Myślę, że kosiarka jest na tyle szeroka i ciężka, że z wywrotką raczej problemu nie będzie.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereFreddy wrote:Dlaczego tak nisko szacujecie sprawność alternatora?
Przecież to zależy od producenta, użytych materiałów, nawet obrotów.
partyzancik wrote:Jestem na etapie budowy agregatu prądotwórczego z silnika od kosy spalinowej i alternatora z ciężarówki
wesmar wrote:Jak na moje potrzeby wciąż za mało, zarówno pod względem mocy wyjściowej jak i generowanego napięcia. Najlepszy byłby taki z 10 kW i 72 V (jak w tym maluszku:Z uwagi na niską sprawność alternator nie ma sensu. W Słomczynie można dostać silnik BLDC typu outrunner od sparty za 30 zł, czy od hulajnogi ~50 zł. Sprawność 85-90%. Niski moment zaczepowy, brak oporów na chłodzenie, brak szczotek, magnesy o silnej remanencji na wirniku (N38, N45). Przy obciążeniu ułamkowym również wysoka sprawność. Łatwo zastosować wysokosprawny pasek rowkowy między widełkami. Toprun od sparty jest magnesowany na trapez, po prostowaniu 3 fazowym otrzymamy praktycznie stały prąd z minimalnym polem martwym. Ten od hulajnóg 500W ma sinus na wyjściu. Moc i napięcie zależne liniowo od obrotów.
Prąd jałowy topruna przy 25V (max ust. przepustnicy) to 0,3A z wirującym kołem 28''. Oba mają jeszcze tę zaletę, że prostowanie, jest wbudowane w sterownik
- synchroniczne, na mosfetach. W trybie boost mostek H zwiera dolne mosfety (obrabiają pwm na indukcyjności silnika, w górnych korzystamy z wbudowanych diod). Same zalety i cena jak za złom (rynkowo w Holandii to ponad 300 euro )
wesmar wrote:No to masz dwa rozwiązania:
1) Słomczyn i 2 silniki BLDC do skutera 2 kW po 300-500 zł/szt (rzadko się trafiają). Przy obrotach typu 600-800 min^-1 uzyskasz z niego 72-90V, prąd znamionowy tam jest 50A. Sprawność ok. 90%.
Quote:
Czy tu potrzeba dodatkową "elektronikę" dostawić czy też wystarczy "zakręcić" i mamy to?
Slak68 wrote:Dzięki za odpowiedź ale chyba niedokładnie się wyraziłem...
Interesuje mnie prąd stały 54-58V na wyjściu.
W takim przypadku też elektronika potrzebna?