Witam posiadam auto Renault Megane Scenic 97r 2.0 8V benzyna objawy są następujące gdy odpalam na benzynie np po nocy gdy silnik jest zimny silnik odpali obroty silnika falują a nawet silnik potrafi zgasnąć muszę jakieś 5 do 10 sekund potrzymać go pedałem gazu i tak się w miarę unormuje gdy np rozpędzam się zmieniam biegi z jedynki na dwójkę lub wyżej obroty spadają poniżej 700 czasami boje się ze mi zgaśnie tak szybko obroty spadają ale po chwili się unormują podobnie jest na gazie otóż co sprawdzałem nastawnik biegu jałowego wyczyszczony nowe uszczelnienie (nie jestem pewny czy jest dobry) miałem drugi stary tak na zapas pracuje silnik identycznie , wyczyszczona przepustnica nie jestem pewien jak sprawdzić bez przyrządów czy jest dobry czujnik położenia przepustnicy jakieś propozycje ? , czujnik położenia walu roczny praktycznie nowy czujnik położenia walku rozrządu drugi bo miałem w zapasie świece przewody filtr ok nie jestem pewien co do cewek czy są ok ponieważ na zimnym muszę trochę pokręcić zanim odpali a jakiś czas temu raz przekręcił i załapał , dodam jeszcze taka ciekawostkę ze gdy na włączonym zapłonie odłączę i podłączę wtyczkę od komputera objawy obrotów wyżej wymienione tzn gaśniecie falujące obroty niskie obroty poniżej 700 znikają tylko obroty zachowują się w ten sposób ze po dodaniu gazu rozpędzaniu się schodzą do 1200 obrotów niżej nie Proszę o pomoc .