryczną centrala wtrysku -silnik pod kątem przetarć i zwarć do blach itp (nie stwierdzono). tematy na elektrodzie sugerują awarię przepływomierza lub centrali wtrysku Bosch 0 281 011 529. Pytanie jakie czujniki w tym silniku zasilane są obwodem napięcia zasilania czujników nr 2? Proszę o jakieś podpowiedzi.Dziękuję.
  • Poziom 25  
    Musisz sprawdzić instalecję 5V bo może któryś czujnik zwarcie robi. Na zasilaniu czujników masz 5V ? Uszkodzenie sterownika też jest możliwe.
  • Poziom 25  
    Egr oryginał? bo może on robi zwarcie na 5V.
  • Poziom 12  
    Witam, problemem okazało się zanikające napięcie 5V na potencjometrze gazu, po dogłębnym i wnikliwym sprawdzeniu wiązki elektrycznej znaleziono przetartą wiązkę elektryczną przy presostacie klimatyzacji, wiązka ocierała się o przewód metalowy od pompy wspomagania kierownicy, pech chciał że na tym przewodzie akurat było 5V. Teraz jeszcze faza testów dziękuję za podpowiedzi trafne. Dam znać czy jest w porządku wszystko.

    Dodano po 5 [godziny] 45 [minuty]:

    Silnik działa wszystko o.k. dziękuję .