Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gorenje WA63120 - Pasek napędowy

druzol 21 Jan 2016 14:07 825 6
    druzol
    Level 9  
    Witam,
    Nie chcę się powtarzać, ale w innych tematach nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Pralka od jakiegos czasu zaczęła stukać przy wirowaniu. Łożyska są OK, amortyzatory raczej też. Zastanawiam sie czy nie jest winny pasek napędowy. Na oko bez zastrzeżeń, ale być może z biegiem czasu poprostu się wyciągnął i nie trzyma jak należy. Ktoś z fachowców podpowie?
    Z góry dziękuję.
    stiff12
    Level 23  
    Czy stukanie jest metaliczne i rośnie w miarę obrotów? Czy w pralce są prane biustonosze bez worka ?
    druzol
    Level 9  
    Nie to nie ta kwestia. Raczej jest to szarpanie całego bębna. Kupiłem nowy pasek i troche się zdziwiłem. Stary niby dobry, ale po przyłożeniu do nowego okazuje się jakieś 5 cm dłuższy. A ten sam model. Puszczę pranie i zobaczymy.
    stiff12
    Level 23  
    Ciekawe czy pomoże? Napisz.
    druzol
    Level 9  
    Jest lepiej, ale szału nie ma. Nie bardzo wiem co jest (prócz tego, że pralka już stara :) ). Jak kręcę bębnem to nie słychać łożysk. Może się wał albo koło pasowe zdefasonowały?
    stiff12
    Level 23  
    Może jakis filmik wrzuć.
    druzol
    Level 9  
    Jestem w szoku. Powód walenia bębna był niezwykle prozaiczny. Rura spustowa podłączona była do kanalizacji przez zaworek, w którym jest sprężyna z kulką. Zauważyłem, że jakoś słabo były odwirowywane ubrania. W filtrze nic nie było, ale za to w zaworku tyle było ohydztwa, że zasadniczo woda miała problem w opuszczaniem pralki. Wyrzuciłem ten cały zaworek i prakla wyluzowała i uspokoiła się :) Pozdrawiam i zamytam temat.