Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VBA Excel - ComboBox a dane wyświetlane w UserFormie

24 Sty 2016 13:03 867 4
  • Poziom 8  
    Witam,

    Napisałem sobie programik, który zlicza w firmie sprzedaż konkretnych pracowników. Wszystko musi być jak najbardziej idiotoodporne stąd też w celu uniknięcia przypadków jakie się zdarzały wcześniej (np. nieczytelnie wklejane dane w złym formacie, które się nie zliczały itd.) wszystko działa na Userformach. Każdy pracownik ma swój plik Excelowy w którym wkleja swoją sprzedaż za dany miesiąc, jest też plik dla mnie, który nazwałem "Centrum Dowodzenia", w nim zaczytują się wszystkie wyniki z pozostałych skoroszytów. I tutaj też chciałbym, aby wszystko wyświetlało się w userformie jak na screenie. Wybieram sobie w ComboBoxie imię i nazwisko osoby i konkretne wartości które zapisane są w arkuszu pojawiają się w UserFormie. No i właśnie tu nie do końca wiem jak to zrobić, aby po wybraniu konkretnej osoby zaczytywały się wyniki dotyczące tej osoby.

    W chwili obecnej w Arkuszu Kolumna B to nazwisko i imię, Kolumny od B do T to produkty.

    Userform wygląda mniej więcej tak, oczywiście tych pól będzie więcej.

    VBA Excel - ComboBox a dane wyświetlane w UserFormie
  • Moderator Programowanie
    Rozwiązań, jak zwykle, jest >1 ;)
    Trochę zależy to od układu danych źródłowych. Jeśli kolejność wierszy jest zgodna z kolejnością w Combobox'ie (najwygodniejsze do oprogramowania), to dane znajdują się w ListIndex + Nr wiersza w tabelce + 1 (pierwsza wybrana w Combo wartość ma idx=0)

    W innym przypadku 'Find', wyszukiwanie w pętli, lub tp.
  • Poziom 8  
    Pomógłbyś mi to rozpisać dla jednego pola? Resztę już będę umiał analogicznie pociągnąć. Oto ułożenie danych w arkuszu.
    VBA Excel - ComboBox a dane wyświetlane w UserFormie

    Elementy UserForma nazwane są tak jak pospisane.
  • Pomocny post
    Poziom 34  
    Witam

    Może coś takiego

    Kod: vbnet
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Poziom 8  
    Dzięki wielkie! :)