Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault/Scenic 3 automatyczny hamulec postojowy

lisu00 24 Jan 2016 14:20 12213 6
    lisu00
    Level 10  
    Witam, czy Renault Scenic 3 ma ten sam typ automatycznego hamulca ręcznego co poprzedni model i te same z nim problemy? Hamulec w moim Scenicu 3 2011r. już kilkukrotnie zablokował się. Objawy: nie można ruszyć, migające "P" na desce i symbol kluczyka-pomarańczowy oraz komunikat o usterce.
    robi1214
    Level 31  
    Hamulec inny ,ale problemy jak widać podobne.
    milejow
    Level 43  
    Inny, brak linek i oddzielny siłownik na każdym z tylnych zacisków.
    lisu00
    Level 10  
    Usterka naprawiona, przełamał się przewód przy mechanizmie blokującym zacisk.
    Przy okazji stwierdziłem brak mechanizmu awaryjnego odblokowania hamulca, co może być nie lada problemem w trasie.
    Czy kluczyk i komunikat o potrzebie kontroli hamulca znikną same, czy trzeba wykasować?
    JohnyBravo7
    Level 2  
    Cześć, mam chyba ten sam problem (scenic 3, 2009) ręczny nie chce odpuścił w prawym tylnym kole przy próbie ruszania, kontrolka na przycisku ręcznego miga.
    Zobaczyłem pod koło i zauważyłem uszkodzony lekko przewód - domyślam się, że on jest problemem.
    Mam pytanie, czy jest możliwość odblokowania tego ręcznego (na parkingu) bez zamawiania lawety i mechanika?
    Na innym forum czytałem, że ktoś odpiął po prostu kostkę i podał 12V napięcia na ten silniczek od zacisku - czy ktoś z was tego próbował?

Dodano po 50 [sekundy]:

@lisu00 Hej, może Ty miałeś taki sam problem? Jak odblokowałeś ręczny? Z góry dzięki za pomoc.
    mark55
    Level 13  
    Na innym forum czytałem, że ktoś odpiął po prostu kostkę i podał 12V napięcia na ten silniczek od zacisku - czy ktoś z was tego próbował?

Można tak zrobić przy wymianie klocków podaje się 12V i silniczek cofa klocki a zmieniając biegunowość silniczek zaciska.
    JohnyBravo7
    Level 2  
    Super, dzięki za podpowiedź.
    Ostatecznie udało mi się odblokować hamulec w ten sposób, że poruszałem trochę kostką i kablem (ewidentnie coś nie stykało) Próbowałem odpalić o zwolnić hamulec i za którymś razem puściło. Jak odpuściły to odłączyłem wiązkę i na razie jeżdżę bez jednego ręcznego do momentu wymiany wiązki.