Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kosci RAM jaka to predkosc? Blue screen win Prosze o opinie...

22 Sty 2016 15:24 804 15
  • Poziom 6  
    Witam, zakupilem kosci pamieci 2 sztuki po 4 gb oraz procesor phenom x3 8400 wszystko nowe. Po wymianie komputer sie zawiesza swiruje pojawia sie blue screen w roznych momentach. Chcialem zainstalowac win7 to przy probach instalacji komputer sie zawiesza. Moja specyfikacja:

    2x4gb MICRON MT16HTF51264HZ-800C1 , 4GB 2RX8 PC2-6400U-666-13-E1
    Powyzej oznaczenia na kosciach pamieci-podobno sa to wedlug sprzedajacego i strony producenta pamieci 800mhz?
    Pł. Główna Asrock Alive NF7G - HD720p
    zasilacz Hunfkey hk-400-xp

    Prosze napisac co moze powodowac blad ? Podejrzewam pamieci-czy one faktycznie sa 800mhz bo jak na tylu sprawdzam memtest to bledow ponad 600 a jak zejde do 667mhz w biosie to nie ma bledow-zaraz sprawdze czy komp sie wiesza dalej na nizszej czestotliwosci przy instalacji wina...
    Procesor trzyma okolo 43stopnie.
  • Poziom 43  
    Każdy moduł osobno przetestuj nie wszystkie naraz. Wszystkie to 800MHz moduły, ale każdy Ci to napisze - nie miesza się modułów wielkościami, producentami i (pewnie) timingami... Dlatego jest szansa, że 2xMICRON Ci zadziałają a dodatkowa kość nie koniecznie. O dualu nie wspominając. Screeny z CPU-Z Memory i SPD z rozwiniętymi slotami wskazane. Tak samo reset CMOS po każdej zmianie na płycie gł.
  • Poziom 6  
    To sa 2 kosci o takich samych oznaczeniach jak wyzej na kazdej jest to samo napisane czyli to co wyzej -przepisane znak w znak z kosci. A i tylko te dwie maja byc zadnej trzeciej...
  • Poziom 43  
    Ok, nie doczytałem. To pojedynczo na każdej kości osobno w slocie #1 memtest bootowalny teraz zrób.
  • Poziom 43  
    falini napisał:
    procesor phenom x3 8400

    Zaktualizowałeś Bios na płycie do najnowszego? Ta płyta obsługuje 4GB moduły? Jakie konkretnie błędy Bsod wyskakują?
  • Poziom 34  
    Może te "kości" genetycznie nie współpracują z Twoją MB. Tak jak było swego czasu z Kingston-ami.
  • Poziom 43  
    @Mariopi Jak najbardziej jest to opcja. Ale skoro "glebią" memtest na 800MHz, a na 667MHz są stabilne może wystarczy im timingi ręcznie poluzować, bo płyta je niewłaściwie przydziela automatycznie - do sprawdzenia. Z BIOSem dlatego też wydaje się to dobry pomysł (poprawki/kompatybilność).
  • Poziom 6  
    Puscilem w miedzyczasie win7 do instalacji (pamiec na 667) zobaczymy co bedzie ... Plyta ma mozliwosc do 1066Mhz oraz 16Gb i ma 4 sloty ddr2. Bios wychodzi ze jest najnowszy 2.0 na tej plycie wedlug str producenta. Memtest pojedynczo puszcze jak wina instalka skonczy lub zawiesi. Pytanie ile trzymac czasu na kazdej memtest wlaczony?


    http://www.asrock.com/mb/NVIDIA/ALiveNF7G-HD720p%20R2.0/
  • Poziom 43  
    Najnowszy Bios do tej płyty to v2.20.
  • Poziom 43  
    2 pełne przebiegi (pass) powinny wykryć error, czasem więcej. Statystycznie - czyli czas od wystąpienia 1 errora do drugiego poza memtestem.
  • Poziom 6  
    Na 667 pomyslnie zainstalowal sie win7, posciagam sterowniki i sprobuje ten bios uaktualnic do 2.2 , wtedy dam na 800mhz i zobaczymy. Tylko co dalej jesli na 800 beda bledy?
  • Poziom 43  
    falini napisał:
    Memtest pojedynczo puszcze jak wina instalka skonczy

    falini napisał:
    co dalej jesli na 800 beda bledy?

    safbot1st napisał:
    może wystarczy im timingi ręcznie poluzować
  • Poziom 6  
    Jest tak: bios najnowszy 2.2 -nic to nie dalo jak ustawie 800mhz to zawiesza sie i w memtest wychodzi kupa bledow na kazdej kosci.
    Na 667mhz -wszystko dziala normalnie nic sie nie dzieje ani na memtest tez bledow 0 .
    Powiedzcie prosze jak z tymi timingami pokombinowac? Zrobic Wam zdjecie biosu jak tam jest u mnie aby latwiej bylo?
  • Poziom 43  
    falini napisał:
    Zrobic Wam zdjecie biosu jak tam jest u mnie aby latwiej bylo?

    Poprosimy. Te screeny z CPU-Z też się przydadzą.
  • Poziom 43  
    Ok. Na początek sprawdź Unganged zamiast Ganged i podbij trochę napięcie na kościach - samo to może je ustabilizować.
    A co do timingów proponuję ustawić 7-7-7-20-28 na początek i jeśli nie będą "sypały" errorów zacieśniać aż zaczną. Oczywiście mówię o testowanej prędkośći 800MHz.
    Tylko musisz się upewnić czy kolejność timingów w BIOS odpowiada po kolei wierszom w CPU-Z.
    Z tego co widzę -tak. Oczywiście mają inne nazwy, ale te i ich odpowiedniki znajdziesz w sieci.
    Timingi wiadomo - eksperymentalnie.