Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laptop a tablet graficzny: izolacja

betmari 23 Jan 2016 20:43 1341 6
    betmari
    Level 12  
    Mam taki nietypowy problem. Otóż nie mam komputera, a jedynie laptop. Jestem przyzwyczajona do rysowania z "nosem w kartce". Kiedy próbuję rysować z użyciem tabletu graficznego, to jest mi bardzo niewygodnie, ze względu na odległość od ekranu. Najwygodniej rysowałoby mi się, gdybym mogła położyć sobie ów tablet bezpośrednio na klawiaturze laptopa, ale wtedy kursor zaczyna się dziwnie trząść, jakby przechodził jakiś prąd. Moje pytanie brzmi więc, co mogłabym podłożyć pod ten tablet, aby jakoś go odizolować? I najlepiej, aby był to jakiś łatwo dostępny materiał. Próbowałam już podkładać tekturę falistą, ale niestety, nic to nie pomogło. Proszę o pomoc.
    Dejnol
    Level 11  
    Proszę spróbować odnaleźć skrót klawiszowy lub przycisk umożliwiający wyłączenie touchpada. Często jest to mały klawisz przy touchpadzie lub skrót klawiszowy z klawiszami F1-F12.

Pozdrawiam!
  • Helpful post
    D214d3k
    Level 39  
    Powinna pomóc folia kuchenna aluminiowa. Dla bezpieczeństwa włóż ją w foliową koszulkę na dokumenty lub kopertę. Chyba, że zakłóca coś w pokrywie to będzie ciężej "odkłócić".
    betmari
    Level 12  
    Dziękuję za odpowiedź. Faktycznie, przy touchpadzie mam taki przycisk, ale po wyłączeniu kursor nadal się trzęsie, chociaż touchpad już nie działa :(

Dodano po 2 [minuty]:

Nie zauważyłam odpowiedzi o folii aluminiowej. Zaraz wypróbuję i dam znać czy działa. Dziękuję za podpowiedź :)
  • Helpful post
    RADU23
    Moderator of Computers service
    betmari wrote:
    I najlepiej, aby był to jakiś łatwo dostępny materiał.

Spróbuj użyć folii antystatycznej bąbelkowej.
    W sklepach komputerowych/rtv często posiadają tak ową, ponieważ dużo sprzętu jest w nią pakowane. Laptop a tablet graficzny: izolacja
  • Helpful post
    Dejnol
    Level 11  
    Ah, podejrzewałem, że to kwestia działania tabletu na touchpad, a nie komputera na tablet.
    Gdyby folia aluminiowa nie chciała działać można również spróbować zapewnić jej kontakt z masą - czyli z jakimś metalowym elementem laptopa - przykładowo obudową złącza VGA. Absolutnie nie próbować z USB, zasilaniem i HDMI!
    betmari
    Level 12  
    Miałam w domu takie nieduże tacki aluminiowe do pieczenia, wycięłam z jednej dno, owinęłam folią spożywczą i podłożyłam pod tablet. Problem znikł, kursor już się nie trzęsie :D
    Dziękuję za porady. Folię bąbelkową może też wypróbuję, na tą chwilę problem rozwiązany :)